Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
Prima pagina » Petitii online » Pavilionul Romaniei la expozitia internationala Shanghai 2010
image

Petitie: "Pavilionul Romaniei la expozitia internationala Shanghai 2010"

Facebook share

GREENOPOLIS

Stimati colegi arhitecti, concetateni

Pe site-ul MAE – Ministerul Afacerilor Externe - a fost postat proiectul in baza caruia se va realiza pavilionul Romaniei la Expozitia Internationala Shanghai 2010 , proiect declarat castigator in urma concursului "Bursa de idei" al carui regulament il puteti citi tot pe site-ul MAE – www.mae.ro. Proiectul a fost aprobat pe 19 decembrie 2008, nu stim insa cand a fost publicat.
Link-ul catre pagina proiectului :http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=38216&idlnk=&cat= Proiectul se poate gasi si cu ajutorul motorului de cautare de pe site.
Deocamdata nu am gasit lista si eventual continutul celorlalte proiecte participante.

Nu ne aflam printre cei ce au participat la acest concurs deschis si probabil decizia asupra imaginii prin care Romania isi aduce contributia la acest eveniment ar trebui sa fie impartita intre juriu si aceia dintre noi care si-au dedicat timpul, efortul si imaginatia pentru a participa la un asemenea concurs.
Cu toate acestea nu ne putem abtine de la a ne intreba daca rezultatul propus isi gaseste locul in cadrul unei Expozitii Internationale si dorim in concluzie sa aflam parerea arhitectilor si a tuturor celor ce mai gasesc entuziasm pentru o "imagine nationala". Ca fapt divers, tema expozitiei este :"Better City, Better Life"
Pentru a nu influenta opinii va cerem sa analizati singuri obiectul propus de reprezentantii nostri din MAE, dar ne permitem sa strecuram minime criterii de analiza deschise completarilor si dezbaterilor.

Ne intrebam in principiu daca insusi titlul ales - GREENOPOLIS - nu contrasteaza prea mult cu imaginea simplista a unui mar artificial vopsit in verde si daca nu ar trebui sa capete o cu totul alta forma si continut, mai aproape de dezbaterile curente pe tema propusa in titlu.....si poate un pas mai departe.
Nu putine dintre obiectele create cu ocazia expozitiilor trecute au ramas repere ale limbajului si ale solutiilor arhitecturale. Unele tari cu statut mai periferic si-au depasit complexul de inferioritate scotocind in visteria traditiei. Anul acesta insa Romania indrazneste sa cugete si ea in vazul tuturor la aspectele mondiale ale urbanizarii si ale redefinirii oraselor, pornind de pe pozitia delicata a lipsei de preocupare teoretica ori practica in rezolvarea propriilor probleme, cu atat mai mult la un asemenea nivel. Poate ca denumirea pavilionului poate fi retrogradata la ceva mai pe masura dimensiunii sale mici dar iesite din scara.
Probabil titlul radical si global a fost calul troian care a impus juriului acest proiect si poate aici juriul are nevoie de mai mult timp pentru a reconsidera criteriile selectiei.

In ceea ce priveste aspectul pavilionului, credem ca parerile noastre sunt in asentimentul multora dintre voi si nu necesita elaborare.

Pe de alta parte insa alegerea de fata poate nu este atat de grotesca pentru multi dintre ai nostri, pentru cei care nu stiu mai bine si carora marul urias li s-ar parea o gluma suficienta daca ar afla vreodata de existenta acestei expozitii.
Daca proiectele altor tari sunt o exprimare a elitelor in slujba societatii, poate timpul ne-a luat-o inainte si este vremea ca Romania sa arate ca democratia a triumfat in deplinatate si in concluzie sa expuna castigatoarea votului de popularitate profitand de somnul "elitelor".
Credem totusi ca realizarea acestui pavilion in contextul marii expozitii din Shanghai marcheaza un punct de maxim al vinei colective pe care arhitecti si public o impart deopotriva in conturarea culturii lor nationale.

Iata pe final rezultatele altor concursuri nationale pentru pavilioane ce vor fi construite in 2010:
mexic : http://www.edgargonzalez.com/2009/03/30/pabellon-de-mexico-shangai-2010/
UK : http://www.dezeen.com/2007/07/29/british-shanghai-expo-pavilion-shortlist-2/
austria si la sfarsitul paginii alte tari: http://www.designboom.com/weblog/search.php?search=shanghai+2010ℑ=0

O copie a acestei petitii a fost trimisa catre OAR sperand ca dansii sa isi exprime o pozitie vis-a-vis de acest eveniment.


Initiatorii petitiei:
arhitect Lucian Alexandru Simion si biroul de arhitectura TECON – Bogdan Babici , Anca Paunescu, Eliodor Streza, Alex Maftei, Simona Pribeagu

17/04/2009

Autor: autorul a ales ca aceasta informatie sa nu fie publica
Destinatar: Ministerul Afacerilor Externe
Petitie si semnaturi in format: XLSxls   PDFpdf