Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » APEL PENTRU SALVAREA MEMORIEI RADIOULUI
image

Petitie: "APEL PENTRU SALVAREA MEMORIEI RADIOULUI"

Facebook share

Un tezaur inestimabil, un fond unic de documente sonore, acea Fonoteca de Aur, cum este indeobste cunoscuta publicului ascultator, memoria Radioului public este astazi in pericol.
Degradarea inevitabila in timp a suporturilor fizice, la care se adauga tentativele - deseori izbutite! - de piraterie, ameninta grav o mostenire culturala, cladita in opt decenii de istorie si creatie romaneasca.
Devine tot mai evident ca numai mobilizarea, decizia si actiunea la nivel national pot impiedica dezastrul cultural reprezentat de distrugerea iminenta a acestor marturii, condamnate la disparitie in absenta solutiilor oferite de noile tehnologii.
Facem apel la Parlamentul si Guvernul Romaniei sa initieze si sa sustina un PLAN NATIONAL DE SALVARE A PATRIMONIULUI SONOR care sa asigure mijloacele financiare si juridice necesare vastului proiect de informatizare a arhivelor Radiodifuziunii, menit sa restituie publicului bunuri media create in spatiu public si prin sustinere publica.
Mai mult ca oricand, acum mult asteptata integrare europeana ne pune in situatia nu numai de a ne alinia la legile, normele, prevederile si recomandarile comunitare, ci de a imbogati, la randul nostru, patrimoniul cultural european cu vocile lui Iorga, Titulescu, Vraca, Sadoveanu sau Arghezi, cu interpretarile lui Enescu, Jora sau Rogalski, pe care, printr-un efort comun, trebuie sa le facem cu adevarat nepieritoare.
Crearea unui FOND NATIONAL PENTRU INFORMATIZAREA ARHIVELOR RADIOULUI PUBLIC, ar permite nu numai recuperarea unei periculoase intarzieri a demararii procesului de digitizare a documentelor, ci le-ar transforma cu adevarat intr-un patrimoniu viu, accesibil.
APELUL PENTRU SALVAREA MEMORIEI RADIOULUI PUBLIC asteapta de la institutiile statului un raspuns prompt si responsabil, inainte de a fi, ca de atatea ori, prea tarziu.

22/10/2007

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Parlamentul si Guvernul Romaniei
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf
Categorie: .
*Stiri, informatii in legatura cu petitia:
*Cod validare:
- introduceti codul de mai jos
captchaCode