Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Spune DA! eliminării numărului minim de pacienți necesari deschiderii unui Cabinet Medical Individual de Me...
image

Petitie: "Spune DA! eliminării numărului minim de pacienți necesari deschiderii unui Cabinet Medical Individual de Medicină de Familie"

Facebook share

Stimați pacienți, stimați medici, stimate Domnule Ministru,
Am urmărit cu toții, în ultima perioadă, multele discuții cu privire la noua formă a Contractului – Cadru din domeniul sănătății. Organismul care este, poate, cel mai mare oponent al acestor prevederi este Societatea Națională de Medicina Familiei, a cărei poziție este, cel puțin la prima vedere, părtinitoare și în interesul medicilor „cu experiență” și care au tot interesul să „închidă”, pe cât posibil accesul medicilor tineri sau nou veniți în anumite circumscripții.
Problema, sau una dintre probleme, este modificarea Art. 10 din Anexa 2 a prezentului Contract – Cadru în următorul sens: ”(1) Medicul de familie nou‐venit într‐o localitate încheie convenție de furnizare de servicii medicale, similară contractului de furnizare de servicii medicale, încheiată între reprezentantul legal al cabinetului medical şi casa de asigurări de sănătate, pentru o perioadă de 3 luni, perioadă considerată necesară pentru întocmirea listei. (2) La sfârșitul celor 3 luni, medicul de familie nou‐venit încheie contract de furnizare de servicii medicale pentru lista pe care şi‐a constituit‐o până la data încheierii contractului.”

Atât pentru tinerii medici, dar și pentru pacienți această modificare este cel puțin bine-venită și, în acest sens, prezentăm și câteva argumente.
1. Putem, oare, discuta de vreo calitate a actului medical în cazul în care un medic de familie are între 3000 și 6000 de pacienți înscriși pe liste? Oare acel medic are posibilitatea fizică (nu punem în discuție capabilitatea intelectuală, psihică și profesională) de a consulta măcar 30% din acești pacienți într-o lună? Câți dintre pacienți nu au stat cu orele la ușile acestor „medici cu experiență”, care îi tratează superficial și preferențial tocmai din cauza sau datorită (depinde de unghiul din care vorbim) acestui număr foarte mare de pacienți?
2. Au apărut numeroase articole în presă care fac referire la statutul tinerilor medici, articole care, din păcate, atestă o realitate dureroasă. Putem, oare, discuta de transparență și egalitate de șanse atunci când unui medic tânăr care vrea să își înceapă cariera i se pune în vedere că ”zona este închisă”?
3. Putem, oare, discuta de corectitudine atunci când un medic care iese la pensie își deschide S.R.L. în cadrul căruia angajează un medic tânăr, îl plătește cu sume modice, iar restul banilor pe care îi reprezintă onorariul plătit de casa de asigurări de sănătate îi încasează pentru simplul motiv că acei pacienți au fost inițial pe listele unui medic „retras”?
4. Putem oare discuta de moralitatea sau etica preluării sau, după caz, cedării de cabinete medicale sau liste de pacienți contra unor sume care numai modice nu sunt? Suntem pacienții un bun care poate fi scos la vânzare oricând și de oricine pe piața din România?
5. Oare câți medici „cu experiență” au refuzat, la modul direct și propriu, să efectueze vizitele la domiciliu pe care, dacă s-ar face un control mai atent, și le pontează și își primesc banii la sfârșit de lună?
6. Oare câți medici „cu experiență” primesc comisioane, se deplasează la congrese sau în vacanțe pe banii unor policlinici private sau distribuitori de medicamente? Oare este acest fapt etic pentru nobila meserie pe care o practică?
Acestea sunt doar câteva dintre multele întrebări mai mult sau mai puțin retorice care pot fi ridicate atunci când ne gândim la această situație.
Acum… pentru că cei care ar fi cei mai afectați de susținerea sau respingerea acestor modificări ale prevederilor contractului cadru sunt medicii tineri, care încearcă să își clădească o carieră în România, am vrea să mai supunem atenției autorităților abilitate, dar și pacienților o serie de întrebări / idei:
1. Prin încurajarea și susținerea înființării de CMI-uri cu număr mic de pacienți nu se poate genera decât concurență și, implicit, o creștere a calității serviciilor medicale oferite. Pe cine poate deranja acest fapt, când trendul în toate țările civilizate este tocmai acesta, al stimulării concurenței?
2. În contextul actual nu se face decât să se încurajeze preluarea pacienților ca pe oricare alt bun „de larg consum”; este practic imposibil ca un medic tânăr sau nou venit să atragă un număr minim de 800 de pacienți în 6 luni fără a aplica o strategie cât mai agresivă de marketing, ceea ce nu este deloc etic pentru această meserie; societatea de astăzi reacționează aproape deloc la promovarea „folclorică” a unui nou cabinet.
3. Prin aplicarea noilor prevederi se va întâmpla un singur lucru: medicii de familie cu experiență care au performanțe în activitatea lor își vor păstra pacienții, mai mult ca sigur; medicii de familie nou veniți care dovedesc profesionalism vor ajunge în timp să depășească numărul acesta impus în momentul de față (dar asta nu se va putea întâmpla în 5-6 luni); cea de-a treia categorie de medici, cu sau fără experiență, dar ale căror performanțe lasă de dorit, vor ajunge, în cele din urmă, să își închidă activitatea (oare nu tocmai aceștia din urmă sunt cei mai vehemenți în respingerea noilor prevederi?), ceea ce ar conduce, nu-i așa, la o primenire a sistemului medical din România, lucru care, cel puțin declarativ, se dorește de toată lumea.

În încheiere, din punctul nostru de vedere, această prevedere nu face decât să dea o șansă medicilor tineri, medici care, în actualul context se văd forțați să își caute împlinirea profesională în afara granițelor României! Nu trebuie să uităm de cheltuielile pe care statul român le suportă pentru formarea tinerilor medici pentru ca mai apoi, din cauza unor mentalități învechite sau a unor orgolii nejustificate, de performanțele profesionale ale lor să beneficieze pacienți din alte colțuri ale lumii.

DAȚI O ȘANSĂ MEDICILOR TINERI CARE VOR SĂ FACĂ PERFORMANȚĂ PRIN SUSȚINEREA MODIFICĂRILOR ART. 10 DIN ANEXA 2 A PREZENTULUI CONTRACT – CADRU!

14/03/2015

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Ministerul Sanatatii
Categorie: Sanatate.
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =