Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Nu dorim exploatarea gazelor de sist prin fractionare hidraulica, in Romania", pagina 1

Facebook share
 
PASCARU MANOLE (9 Februarie 2012, 12:36)
GENOCID IN LUNCA BARLADULUI-""UNDE ESTI TU STEFAN DOAMNE""
Gigantul petrolier Chevron din SUA este pe punctul de a demara în zona Bârladului foraje pentru extragerea gazelor de șist, dar tehnologia pe care intenționează să o folosească – fracționarea hidraulică – este dintre cele mai poluante și mai controversate. În timp ce în multe țări din Europa, chiar și în SUA, tehnologia a fost interzisă, la noi totul se desfășoară cu acceptul guvernanților. Iată doar câteva dintre urmările folosirii acestei tehnologii: otrăvirea întregului câmp acvifer din zonă cu substanțe extrem de nocive folosite în procesul de extracție, eliberarea la suprafață a unor substanțe radioactive precum Radium 233, sondele folosite vor otrăvi aerul, având efecte dezastruoase asupra organismelor vii (arsuri de piele și ale căilor respiratorii, afectarea simțurilor de bază, căderea părului etc). Mai mult, detonările de explozivi la adâncimi de până la 3 kilometri vor provoca o serie de mici cutremure de suparafață. Autoritățíle locale habar nu au de dezastrul ecologic ce urmează a se întâmpla în zonă.

În timp ce autoritățile locale și politicienii se dau de ceasul morții din cauza “rutului” electoral, Bârladul și mai toate comunele arondate sunt în pragul unei catastrofe ecologice de proporții. Mai trist este că acest dezastru a fost pus la punct cu acceptul celor care acum se află la putere.

Gigantul petrolier Chevron, din Statele Unite ale Americii (SUA), va demara, în vara acestui an, un proiect de anvergură, ce vizează extragerea gazelor de șist. Acest proiect va duce la un dezastru ecologic cu urmări nefaste pentru toate organismele vii din zona viitoarei exploatații. Cei de la Chevron au obținut undă verde din partea statului român pentru a exploata două perimetre: cel de la Bârlad și încă unul din Dobrogea.

Totul pleacă de la tehnologia ce urmează a fi folosită pentru a extrage aceste gaze de șist și care poartă denumirea de fracționare hidraulică. Gazele de șist nu diferă cu nimic față de cele din zăcămintele “tradiționale”, însă diferența este dată de faptul că sunt captate în structuri geologice extrem de dificil de accesat și, prin urmare, necesită tehnologii pe măsură de extragere. Tehnologia pe care o vor folosi cei de la Chevron constă în pomparea a milioane de litri de apă, amestecate cu substanțe chimice care dizolvă rocile, pentru a elibera gazele prinse în ele. Această tehnologie este extrem de nocivă pentru mediul înconjurător, lucru ce a făcut ca mai multe state din Europa să o interzică.

Conform specialiștilor și ecologiștilor, urmările folosirii unei astfel de tehnologii sunt extrem de nefaste. Apa care este injectată la adâncimi de până la trei kilometri este amestecată cu o multitudine de substanțe toxice, extrem de periculoase pentru tot ceea ce înseamnă organism viu. Acestea pot provoca arsuri ale pielii și căilor respiratorii, pierderea mirosului și a gustului, căderea părului etc. Pe de altă parte, odată cu gazul eliberat din roci, se ridică la suprafață și apa otrăvită și, automat, poate infecta câmpul acvifer din zonă. Este bine știut că în întreaga zonă a Bârladului puțurile de adâncime sunt principala sursă de apă potabilă, iar dacă sondele Chevron își vor începe activitatea, atunci sunt șanse extrem de mari ca acestea să fie otrăvite.

