Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Petitie pentru definirea Codului de bune practici in activitatea de amenajare de trasee alpine in Romania
image

Petitie: "Petitie pentru definirea Codului de bune practici in activitatea de amenajare de trasee alpine in Romania"

Facebook share

Aceasta petitie este o reactie la evenimentele recente din spațiul public din România, cu referire la:
- amenajarea unei noi faleze de escaladă sportivă în zona Cheilor Râșnoavei, care a implicat deja cioplirea de prize, adăugarea de prize, consolidarea de prize în exces,
- competiția Maratonul Surplombelor, anunțată a se desfășura în perioada 01.10.2017 – 01.11.2017 dar anulată,
- reacțiile diverșilor actori ai comunității alpine din România,
- poziția exprimată public de Federația Română de Alpinism și Escaladă.

Argumentele aflate la baza acestei petitii se află deja în spațiul public, în comunicate naționale (FRAE) și internaționale (UIAA) si sunt în concordanță cu principiile enunțate în documente oficiale publice precum “The Climber’s Manifesto” (2015) și în “TYROL DECLARATION” (2002), extrase mai jos (anexa 1).

Considerăm că opinia majoritară în comunitatea alpină românească confirmă evoluțiile de natură etică din spațiul internațional și ca atare, tolerarea acestor acțiuni de agresiune a patrimoniului natural comun, în totală contradicție cu direcțiile moderne din escalada sportivă, se constituie intr-o încălcare flagrantă a legislației de mediu - care poate genera probleme și conflicte pe termen mediu și lung, a eticii montane asumate de toți practicanții, fiind și un uriaș pas în spate, si o întoarcere la începuturile escaladei cu greșelile și erorile ei.

Considerăm că astăzi comunitatea alpină din România este suficient de educată pentru a înțelege perfect impactul negativ pe care cățărătorii îl pot avea asupra naturii, pentru a reacționa rapid și pentru a nu mai accepta vandalizarea patrimoniului natural comun cu bună știință. In acest sens, citam si reactia ulterioara de delimitare a magazinului Zumont (anexa 2) de evenimentul „Maratonul Surplombelor”, eveniment sustinut initial in spatiul public prin popularizarea acestuia pe retelele de socializare.

Pentru a se evita în viitor repetarea unor asemenea inițiative private cu impact negativ asupra tuturor cățărătorilor și alpiniștilor români, precum si pentru a defini in mod neechivoc un cod etic cu caracter de ghid moral pentru generatiile viitoare de cataratori in relatia lor cu natura, invităm toate cluburile și asociațiile de munte și cățărare, precum și persoane fizice, la:
- boicotarea traseelor rezultate in urma amenajarilor ce au vizat desfasurarea competiției Maratonul Surplombelor, din perioada 01.10.2017 – 01.11.2017, prin necatararea lor și popularizarea boicotului zonei prin exprimarea opiniei personale in spatiul public,
- însușirea acestei petitii prin semnarea si popularizarea ei (rețele de socializare, mass-media).

Semnatarii acestei petitii, persoane fizice și juridice condamnă public acțiunile de amenajare a traseelor de escaladă sportivă din zona Cheilor Râșnoavei, așa cum se desfășoară ele în momentul de față.

Solicităm FRAE punerea in discuție, atât în dezbatere publică, cât și în cadrul organelor reprezentative proprii, a unui proiect de regulament care, adoptat ulterior, sa se constituie intr-o serie de norme cu caracter de recomandare / reglementare și sancțiuni specifice – cadru pentru orice acțiune de amenajare de trasee pe teritoriul României.

Anexa 1 - Extrase din documente de bune practici

UIAA The Climber’s Manifesto, for the climbers, for the world http:
//theuiaa.org/the-climbers-manifesto/
Punctul 1: “… keep in mind the need to protect the mountain environment. “
Punctul 2: “… aspire to leave no trace on the rock face or mountain side when I climb. On bolted climbs I will respect the rock and minimize my impact, adhering to local agreements, ethics and values.”

TYROLDECLARATION, Adopted by the Future of Mountain Sports Conference, Innsbruck, September 6 – 8, 2002 http://theuiaa.org/declarations/tyrol-declaration/
Articolul 7 (“Access and Conservation”) “In equipping and redeveloping routes, we should take all precautions to minimize their environmental impact.” “We minimize rock damage by using the least detrimental protection technique.”
Articolul 8 (“Style”) “The quality of the experience and how we solve a problem is more important than whether we solve it. We strive to leave no trace.” “Rock and mountains are a limited resource for adventure that must be shared by climbers with many interests and over many generations to come. We realize that future generations will need to find their own NEW adventures within this limited resource. We try to develop crags or mountains in a way that doesn’t steal opportunity from the future.”
Articolul 9 (“First Ascents”) “The first ascent of a route or a mountain is a creative act. It should be done in at least as good a style as the traditions of the region and show responsibility toward the local climbing community and the needs of future climbers.”
“We will not deface the rock by chopping or adding holds.”
“Drilling holes and placing fixed gear during the first ascent of aid climbs should be kept to a bare minimum (bolts should be avoided even on belay anchors unless absolutely necessary).”
“Adventure routes should be left as natural as possible, relying on removable protection whenever it is available and using bolts only when necessary and always subject to local traditions.”
“The independent character of adjacent routes must not be compromised.”
“When reporting first ascents, it is important to report the details as accurately as possible. A climber’s honesty and integrity will be assumed unless there is compromising evidence.”

Anexa 2 - Declaratie preluata de pe contul de facebook al magazinului de echipament ZuMont

„Dragi cataratori, De-a lungul timpului, ZuMont a incercat sa fie aproape de comunitatea de cataratori din Romania, fie prin prezenta in calitate de sponsor la concursuri, fie organizand propriile evenimente. Ne-am dorit sa fim un magazin prietenos care sa ofere sfaturi cat mai bune celor la inceput de drum si echipament de top tuturor. In urma cu ceva timp am anuntat un concurs in zona Cheile Rajnoavei, zona in curs de amenajare. Rolul ZuMont a fost acela de a promova evenimentul, nu a fost implicat in sponsorizare, organizare sau in luarea deciziilor de amenajare a traseelor de acolo. In urma feedback-ului primit de la comunitate, concursul s-a anulat, iar noi am inteles ca trebuie sa fim mai atenti cu evenimentele pe care le sustinem. Va multumim ca sunteti in continuare alaturi de noi!”

07/10/2017

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Categorie: .
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =