Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Sanctificarea parintelui Arsenie Boca", pagina 1

Facebook share
Pagina 1/2 1 2
Daniel (12 Mai 2008, 15:05)
Nu mai umblati cu prostii!
Cine ne da dreptul sa judecam oamenii?
Cine l-a judecat pe pr Arsenie Boca?
Ce sentinta a dat referitor la dansul?
Dumnezeu, da?
Porunca avem SA NU JUDECAM!
Ca sa judecam corect, trebuie sa stim ce este in inima omului. Ori aceasta o stie doar Dumnezeu. Cum putem noi judeca, cand nu avem toate informatiile necesare?

Deci lasati sa descopere Dumnezeu cele ce a hotarat cu privire om si nu judecati voi in locul lui Dumnezeu!

Pentru ca a judeca pe om, e acelasi lucru cu a nu-L mai recunoaste pe Dumnezeu de Judecator!!! Nu ne-a pus nimeni sa judecam oamenii!

Cu frica de Dumnezeu,
Daniel
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Mihail (1 Octombrie 2014, 14:52)
Nu judecam oameni, ci atacam ratacire, le radem din radacina!
Conditie necesara canonizarii: analiza vietii personale si a dreptei credinte a candidatului la canonizare!!!Tocmai in asta consta problema: ca voi va puneti in locul lui Dumnezeu, bagand si scotand sfinti din calendar. Nu mai huliti Duhul Sfant! Arsenie Boca spovedea ereticii greco-catolici. A fost in inselare cumplita!!! A pictat anti-ortodox, sfintii de la Draganescu au chipuri demonice. A pictat eretici, care nu aveau credinta lui Dumnezeu: pe Francisc de Asissi-papistasul, pe Ulfila arianul(care nu credea ca Hristos este Dumnezeu!!!!). Nu a facut pocainta, nu a sters ereticii din Sfanta Biserica!!! Nu avea dreapata credinta, nici vietuire dreapta, ci pietista. Era plin de mandrie: era sigur ca se mantuieste! Pai sfintii lui Dumnezeu, marii facatori de minuni erau smeriti si nu ziceau ca sunt sfinti si lasau mantuirea lor la mila lui Hristos. Unde e mandrie nu e Duhul Sfant, nu e sfintenie. Ce va tot scremeti cu minuni?! Daca vreti minuni, va da dracu false minuni. Minuni fac si paganii, dar sunt de la dracu. Nu vad nici un teolog normal sa il aclame pe Arsenie Boca. Treziti-va! Lasati idolatria, sunt sfinti cu miile, sunt milioane de mucenici: cinstiitii pe ei, nu va mai ajung sfintii!!!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Paul (20 Octombrie 2014, 23:38)
Cum poti dovedi afirmatia asta
"Era plin de mandrie: era sigur ca se mantuieste! "
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Catalin Gabriel Oprea (11 Aprilie 2015, 22:08)
Dogma fanatica e mai rea decat diavolul!
Nu inteleg rautatile cu greco-catolicii si alte mizerii ce i se imputa lui Arsenie Boca? Sa ne amantim ca Isus a luat in rai un talhar(rastignit langa el in aceeasi zi), Isus a mantuit si non-evrei, prostituate, vamesi etc!

Oare mai marii bisericii sunt atat de incuiati si cu IQ mic sa nu priceapa ceva atat de simplu in exemplul lui Isus?

De unde atata rautate similara farsieilor si preotimii ce la ucis pe Isus?

Pe vremea lui Isus si sute de ani de crestinism a existat o singura biseica: Biserica lui Dumnezeu.

Pe catolici, ortodoxi, protestanti, baptisti, evanghelisti, etc i-a creeat rautatea, setea de putere si lacomia oamenilor ce se bateau dupa enoriasi precum massmedia azi lacoma dupa rating.

Adevaratii cestini ar trebui sa fie ecumenici, sa se respecte si sa se stimeze intre ei ca fratii!

Rusine celor ce se opun canonizarii! Rusine ca il lasa pe Satana sa ii posede!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
NELU (12 Mai 2016, 23:11)
RATACITULE
OMULE BATI CIMPI DE TOT CE STI TU DESPRE PARINTELE A FOST CONTEPORAN CU PARINTELE CU PICTURA POATE A FOST O GRESEALA DAR DUMNEZEU LA IERTAT MINDRU ESTI TU RATACITULE VA BATETI JOC DE SFINTI ROMANI O SA VEDETI VOIA LUI DUMNEZEU RUSINE SA VA FIE RATACITILOR
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
nume (12 Mai 2008, 19:41)
cum adica prostii?
eu nu inteleg
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Monica (12 Mai 2008, 20:16)
Cred ca Parintele Arsenie este un sfant
Sunt de acord cu Daniel ca trebuie sa descopere Dumnezeu acest lucru dar stiu in sufletul meu ca parintele Arsenie este sfant,A dus o viata simpla in rugaciune si post iar Dumnezeu l-a binecuvantat cu darul vederii in sufletul omului si prin el a adus pe calea cea dreapta pe foarte multi oameni.Minunea cea mare insa este ca ne ajuta foarte mult si acum dincolo de mormantul sau. Sunt sigura ca Dumnezeu ne va descoperi ca Parintele Arsenie se numara printre sfintii sai.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Daniel (13 Mai 2008, 11:09)
am zis: prostii (nu proshtii) sa nu iasa altceva...
Monica, si cum, intai canonizam, apoi asteptam sa ne descopere Dumnezeu daca e un placut al Lui ori nu?
Eu nu cred ca daca un om scrie carti bune, e si sfant.
Exista pictori de biserici care picteaza f frumos chipurile sfintilor, al Maicii Domnului, al Mantuitorului... dar fumeaza... au si patima bauturii... Deci, daca au lasat in urma o pictura deosebita, dupa moarte ii putem canoniza? Sau poate in sinea lor se mandresc si se simt deosebiti fata de alti pictori... Cine stie gandul fiecaruia?
De aceea nu e bine sa ii judecam noi. Dumnezeu le stie pe toate! El ne judeca! Noi, oamenii nu avem voie sa judecam!
Oare, daca pr. ar fi Sfant si Dumnezeu ar dori ca el sa fie descoperit oamenilor ca e unul din placutii Lui, ar putea sa-I stea cineva in cale? De ce trebuie sa ne luptam noi pt a canoniza pe cineva? Dumnezeu nu e in stare sa convinga? E cumva neputincios? Nu poate sa mai faca minuni care sa fie incontestabile?

Scrie in Sf. Scriptura, ca judecatile oamenilor nu sunt ca cele ale lui Dumnezeu. Deci, nu trebuie sane luam dupa ce ni se pare noua ca ar fi... pt ca noi suntem oameni pacatosi, cu firea pervertita. Cine dintre oameni poate sa judece corect si sa de-a verdicte corecte?

Daniel,
un rob al lui Dumnezeu.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Eugenia (15 Mai 2008, 12:50)
A avut si are foarte multi dusmani !
Afost invidiat atat in timpul vietii cat si acum ! Sunt multi care continua sa-l denigreze cand au ocazia si culmea acestia fac parte din randul preotilor (daca ii pot numi asa !).Sunt multe, enorm de multe lucruri (minuni) pe care le-a facut Sfantul Parinte Arsenie Boca dar se vor a fi ascunse tocmai de cei care ar fi trebuit sa constituie un exemplu de smerenie, pace si bunatate ! Vorbesc in cunostiinta de cauza si mai multe nu pot spune, cel putin nu aici.
Daniel, daca nu ai masterat in teologie nu poti fi un bun crestin? Nici eu nu stiu foarte multe in domeniul acesta dar asta nu mi-a impiedicat rugaciunile catre Dumnezeu cand era sa mor anul trecut.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Daniel (22 Mai 2008, 11:11)
ciudat...
Deci, pana la urma, Dumnezeu are vreun cuvant de spus?
Oare Sfintii se fac dupa parerile oamenilor?
Sfintii se aleg prin votul nostru?
Suntem noi in masura sa stabilim cine se mantuieste si cine nu?
Oare e asa de greu de priceput canu noi mantuim lumea, ci Dumnezeu! Cine v-a pus pe voi judecatori ai altora?

Nu zic ca parintele nu e sfant, dar nici ca e sfant... eu nu stiu ce a facut Dumnezeu cu el.. poate voi stiti, nu stiu...

Cand l-ati judecat pe parintele Arsenie, ati judecat si gandurile lui? Le stiti? Voi judecati dupa ce se vede... dar dupa ce e in inima omului, in sufletul lui, puteti judeca???
Cunoasteti voi intentiile cu care un om face un lucru? Ca se poate face, de exemplu pentru slava desarta, sau pentru bani... sau pentru mantuire... pot fi multe motivatii. Cine poate sti aduncul inimii omului, Acela sa judece!!!

Nu aveti dreptul sa judecati un om!!! Sa-mi aratati in Sf. Scriptura unde scrie ca putem noi judeca lumea: ala se mantuieste, ala nu?

Eu sunt sceptic cu privire la "sfintii" acetia canonizati fara sa stim ce a facut Dumnezeu cu ei...

A judeca un om, e egal cu a nu-l mai recunoaste pe Dumnezeu de judecator!!! Ceea ce este foarte grav!!!

Repet: Nu am nimic cu parintele Arsenie Boca! Ceea ce am zis e valabil pentru toate canonizarile care se fac fara ca Dumnezeu sa ne descopere voia Lui.

Iertati-ma daca gresesc.
Daniel


PS: Sfintii sunt in campanie electorala? :)
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Eugenia (24 Mai 2008, 00:27)
NU JUDECAM PE NIMENI !
Draga Daniel nu judecam pe nimeni pur si simplu ne dorim din tot sufletul ca Sfantul Parinte Arsenie Boca sa se alature sfintilor romani din calendarul nostru ortodox. De curand avem un nou sfant roman: Mitropolitul Varlaam, pe care il vom praznui la 30 august. De ce s-a realizat aceasta dupa 350 de ani? Pentru ca asa a ingaduit Dumnezeu !
TOATE SE FAC NUMAI DIN VOIA DOMNULUI ! Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a studiat viata si activitatea Sfantului Varlaam pentru a constata vrednicia si sfintenia sa. De ce n-ar proceda similar si in cazul Parintelui Arsenie Boca avand, slava Domnului, dovezi clare si marturii de la insisi oamenii care au trait acele minuni?Unul din scopurile realizarii acestei petitii a fost faptul ca se cunoaste zgarcenia cu care Biserica noastra trece pe cineva intre sfinti.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Daniel (24 Mai 2008, 20:19)
:) Intelepciune
Nu Sinodul Bisericii face Sfinti, ci Dumnezeu.
Dumnezeu ne descopera pe cei Sfinti, iar Sinodul doar ii recunoaste, le face slujba si ii trece in calendar!

Cumva Sinodul e un forum de judecata... el hotaraste cine se mantuieste si cine nu? E ca la catolici, il inlocuieste pe Hristos?

Un singur Judecator avem: Hristos!!!

Fiti si voi mai atenti, ganditi oleaca.. nu va da-ti cu parerea aiurea.. nu va lasati amagiti de altii...

Vezi ca te contrazici: ai zis ca "TOATE SE FAC NUMAI DIN VOIA DOMNULUI !" Deci, de ce mai acuzi Biserica noastra ca este "zgarcita" ? :)

Lasati petitiile!
Intrebati pe Dumnezeu daca oamenii pe care ii banuiti ca ar fi sfinti, sunt sau nu. Mi se pare cel mai corect si normal.
Doar Dumnezeu stie daca sunt mantuiti sau nu! De ce sa umblati cu banuieli aiurea? Cereti Domnului sa ne arate care sunt sfinti, ca Dumnezeu stie cum sa descopere ca sa creada toata lumea, apoi cereti sa fie recunoscut de Sinod, daca va fi cazul.

Am gandit rau?

Nu e bine sa trecem cu vederea pe Judecatorul lumii...

Intelepciune!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
xena (25 Iulie 2013, 02:27)
Pana sa judece Dumnezeu...ne omoara sfintii...
Dragilor...nu vedeti ca nu-l vor pe pe pr Arsenie Boca canonizat? Si cine...e intrebarea? Tot cei care poarta straie preotesti si ghiciti cine...ARSENIE BOCA e un sfant, Daniel...chiar daca tu nu vrei asta! sI ALTII CA TINE!!!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Eugenia (25 Mai 2008, 01:27)
LOGICA
Tu esti primul si singurul care a spus ca Sinodul BOR face sfinti :)si asta pentru ca nu ai inteles scopul petitiei. Recunoasterea sfintilor de catre Sinod este doar o procedura.Sfantul Varlaam a fost doar un exemplu.Parintele Arsenie Boca este deja sfant.Dorim doar mentionarea sa in calendar.Acesta este scopul petitiei.Citeste viata si minunile Sfantului Arsenie Boca.Te vei lumina ! Iti recomand de asemenea sa mergi la Manastirea Ghighiu si sa stai de vorba cu Pr. Pantelimon-ultimul ucenic in viata al Sfantului Parinte Arsenie Boca.Vei avea o revelatie !
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Daniel (25 Mai 2008, 14:56)
:)
Draga Eugenia, de unde stii ca Mitropolitul Varlaam e Sfant? Apoi, daca citiesc "viata si minunile Sfantului Arsenie Boca", aflu si gandurile lui? Nu cumva aflu doar ce se vedea pe dinafara?
Un om nu se judeca dupa cum pare pe dinafara. trebuie sa stii si ce era in inima lui.
De ce esti asa sigura ca e "sfant"? Ti-a descoperit tie Dumnezeu sau iti dai si tu cu parerea? Roaga-te sa iti descopere Dumnezeu, asa cum stie El, ca sa stii sigur cele cu privinta la parintele. Nu manipula lumea cu vorbe fara argumet. Poate asa il vad unii ca fiind sfant. Insa, cum il vede Dumnezeu, nu esti curioasa?

Cititi aceasta intamplare: http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou26.htm
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Eugenia (26 Mai 2008, 15:14)
SFANT !
Asa il vede Dumnezeu, ca pe un sfant ! Ce dovada de dragoste mai mare poate avea un om din partea Lui ? De ce ai semnat petitia? Toti cei care am semnat credem cu adevarat ca este un sfant fiindca avem dovezi clare in acest sens.Cei mai multi dintre noi ne rugam Sfantului Parinte Arsenie SI DE FIECARE DATA NE AJUTA ! Un om obisnuit ar putea face aceasta? Nu el a fost cel care a spus ca de acolo de sus ne va ajuta mai mult decat a facut-o pe pamant?!? De ce ar fi afirmat acest lucru daca nu ar fi fost incredintat de Dumnezeu?!?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
XXX (5 Iunie 2008, 07:56)
Pacla de pe ochii sufletului - pentru Daniel
Draga Daniel, iti spun inca de la inceput ca eu nu vreau sa ma cert cum ai facut tu pana acum cu celelalte doamne. Dar nu pot sa nu spun chiar nimic. Ce inseamna descoperire? Dumnezeu nu descopera sfintii si minunile lui daca nu are cui. Le descopera doar celor care cred. Din istorie, din vietile sfintilor vedem ca unii sfinti au fost "descoperiti" la mult timp dupa ce lumea s-a sugat la ei ca la sfinti. Recunoasterea oamenilor - asta vrea Dumnezeu de la noi. Uneori Dumnezeu lasa popoarele sa-si VADA sfintii. Iar "ochii" cu care vad sunt credinta. "Fie tie dupa credinta ta" - doar atat a spus si i-a vindecat. Cei care au ochi de vazut si urechi de auzit sa vada si sa auda! Te intrebi cum stii ca un om a fost sfant? Oamenii l-au simtit dupa fapte. Au fost oameni care i-au trait minunile inca din viata, si sunt oameni ca ii traiesc minunile acum. Lucrarile mijlocite de el: oameni care s-au hotarat sa se boteze la maturitata dupa ce au citit cartile lui, oameni care s-au vindecat "doar" ca s-au rugat lui si multe alte lucruri pe care si le stie fiecare. Demonizati din gura carora care a iesit numele Paritelui Arsenie Boca fiind recunoscut ca dusman al demonilor. Daca tu nu crezi, este treaba ta, dar sa ajungi sa te si certi pe tema asta? nu ti se pare prea mult? In locul tau, in astfel de situatii, imi spun ca mai bine ma abtin, ca s-ar putea sa nu am dreptate si, daca cumva este sfant, nici macar nu ma pot impartasi de binecuvantarea lui si de ajutorul lui ca sfant, iar daca nu e, Dumnezeu stie mai bine. Eu asa gasesc intelept. Ia mai gandeste-te si tu... Toate cele bune.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
XXX (5 Iunie 2008, 08:00)
corectie
Va rog sa imi iertati greselile de tipar pe care le-am facut:
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Daniel (6 Iunie 2008, 13:56)
iubiti frati in Hristos
In primul rand nu ma cert cu nimeni. Doar incerc sa iau o atitudine fata de ceea ce mi se pare a fi o eroare!

Eugenia, de unde stii tu ca Dumnezeu il vede ca pe un Sfant? E doar o parere de-a ta, nu? Esti sigura ca e cea reala? Ai argumente? Daca zici ca parintele face minuni, de ce nu a fost canonizat pana acum? De ce minunile facute de el nu sunt asa de cunoscute? Adica, nu poate face o minune si pt ca el sa fie canonizat? Trebuie sa ne luptam noi sa facem acest lucru? Poate sta cineva impotriva voii lui Dumnezeu? :) Daca Dumnezeu ar fi vrut ca sa fie canonizat, ar fi fost, nu?
Eu am semnat petitia doar ca sa pot posta un mesaj acolo :)

Inca ceva, Eugenia.
Ai zis ca: "Nu el a fost cel care a spus ca de acolo de sus ne va ajuta mai mult decat a facut-o pe pamant?!? "
Daca esti putin mai atenta poti observa mandria din aceasta afirmatie a parintelui. Adica cum, poate fi sigur vreun om ca se mantuieste? Un om smerit se vede de dinainte ca va ajunge in rai si ca va ajuta de acolo pe cei din lume? Asta nu e un semn de parere buna de sine? Parerea de sine e o fiica a mandriei! Noi nadajduim in mila lui Dumnezeu; nu putem sti daca ne mantuim ori nu.. pt ca suntem pacatosi... si avem multe pacate poate uitate, poate din nestiinta, poate ne-a inselat vrajmasul cu o parere buna de sine si ne vedem deja sfinti.... Citeste patericul Egiptean sa vezi pe cati a inselat vrajmasul prin parerea de sine.

XXX, sa nu te superi pe mine... dar cred ca esti naiv... oamenii au pareri. Sfintii nu se recunosc dupa parerea poporului, pt ca poporul e format din oameni pacatosi... si din ce in ce mai pacatosi... si nu te poti lua dupa ce simte poporul casa isi ucide copii prin avort, care e desfranat din cale afara.... si altele grele... Iata cate pedepse primeste acest popor (care stie sa "recunoasca" pe sfinti) cum le da Dumnezeu inundatii, seceta, robie din partea occidentului, homosexualitate, ecumenism... Cum te mai poti increde judecata si parerea unui astfel de popor, cand ei sunt depaaaaarte de Dumnezeu??? :( poporul e din ce in ce mai rau, mai nesimtitor fata de Dumnezeu.. pe masura ce inainteaza in pacate, scade si masura sfinteniei pe care ei o vad la altii. Adica e posibil ca pe viitor un om, doar pt faptul ca nu curveste, sa fie vazut de popor ca sfant! Pt ca poporul fiindca se adanceste in pacate, nu mai sesizeaza corect masura sfinteniei.
De aceea noi trebuie sa intrebam pe Dumnezeu daca cine ni se pare noua ca e sfant e Sfant!
De ce treceti peste acest aspect????
Nu va pasa de parerea lui Dumnezeu? Nu va inteleg...
Ce zice Dumnezeu legat de acest parinte?
Stie careva?
XXX, nu ma cert. iau o atitudine fata de o actiune care nu e de la Dumnezeu!

Am mai zis: la ortodocsi nu se Sanctifica, ci se Canonizeaza. Deci inca de la inceput, aceasta petitie trebuie sa de-a de gandit.... Ortodocsii nu sanctifica!!! Sau sunteti greco-catolici, catolici.... sau ce sunteti... ca la ortodocsi nu exista acest termen!

Astept niste raspunsuri concrete la toate intrebarile de mai sus. Vreau argumente. Lamuriti-ma!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Eugenia (8 Iunie 2008, 04:10)
Raspuns pentru Daniel
EROARE? Dumnezeu sa te ierte Daniel pentru ceea ce ai spus !Abia acum inteleg de ce tot ce ai scris aici este total eronat.Motivul este evident : HABAR NU AI CINE A FOST SFANTUL PARINTE ARSENIE BOCA !
Eu sunt sunt mai mult decat sigura ca este un SFANT.Hai sa-ti spun un secret : nu este doar credinta mea, este credinta tuturor celor care au primit raspuns si ajutor la rugaciunile lor catre Sfantul Parinte Arsenie Boca !
"Adica, nu poate face o minune si pt ca el sa fie canonizat?" Asa spuneau si cei care priveau la Domnul nostru Iisus Hristos rastignit pe cruce : "I-a salvat pe multi iar pe El nu poate sa Se salveze !" Tu ce crezi ? Putea Domnul Iisus sa impiedice rastignirea? VREAU SA CRED CA MACAR ACEST RASPUNS IL CUNOSTI !
"De ce minunile facute de el nu sunt asa de cunoscute?" Cu intrebarea asta ai atins apogeul ignorantei !!! Ca sa nu ramai in bezna totala da "search"(cauta) "Arsenie Boca" pe Google si CITESTE ! Este a doua oara cand iti spun sa citesti.Daca ai fi facut-o cand ti-am recomandat prima data acum nu ai mai fi ajuns in situatia asta penibila !
Scopul petitiei este mentionarea Sfantului Parinte Arsenie Boca in calendarul nostru ortodox.Repet acest lucru fiindca lasati impresia ca aveti o varsta venerabila si in consecinta puterea dvs.de intelegere nu face fata acestul subiect (desi vi s-a raspuns repetati aceleasi intrebari, contraziceti desi chiar dvs.afirmati ca nu sunteti sigur pe ceea ce spuneti, deviati total de la subiect etc.)
"Eu am semnat petitia doar ca sa pot posta un mesaj acolo :)"
DA, INTR-ADEVAR SE VEDE CA ATI SEMNAT PETITIA DOAR PENTRU A ABERA. Un sfat ca intre prieteni : CHIAR NU ERA NEVOIE. Spre deosebire de dvs.cei care am semnat, am semnat cu sufletul !

P.S. : Cu siguranta nici de data aceasta nu o sa cititi ce v-am recomandat ( ori nu vreti ori lumea aceasta a internetului se situeaza mult peste abilitatile dvs.) de aceea va daruiesc aceste "argumente"..."raspunsuri"..."lamuriri"... pentru a pune capat frustrarii si framantarilor dvs. launtrice :
CRONICA DE LA SAMBATA
"Il cheama Gheorghe, Gheorghe Silea, si e cantor bisericesc: "mai mult crasnic, de fapt, paracliser, cum se zice la dvs., in regat, ca nu mi-a dat Dumnezeu voce mare, sa ma fi rascumparat din pacate".
Suntem iarasi in Transilvania, pe urmele parintelui Arsenie Boca, si crasnicul e printre cei care au avut norocul sa-l vada la fata si sa-l atinga pe vestitul calugar transilvanean, chiar daca asta s-a intamplat in ziua cand parintele Arsenie Boca avea sa fie ingropat. A fost de fata la neuitata inmormantare a sfantului neincoronat al Ardealului, sfantul al carui chip se afla in toate casele taranilor fagaraseni, tintuit cu indarjita evlavie intre candele si icoane.
CELE DOUA INDRACITE
"Cand o zis el, parintele, inainte de-a muri, ca de-acolo de unde se va duce are sa ne ajute mult mai mult decat a facut-o pe pamant, o stiut el mai bine ce zicea. Ca de la moartea sa, de 15 ani, minunile de la mormantul sau nu mai contenesc. Ba se-nmultesc. Mai ales asupra indracitilor. Am vazut si eu cu ochii mei doua si ma podideste plansul si-acuma. Odata, acum vreo doi-trei ani, a fost adusa o femeie indracita la mormantul parintelui si, pe cand o apropiau cu de-a sila de mormant, femeia a inceput sa urle: "Nu vreau la Arsenie, nu vreau la Arsenie, ma arde Arsenie!". Apoi i-au pus icoana parintelui, ca nu pot sa-i spun fotografie, de vreme ce-i Sfant, i-au pus-o pe cap si indracita urla si spumega ca sa i-o ia de pe cap, c-o arde! Si dupa o vreme s-a linistit, s-a inseninat - prima oara dupa nu stiu cat amar de vreme, spuneau printre lacrimi parintii fetei, si lumea de acolo-si facea cruce, incremenita.
Cealalta intamplare vazuta cu ochii mei a fost si mai devreme: era chiar in timpul bombardamentelor asupra sarbilor, din 1999. A fost adusa atunci la mormantul parintelui alta indracita si imediat asta a inceput sa zbiere cu glas barbatesc si neomenesc: "Am vrut sa va dau bombe si la romani, dar nu ma lasa Arsenie! Da, am vrut sa va dau si voua, la romani, dar nu ma lasa Arsenie!". Ca parintele tot asa se rugase si cand traia, in 1968, cand era sa intre rusii in tara, atata se rugase in altar, la Draganescu, ca a gasit parintele Bunescu podeaua altarului uda de lacrimi, si i-a zis atunci parintele Arsenie: "M-am rugat pentru neamul romanesc, sa nu ne lase la astia"."
CELE DOUA CAPRIOARE
"Era in vara lui 1989 cand parintele Arsenie l-a rugat pe-un tamplar, un vecin de-al meu de-aici din sat, sa-i faca cruce de lemn. Si i-a zis parintele omului ca sa-i scrie pe cruce anul nasterii, da mai ales - anul mortii. Asa i-a zis, sa scrie acolo, pe cruce: "1989". Insa parintele Arsenie parea inca sanatos si-n puteri si-atunci vecinul meu s-a mirat si i-a zis intristat: "Cum, parinte, nu vreti sa stati si-n 90 cu noi?". "Nici un ceas din 90!", i-a raspuns parintele scurt si taios, cum ii era felul. Si asa a si fost, ca n-au mai trecut decat cateva luni, si in noiembrie 1989 a murit. Isi stiuse moartea de dinainte, asa cum le spusese la atatia amar de oameni ce avea sa li se intample in viitor. Asa a murit, ca un Sfant Domnisor. "Eu ma duc, dar de acolo, de unde oi fi, am sa va ajut mai mult ca pana acum", a zis.
Era intre toamna si iarna cand a murit, intr-o zi de marti, 28 noiembrie 1989, la Sinaia, de ziua Sfantului Stefan cel Nou. S-a stins intr-o casuta unde stateau maicile alungate de la Manastirea "Prislop", dupa ce in 1962 comunistii inchisesera aproape toate asezamintele monahale din Romania. Asa. Si cateva zile, moartea parintelui s-a tinut in mare secret, ca se hotarase sa fie inmormantat la "Prislop", langa Hateg, si nu la "Sambata", unde avea loc pregatit dinainte - ca aicea fusese staret si ridicase, din ruine si balarii, manastirea lui Constantin Brancoveanu. Cine stie ce-o fi fost atuncea la mijloc, ca nu l-au adus aicea, acasa, in Fagaras. Ei, si cand am aflat eu ca parintele Arsenie a murit, era de-acum duminica, si a doua zi urma sa fie inmormantat. Eram de serviciu la Combinatul din Fagaras, unde lucram ca electrician. N-am mai trecut pe acasa, m-am suit direct in tren si pe urma, c-un autobuz si cu niste ocazii, am mers toata noaptea. Manastirea "Prislop" e departe de aici, tocmai in Hunedoara, nu departe de biserica din Densus. Am ajuns tocmai luni dimineata, cand incepea Liturghia pentru parintele. Si desi era omenire cat iarba, m-am apropiat de sicriu. Parea de parca abia adormise. M-am aplecat si, cu lacrimi pe fata, i-am sarutat mana dreapta. Atunci a fost prima oara cand l-am atins! E drept, ma mai dusesem de cateva ori la el cat traia, la Biserica "Draganescu", undeva langa Bucuresti, unde fusese exilat fara drept de-a sluji, dupa ce-l eliberasera comunistii din puscarie. Da la Draganescu nu ma putusem apropia prea tare, ca era multa lume, veneau si ziua, si noaptea, si el era obosit. Asa ca atunci, in sicriu, l-am atins prima data si va spun pe cuvant ca mi s-a parut ca ii viu. Si nu numa mie. Cata lume era acolo zicea ca parintele parca doarme, asteptau cu totii sa se ridice si sa vorbeasca, sa-i certe cu dragoste, asa cum facea tot mereu. Nu puteai sa crezi ca un om asa de mare ca parintele Arsenie are parte de moarte. Parea de-odata cu vesnicia, din alte lumi, cu judecati mai presus de cele omenesti. Era ca un stalp de lumina pentru fagaraseni. Si acuma zacea nemiscat in sicriu... Avea asa o culoare frumoasa, ca de om viu si tanar, si el saracu murise de sapte zile! Si-n jurul lui, plutea asa, ca o boare, o mireasma de mir... Mai tarziu l-am intrebat pe parintele profesor Sebastian ce-au fost toate astea si el a zis: "Sunt dovezi de sfintenie, fiule, se intampla numai cu moastele!". Si n-a mai trecut mult timp dupa ce plecase parintele Arsenie in vesnicie, cand, mergand eu iar la mormantul lui la Prislop, ma opresc niste maici: "Frate", imi zic monahiile, "stii tu cine strajuieste noaptea la mormantul parintelui?". "Nu, de unde sa stiu", le-am zis. "Doua caprioare!!!" "Cum?" "Uite-asa: vin in fiecare noapte, se-aseaza si dorm incovrigate, cu boturile una in alta, pe mormantul parintelui. De parca ar vrea sa-l incalzeasca!... Si cand ne apropiem, pleaca, da incet, fara frica, si pe urma vin iar!". In toata iarna lui 89-90, caprioarele au strajuit noapte de noapte la mormantul parintelui, ca doi ingeri tacuti, credinciosi si cuminti..."
REVELATIA DE PE MUNTELE ATHOS
"Cate stiu de parintele le-am aflat exact asa cum vi le spun dvs., mai mult de la ucenicii lui, ca eu eram prea tanar sa le apuc. Dar m-am intrebat in tot timpul: de unde a avut parintele Arsenie harul, forta asta dumnezeiasca sa faca atatea minuni? Si iata ce mi-au spus ucenicii. Prin 1937-1938, mitropolitul Balan al Ardealului l-a sfatuit pe tanarul Zianu Boca, fiu de tarani din Muntii Apuseni, care pe-atunci era student de frunte la Cernauti, la Teologie, sa se faca calugar. Si l-a calugarit mitropolitul la Manastirea "Sambata" si tot el i-a dat numele de Arsenie. Si dupa scurt timp, in 1939, mitropolitul l-a trimis pe calugarul de doar 29 de ani, monahul cu ochi de foc, precum ingerii, la Muntele Athos, sa se induhovniceasca. Si parintele Arsenie s-a dus la manastirea romaneasca "Prodromu", care-i veche manastire domneasca, foarte veche si nespus de frumoasa. Staret era pe atunci un parinte cu forta mare, Antipa Dinescu il chema. Ei, si acolo, pe muntele Athos, s-a petrecut cu parintele o minune: o iluminare puternica ce i-a schimbat toata viata. Din umilinta si din smerenie, parintele n-a vorbit foarte deslusit niciodata despre ce i s-a intamplat atunci, in 1939, la Sfantul Munte. Decat o data, si chiar si-atunci, putin. Tot ucenicii lui povestesc ca mergand el acolo, pe munte, prima data s-a dus intr-o padure deasa, sa se roage. Si s-a rugat mult la Iisus Hristos Mantuitorul nostru sa-i trimita un duhovnic, un povatuitor bun, sa-l indrume pe calea cea grea si fara de prihana a calugariei, spre mantuire. Insa Iisus nu l-a ascultat. Si atunci parintele Arsenie a inceput sa se roage mai cu osardie, singur, acolo, in padure, la Maica Domnului. Si dupa un timp, dupa cum a povestit chiar parintele, insasi Maica Fecioara i s-a aratat coborand dintre nouri, si venind la el, l-a luat de mana si l-a urcat pe un munte asa de inalt, ca nici nu puteai sa privesti in jos. Si acolo, pe creasta muntelui aceluia ametitor, l-a lasat Maica Domnului pe mana unui Sfant. Era Sfantul Serafim din Sarov, ce vietuise pe pamant cu vreo doua-trei veacuri in urma. Dupa care Sfanta Fecioara s-a topit in vazduh tot asa lin cum se intrupase. Si vreme de 40 de zile, parintele a primit pe acel munte invatatura de la Sfantul Serafim, urcand in fiecare zi, fara teama, creasta dintre abisuri. Si in tot acest rastimp de 40 de zile, parintele a postit incontinuu post negru, ca-l intarea Maica Domnului. Si dupa un an de zile, cand s-a intors la Manastirea "Sambata", era cu totul alt om: capatase darul acela al sau faimos, al proorociei, si puterea lui cea mare, ca daca se uita la tine, te cutremurai si te umileai pe loc. Si-ti stia pe data toate gandurile si numele, fara sa te cunoasca, si faptele toate, pacatoase sau bune, ca nu puteai sa le-ascunzi. Asa s-a schimbat viata parintelui Arsenie, si mai apoi, vietile noastre, pe langa a sa."
SEMNE SI MINUNI LA MANASTIREA SAMBATA
"Cat despre celelalte fapte ale parintelui, savarsite aici, la Sambata, sunt prea multe ca sa le incapa o minte de om. De altfel, le stie tot satul. Pe masura ce timpul trece, in loc ca ele sa se stearga din amintire, se intetesc. Nu stiu, zau, pare ca cineva ar vrea dinadins sa-l tina pe parintele Arsenie aici, printre noi... Au mai fost si alti oameni de seama aicea, prin Fagaras, dar de nimeni nu se vorbeste ca de Arsenie Boca, nimeni nu ne-a intrat in suflet ca el. Nu stiu, e un dor, un fel de asteptare, de parca ar urma sa se intoarca de undeva. A murit si nu prea. Moartea n-a avut putere cu el. Vorbim de parca ne-ar astepta, si acum, in biserica." "Bunaoara", spune crasnicul, "parintele Dometie, ce a murit acuma, in 1995, a fost unul din ucenicii cei mai apropiati sufletului parintelui Arsenie, ca el l-a calugarit. Parintele Dometie era din Voila si-l chema Danila, erau 12 frati acasa la mama lor. Si odata, cand trecea el pe aici, pe langa Breaza de Fagaras, ajunge la o rascruce si cineva ii spune: "Nu-i asa!". Se uita in stanga, se uita in dreapta, nimic! Da sa plece, "N-ai plecat bine!", ii spune vocea, da sa plece iar, vocea la fel: "N-ai plecat bine!". Si ajunge acasa tulburat foarte. "Ce-i ma, Danila?", ii zice maica-sa de cum il vede. Duminica, de cum s-o crapat de ziua, parintele era pe drumul manastirii, spre duhovnicul sau, parintele Arsenie. "Ce-i ma, Danila?", ii zice si parintele si fara sa mai astepte raspunsul, dupa cum ii era obiceiul, caci le stia pe toate dinainte, ii spune: "Tu o sa mai treci pe acolo si o sa-ti mai iasa in cale, da spune-le ca a zis parintele Arsenie ca "asa-i"!". Si Danila a facut intocmai si duhurile rele au amutit pe loc. Si-atunci, vedeti dvs., cat de mare a fost parintele Arsenie, daca duhurile necurate numai la auzul numelui sau s-or cutremurat si-or disparut. Ba vorbea si cu pasarile si cu animalele, cum vorbim noi acuma. Un mos din sat mi-a povestit o-ntamplare de necrezut. Cam inainte de cel de al doilea razboi, cand parintele era staret la "Sambata", s-a dus si el sa il vada si sa se planga de un necaz. Dar erau mii de oameni acolo si n-a apucat sa ajunga si sa vorbeasca, asa ca a ramas peste noapte in manastire, gazduit de calugari. Dar cum nu avea somn, a iesit sa se dezmorteasca. Si ce sa vezi: pe o luna mare si plina, care lumina ca la amiazi, in mijlocul unui lan plin de flori, parintele Arsenie Boca vorbea cu o dihanie mare de urs. Vorbea cu el si il mangaia. Vazandu-l pe mos, parintele, care era imbracat cu o sutana lunga si alba, i-a spus: "Vezi! Fiarele astea m-asculta, numa voi nu ma ascultati!"."

“Sf. Parinte Arsenie este si va fi pentru totdeauna Sfintul romanilor.Sa fim fericiti ca Dumnezeu ne-a invrednicit sa avem in tara noastra un asemenea sfint. Am trecut prin multe greutati in lumea aceasta trecatoare,dar sint cea mai fericita ca l-am cunoscut personal pe Sf Parinte Arsenie, prin intermediul bunicii mele, care la rindul ei a trait la Manastirea Simbata de Sus,atunci cind parintele era staret, si eu la rindul meu am crescut intr-o casuta mica la Sf. manastire impreuna cu bunica si matusa mea,care au fost ucenicele Sf.Parinte.Mergind apoi si la Draganescu,unde eu acolo l-am cunoscut am vazut multe minuni pe care parintele le-a facut , si am auzit multe lucruri care m-au marcat pentru toata viata.Tot ceea ce Sf.Parinte mi-a spus, tot am intimpinat,un singur lucru regret,atunci cind m-am casatorit nu m-am dus la sfintia sa ,dar parintele era deja la Sinaia. s-a dus la Doamne in anul in care eu m-am casatorit, inainte cu doua luni,nu-mi venea sa cred,i-am spus bunicii ca nu este adevarat parintele nu poate sa fi murit,dar sfintia lui nu m-a parasit niciodata , m-a ajutat de fiecare data cind i-am cerut ajutorul si ii multumesc,CREDETI CU ADEVARAT IN SFINTENIA PARINTELUI ARSENIE !" Maria
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Pagina 1/2 1 2