Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Petitie impotriva construirii pe spații verzi prevăzută în noul PUG
image

Petitie: "Petitie impotriva construirii pe spații verzi prevăzută în noul PUG"

Facebook share

Asociațiile semnatare își exprimă dezacordul profund cu privire la schimbarea statutului unor spații verzi, în zone care permit construcții cu caracter privat sau public. Interesul public este ca puținele spații verzi din cartierele clujene de blocuri să fie în continuare menținute, protejate și amenajate în beneficiul clujenilor. Menționăm că schimbarea destinației unor spații verzi, unele dintre ele trecute ca atare în vechiul Plan Urbanistic General, încalcă prevederile Ordonanței nr. 114/2007 cu privire la spațiile verzi.
Spațiile la care facem referire sunt:
• Spațiul verde din apropierea supermarketului Profi din cartierul Zorilor, trecut în noul PUG, aflat în dezbaterea publică locală, ca UM3 – zonă mixtă cu regim de construire deschis, adiacentă principalelor artere de trafic.
Propunerea noastră este ca acest spațiu verde să fie amenajat ca parc,cu implicarea membrilor comunitatii, dând astfel posibilitatea locuitorilor din cartierul Zorilor de a se bucura de singurul parc care ar putea să deservească acest cartier.
• Spațiul verde de pe strada Slănic, unde există locuri de joacă amenajate, este trecut ca S_Is – Subzonă de instituții și servicii publice și de interes public constituite în clădiri dedicate situate în afara zonei centrale.
Propunerea noastră este ca locurile de joacă existente să fie îmbunătățite și extinse în urma consultării cu părinții și copiii din zonă.
• Spațiul verde Între lacuri: UM4 / PUZ – zonă mixtă cu regim de construire deschis, adiacentă arterelor de importanță locală.
Propunerea noastră este ca acest spațiu, lacul și aleile din zonă să fie repuse în circuitul public blocând alte tentative de construire în zonă. Amintim că există deja o petiție a clujenilor semnată de aproximativ 500 de persoane pe internet și pe liste care revendică amenajarea unor alei pentru alergare, astfel încât amatorii de sport din cartierele Gheorgheni și Mărăști să nu mai fie nevoiți să se deplaseze pe distanțe relativ mari pentru a alerga (Parcul Iuliu Hațieganu, Parcul Central, faleza de pe malul Someșului și Parcul Rozelor).
• Parcul Feroviarilor unde echipa de fotbal CFR își propune realizarea unei baze sportive pentru juniorii echipei.
Propunem preluarea de către municipalitate de la SNCFR a Parcului Feroviarilor, unul dintre cele mai mari parcuri ale Clujului, și repunerea parcului în circuitul public. Construirea unei baze sportive pentru un număr restrâns de sportivi de performanță ar limita accesul egal și general în parc pentru toți iubitorii de mișcare.

Amintim că propunerile de transformare a acestor spații verzi s-a realizat fără o informare detaliată a locuitorilor din apropierea zonelor afectate, așa cum stipulează Ordinul MDRT 2701 pe 2011 cu privire la metodologia de consultare publică. Ne exprimăm încrederea că o dezbatere publică detaliată ar conduce la soluții care să ne permită reaproprierea spațiului public de către un număr cât mai mare de clujeni și nu privatizarea ori concesionarea lui în beneficiul unui număr limitat de persoane. Accentuăm că sufocarea orașului cu betoane și construcții ne limitează drastic posibilitatea de ne bucura de un spațiu comun, de a fi mai sănătoși , de a beneficia de locuri de joacă și de a practica diverse sporturi în spații amenajate corespunzător și care să permită accesul gratuit. Reamintim, dacă mai este nevoie, că păstrarea și amenajarea a cât mai multe terenuri de joacă și sport este necesară pentru a dezvolta corpuri mai armonioase și minți mai sănătoase, în acord cu un ideal clasic de educație, cetățenie și dezvoltare personală: mens sana in corpore sano.
Asociațiile semnatare solicită reprezentanților municipalității o serie de întruniri la primărie pentru a dezbate problemele semnalate.
Asociații semnatare:
Asociația Ecologistă Floarea de Colț
Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
Clubul de Cicloturism Cluj-Napoca
Clubul de Mișcare pentru Sănătate
Clubul Cetățenilor cu Drepturi Depline
Fundația Părinți Clujeni
Grupul pentru Acțiune Socială
Asociatia Proiect Protokoll
Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic

09/02/2011

Autor:  
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
- introduceti codul de mai jos
captchaCode