“Fracking-ul” provoacă cutremure!
Pe lângă poluarea apei subterane, tehnologia fracturării hidraulice provoacă un alt șir de nenorociri. Este vorba despre declanșarea unor mișcări sesmice în toată regula, adică a unor cutremure. Iar cei care au stabilit acest lucru fac parte din agenții și instituții guvernamentale americane, precum Agenția pentru Protecția Mediului, Armata Statelor Unite și Institutul de Studii Geologice al SUA. Toate acestea, în baza unor studii științifice amănunțite, au reușit să stbilească, în cele din urmă, cât de nocivă este tehnologia fracturării hidraulice.

Armata SUA și Institutul de Studii Geologice au stabilit clar că injectarea apei în formațiunile stâncoase de la mare adâncime provoacă cutremure. Spre exemplu, în Oklahoma, unde există foarte multe exploatări de acest gen, în 2010 au avut loc nu mai puțin de 1.047 de cutremure, în condițiile în care, până atunci, numărul mișcărilor telurice nu depășea 50. Specialiștii geologi și militari americani au stabilit clar raportul de cauzalitate cu tehnologia fracking-ului (cum mai este denumită fracturarea hidrologică), care este folosită din greu pe siturile de exploatare din acest stat american. Istoria s-a repetat și în Marea Britanie, în Lancanshire, unde o altă corporație a folosit aceeași metodă și activitatea seismică a crescut simțitor. Cum Bârladul se află în imedata apropierea a uneia dintre cele mai active zone seismice din țară (zona Vrancea), care de-a lungul istoriei a provocat cutremure cu pagube imense și mari pierderi de vieți omenești, fracționarea hidraulică poate avea efecte devastatoare!

Toate acestea au atras atenția comunității internaționale, iar unele state au și reacționat în consecință, dând dovadă de înțelepciune. Astfel, state precum Franța și, cel mai recent, Bulgaria, au interzis cu desăvârșire exploatarea gazelor de șist pe teritoriul lor. Asta în timp ce statul român nu dă nici un semn că i-ar păsa de sănătatea cetățenilor săi și a mediului înconjurător.

În urmă cu câteva zile, șeful Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – Alexandru Pătruți – a declarat că România nu va interzice folosirea fracționării hidraulice pentru extragerea gazelor de șist. Aceste declarații au fost făcute în timp ce în fața Ambasadei României la Sofia organizații nonguvernamentale bulgare au protestat pentru ca statul român să nu permită folosirea acestei tehnologii!

Autoritățile și politicienii locali nu au habar de coșmarul ce amenință orașul și întreaga zonă.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Alina Dudui (9 Februarie 2012, 13:09)
Sunt de acord!
Sunt de acord!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Alina Dudui (9 Februarie 2012, 13:09)
Sunt de acord!
Sunt de acord!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Alina Dudui (9 Februarie 2012, 13:10)
Vroiam sa spun ca sunt de acord cu petita!
Vroiam sa spun ca sunt de acord cu petita!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Elena Marian (9 Februarie 2012, 14:27)
De ce trebuie sa fim noi primii sa semnam ceva...
De ce trebuie sa fim noi primii sa semnam ceva care ne dauneaza integritatea noastra, a tuturor pe termen lung?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Irina (9 Februarie 2012, 14:45)
din pacate nu suntem primii
Din pacate nu suntem primii. In Polonia deja se foreaza cu astfel de echipamente.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
PASCARU MANOLE (9 Februarie 2012, 18:37)
IDENTITATE
PE MINE MA DOARE INIMA DE TARA MEA CARE ESTE ROMANIA.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ela (9 Mai 2012, 12:52)
da dar e de stat si statul contraleaza nu chevron
chevron il doare in cur ca te poluasa si te omoara
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
PASCARU MANOLE (9 Februarie 2012, 18:45)
CENZURA CHIAR SI AICI PE ACEST SITE?
PE CE CRITERII PUBLICATI COMENTARIILE???Libertatea de exprimare si drepturile omului


Declaratia Universala a Drepturilor Omului prevede, in articolul 19, faptul ca "orice persoana are dreptul la libertatea opiniei si a expresiei; acest drept include libertatea de a sustine propriile opinii, fara interferente, libertatea de a cauta, primi si raspandi informatii si idei prin orice mijloace si fara frontiere".

Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, amendata prin Protocoalele nr. 3, 5 si 8 si completata prin Protocolul nr.2, incheiata la Roma la 4 noiembrie 1950 (publicata in Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994), in articolul 10, prevede:
1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.
2. Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restringeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si pevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora pentru a impiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

Constitutia Romaniei, in articolul 30 proclama: "Libertatea de exprimare"
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.
(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Aurel (8 Februarie 2012, 10:15)
TREZITI-VA ROMANI...!!!
TREZITI-VA ROMANI...!!!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
siriopol olguta (20 Februarie 2012, 08:50)
barlad
nu vrem exploatareagazelor de sist in Romania
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Manole (22 Februarie 2012, 10:59)
Trezire
Pentru aceasta petitie doar doua sute de semnaturi?Ceva nu este in regula.Nu este mediatizat la nivel national.Nici la nivel local.Aici ar fi in masura asociatii,organizatii judetiene,municipale ale tuturor partidelor sa se ocupe cu lete cu semnaturi pentru continuarea acestei petitii.Oare nu va dati seama de pericolul ce se instaureaza in aceasta zona?Acum este momentul sa fim cat mai multi.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Mitica Pascu (3 Martie 2012, 14:31)
PROSTIA SI NEPASAREA
De ce oare nu gandim cu capul?Aceasta zona unde in curand ne vor invada strainii pentru a ne exploata si unde peste cativa ani nu va mai exista nimic;chiar nu intereseaza pe nimeni?Mai importante sant desenele animate si reintroducerea anumitor programe din grila televiziunilor prin cablu,decat sanatatea si viata noastra a tuturor.Va deveni si va avea aceiasi soarta ca Rosia Montana.E tarziu.
AFARA DIN ROMINIA .
GUVERNANTII NOSTRI SINT MAI TICALOSI DECAT CEI CARE AU OBTINUT EXPLOATAREA !
Guvernantii nostri NU au constiinta! Nu stiu ce inseamna si nici nu le pasa! Cine este statul? O banda de hoti! Nu cred ca de la ei ne poate veni salvarea, poate ar trebui sa facem si noi ce fac altii: demonstratii mari sau constituirea unor organizatii nonprofit REALE care sa faca realmente ceva pentru salvarea acestei tari din mainile unor hoti!
Guvernantii nostrii vor avea toata viata pe constiinta daca vor da drumul la avizele astea nenorocite,suntem ROMANI si ne este interzis sa fim UNITI, nu avem voie sa fim NATIONALISTI si am uitat ce inseamna cuvantul DEMNITATE.
Daca eram UNITI, NATIONALISTI si aveam DEMNITATE eram de mult jumate tara in fata parlamentului.
Oare chair nu ne vom destepta niciodata? Sau poate ar trebui sa resimtim cu totii adevaratele efecte pentru a putea macar odata sa spunem “NU EXPLOATARII
Romania nu trebuie sa se lase …organizatiile de mediu pot avea un impact teribil asupra proiectului iar organizarea unui referendum la nivel national (dupa efectuarea unei campanii de informare asupra efectelor negative asupra mediului si oamenilor) ar asigura un drept de veto impotriva acestui proiect criminal si ar obliga politicienii romani sa actioneze ca atare. Lucrurile nu sunt simple si nu pot fi rezolvate peste noapte ..dar sa impiedici dezvoltarea proiectului e un pas inainte si e datator de speranta pentru toti care se opun.
Chiar toti suferim de nepasare?Ganditiva la distrugerea faunei,calitatea apei si alte urmari dezastruoase pentru cel putin 3-4 generatii:un dezastru ecologic de mari proportii.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ion (8 Martie 2012, 22:12)
Eu nu ma pronunt n-am suficiente date.
E ridicol sa vrei sa mai ai apa potabila intr-o zona de extractiei indiferent de tehnologie. Cine locuieste in zona Ploiestiului stie ca apa nu mai este potabila. Avantaje si dezavantaje. Eu nu ma pronunt n-am suficiente date, cele furnizate de ecologisti fiind lipsite de credibilitate ca orice fel de date furnizate de ecologisti.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Manolache Ingrid (9 Martie 2012, 20:26)
raspuns
'Nea Ion, care esti si tu om, cauta si te informeaza ca 3 zone din Romania sunt condamnate la moarte. Chiar daca sunt moldoveni sau ardeleni, si nu regateni sau republicani, sunt suflete si sunt romani!
Eu sunt din Barlad si... nu ma gandesc la mine, ma gandesc la copiii mei!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ratatouille (22 Iunie 2012, 22:58)
NU-TE-PRONUNTA
Nu te pronunta, te rugam din suflet. Stai acolo, tacut, singur si trist...
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Manole (22 Martie 2012, 13:41)
Replica la semnatarii petitiei--http://www.petitieonline.ro/petitie/58339054
Intrati in legatura cu acea turma de oi care au semnat petitia
http://www.petitieonline.ro/petitie/58339054 sa se alature acestui grup de oameni care sant interesati de soarta si viitorul sanatatii lor.Doar uniti se poate face ceva.Daca va fi unitate.Am facut apel si am publicat ca exista o petitie asemanatoare:dar,degeaba.Inca se doarme in papuci.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
GABI TURCU (29 Martie 2012, 11:41)
CHIAR VOR SA NE DISTRUGA ca natie , ca...
CHIAR VOR SA NE DISTRUGA ca natie , ca teritoriu...RUSINE si MOARTE ACESTUI REGIM ODIOS;nu as fi crezut vreodata sa ajung sa regret regimul ceausist...
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Kayah, Iasi (30 Martie 2012, 19:40)
Distrugerea Romaniei pe toate planurile ( care au mai ramas) !
"SA NE DISTRUGA ca natie" . Chiar asa si este ! Se stie de ceva vreme (la anumite niveluri, numai ca SRI si SIE nu stiu nimic) ca fi trebuit (dupa mintile diabolice ale sionistilor) ca, la sfarsitul anului 2012, Romania sa mai aiba ca populatie (inclusiv diaspora) maxim 16 milioane de persoane ! Cica asta e numarul maxim pe care il poate "sustine din resurse" Romania !!! La recensamant au "iesit" putin peste 19 milioane de persoane !!! Au "iesit" prea multi la numar, deci ... trebuie facut ceva in regim de maxima urgenta (dupa mintile lor bolunde). Intelegeti acum disperarea lor, fervoarea cu care se arunca spre distrugerea din temelii a Romaniei ?!?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Lavric Ioan (10 Aprilie 2012, 00:30)
trebuie sa fim uniti si sa luptam pentru eliminarea amenintarilor de orice fel
Oameni buni!

Trebuie sa intelegeti ca daca nu suntem uniti si daca nu iesim TOTI in strada pentru a inlatura pe straini si pe cei care ne-au vandut si distrus de 23 de ani, nu facem nimic. Daca iesim cativa oameni pentru aceasta cauza iar la un concert de gura-casca sau meci de fotbal iesim cu zecile de mii atunci ne meritam soarta, nu mai avem dreptul sa ne plangem, nu mai avem acest drept daca noi vindem terenul agricol strainilor sau ii lasam sa ne otraveasca. Suntem datori stramosilor nostri, care au murit pentru aceasta tara, sa pastram acest pamant curat si intreg pentru copii nostri, nu conteaza prin ce mijloace. Nu uitati ca noi, spre deosebire de americani, il avem pe Dumnezeu aproape, sa nu va fie frica pentru ca frica e de la diavol.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda: