Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Modificarea Legii 295/2004 (actualizata 2011) cu privire la reglementarile asupra armelor cu aer comprimat (ne...
image

Petitie: "Modificarea Legii 295/2004 (actualizata 2011) cu privire la reglementarile asupra armelor cu aer comprimat (neletale)"

Facebook share

Pentru a asigura fundatia necesara prezentei cereri, pentru inceput facem cateva observatii (A, B, C si D) ce scot in evidenta faptul ca Legea in cauza a fost emisa in completa necunostinta de cauza si fara a se tine cont de detaliile tehnice ce stau la baza functionarii acestor arme.

A. Lipsa detaliilor tehnice

Legea separa armele cu aer comprimat (exceptand replicile Airsoft) in 2 categorii: cele cu viteza glontului sub 220m/s si cele cu viteza glontului peste 220m/s.
De remarcat:
- viteza glontului, considerand aceeasi arma, depinde si de masa glontului, lucru nereglementat in nici un fel in prezenta lege. Astfel, se poate obtine autorizatie pentru o arma care trage gloante de 5 grame la 200m/s, dar nu se poate obtine pentru o arma care trage gloante de 0,5 grame la 230m/s. Se observa usor in acest caz ca arma "legala" este de aproximativ 8 ori mai "letala" decat arma "ilegala" (energia cinetica; consideram acelasi calibru);
- definitia acestor arme in lege este incompleta si eronata, deoarece pustile cu aer comprimat cu arc sau cele cu piston cu gaz (etans) nu stocheaza aer sau alt gaz sub presiune intr-un rezervor, urmand apoi ca acesta sa fie folosit la propulsarea proiectilului (lucru specificat eronat in definitia armei cu aer comprimat din Lege);
- nu se face nici o referire la calibru sau constructia glontului (plumb in intregime, exterior de plastic, varf penetrant, varf ingropat etc), diferentele in practica fiind enorme.

B. Conditii nerationale privind achizitionarea acestor arme.

Conform Legii, armele cu aer comprimat pot fi achizitionate numai de la armurierii autorizati. In acest sens Legea este abuziva. Ar trebui ca unui cetatean roman, la intoarcerea in tara spre exemplu, sa i se permita introducerea in tara a armelor cu aer comprimat pe care le detine (bineinteles DUPA obtinerea eventualelor autorizatii). In acest fel legea sustine societatile care se ocupa cu astfel de achizitii din import si care profita de ocazie dubland sau tripland preturile.

C. Restrictionarea nejustificata a armelor ce pot arunca proiectile cu o viteza mai mare de 220 m/s.

Conform Legii, armele cu aer comprimat din a doua categorie, cu viteza glontului de peste 220m/s, pot fi achizitionate si folosite numai de catre sportivii de tir autorizati si de instructorii de tir.
Legea este abuziva in acest sens, deoarece tirul este o actiune sportiva care nu presupune ranirea sau uciderea nici unui animal, si in plus nu poate fi practicat cu succes la distante de peste 50-100m cu arme cu viteze ale glontului sub 220m/s. Legea obliga in acest fel la aderarea la un club autorizat de tir sportiv, facand imposibila practicarea tirului ocazionala, pentru perfectionarea personala, in scopuri recreative sau din pasiune. Limitarile in acest sens mai sunt date si de numarul de cluburi sportive din tara, care este foarte mic, si presupune deplasari frecvente pe distante mari, deci alte costuri suplimentare.
Consideram ca exista alte mijloace de a ne asigura de folosirea corecta si intr-un cadru legal a acestor arme, in conditiile in care ar fi considerate mai "puternice" (desi "puterea" unei arme se traduce prin energia cinetica imprimata proiectilului, care depinde si de masa proiectilului). Tirul, sau "tragerea la tinta", este o activitate care implica o mare responsabilitate, insa o lege nu ar trebui sa fie atat de restrictiva, mai ales din moment ce armele sunt din start in categoria armelor neletale.

D. Conditii fara o baza logica cu privire la vanatoarea cu armele cu aer comprimat.

Este lipsit de sens faptul ca un vanator nu are voie sa procure arme cu aer comprimat de nici un fel in scop vanatoresc. Armele cu aer comprimat necesita mult mai multa rabdare si efort la vanatoare decat armele de foc. De aceea, braconajul, ca singura cauza la care ne putem gandi ca a stat la baza acestor prevederi, nu poate fi considerat un motiv real si logic.
La fel de lipsit de sens este faptul ca orice cetatean, dupa obtinerea documentatiei necesare, poate achizitiona arme mult mai puternice (de foc, letale), dar nu poate achizitiona armele cu aer comprimat mai sus mentionate.


Mentionam de asemenea ca normele de aplicare ale Legii nu au fost modificate nici pana in prezent, desi Legea a fost modificata si actualizata in repetate randuri, lucru care duce la multiple neconcordante.

La final, pentru a scoate si mai bine in evidenta faptul ca Legea este mult prea restrictiva cu privire la aceste "arme" si le da acestora proportii pe care nu le au, enumeram cateva alte obiecte care pot dezvolta energii mult mai mari si pot fi cu usurinta letale (dar poti fi cumparate de orice copil): cutit, topor, prastie, chibrituri, arcuri cu sageti, pietre, bâte, bumeranguri, artificii, condensatori electrolitici, benzina, termit, recipiente presurizate, dispozitive de aparare cu electrosocuri, prize, pistoale de bolțuri, capsatoare electrice, diode laser, aeromodele, compresoare etc. si lista poate continua la nesfarsit, insa ne oprim cu intrebarea: o sa le interzicem intr-o buna zi pe toate?


Prin urmare, solicitam urmatoarele 3 (trei) modificari ale Legii 295/2004 (actualizata 2011):

1. Sa permita achizionarea armelor cu aer comprimat ce pot arunca proiectile cu viteze de peste 220 m/s de catre orice cetatean roman, nu doar de catre sportivii si antrenorii de tir;

2. Sa permita introducerea armelor in tara de catre cetatenii romani DUPA obtinerea autorizatiei de procurare a armei din partea Politiei Romane;

3. Armele cu aer comprimat (sau cel putin armele cu aer comprimat cu teava lunga) sa fie incluse in lista armelor cu care este permisa vanatoarea.

04/02/2014

Autor: Dr. Ing. Adrian Georgescu
Destinatar: Guvernul Romaniei, Parlamentul Romaniei, Presedintele Romaniei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =