Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Pentru închiderea expoziției „OUR BODY: Universul Interior” de la Iulius Mall Cluj și interzicerea exp...
image

Petitie: "Pentru închiderea expoziției „OUR BODY: Universul Interior” de la Iulius Mall Cluj și interzicerea expoziției pe teritoriul României"

Facebook share

Întrucât în perioada 17 iulie – 31 octombrie 2015 Iulius Mall Cluj găzduiește expoziția „OUR BODY: Universul Interior”, expoziţie ce include peste 200 de exponate, corpuri umane care majoritatea provin din Republica Populară Chineză, conservate prin tehnica plastinării.

Întrucât expoziția prezintă corpuri umane reale, în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu țesuturile și organele interne expuse.

Întrucât expoziția contravine credințelor tradiționale ale poporului român și respectului datorat morților ce impun un comportament decent față de corpul defunctului și organizarea de funeralii.

Întrucât expunerea organelor și țesuturilor decedaților, precum și a corpurilor lor jupuite de piele, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, nu denotă faptul că rămășițele lumești ale celor decedați sunt tratate cu respectul cuvenit.

Întrucât expunerea cadavrelor în cadrul expoziției „OUR BODY: Universul Interior” contravine legii civile române care consacră respectul datorat persoanei şi după decesul său (art. 78-81 Cod civil) și care reglementează condițiile speciale în care se poate realiza prelevarea de organe, ţesuturi şi celule umane, de la persoanele decedate (Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi tesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii – Titlul VI).

Întrucât de pe urma expunerii cadavrelor în cadrul expoziției „OUR BODY: Universul Interior” , proprietarii acestora obțin profit.

Întrucât multe organizatii non-guvernamentale acuză faptul că trupurile expuse în asemenea expoziții ar putea aparține prizonierilor executați în închisorile chineze.

Întrucât organismele expuse provin din China, o țară condusă de un regim totalitar, cunoscut pentru încălcălcări grave ale drepturilor omului, precum tortură, tratamente inumane sau degradante folosite în mod obișnuit în sistemul de detenție chinez, persecuții politice și religioase și chiar trafic de organe umane de la prizonieri de conștiință aflați în închisorile chineze, în special practicanți Falun Gong – documentate pe larg în rapoartele internaționale.

Întrucât organizatorii nu au furnizat NICIODATĂ informaţii despre modul în care au murit cei expuși: identitatea sau vârsta lor.

Întrucât o expoziție având același nume, organizată de aceeași companie, a fost închisă în Franța prin ordin judecătoresc, pentru tratament indecent al cadavrelor. Judecătorul a cerut chiar confiscarea cadavrelor pentru îngroparea lor. Chiar dacă scopul este educațional, cum legea franceză este extrem de asemănătoare cu cea a noastră, de ce nu s-ar aplica și la noi aceeași motivație?

CEREM închiderea expoziției „OUR BODY: Universul Interior”, găzduită de Iulius Mall Cluj și interzicerea expoziției pe întreg teritoriul României.

23/07/2015

Autor: Ancuta Ciubotaru
Categorie: Cultura, teatru.
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
 =