Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Petitie impotriva folosirii produsului cancerigen initium", pagina 3

Facebook share
Pagina 3/4 1 2 3 4
octav chivulescu (13 Martie 2010, 11:41)
o parere, nimic mai mult...
Inainte de a semna aceasta petitie vreau sa iti spun parerea mea, cea a unui viitor consumator de initium...Romania va semna ceva alaturi de alte 165 de tari, ce totalizeaza 95% din populatia planetei? Asta inseamna ca Romania va intra in randul lumii... JInitiumul este cancerigen? Probabil ca este, nu contest. Dar tot cancerigen este si plumbul din plombele dintilor nostri si din aerul poluat de emisiile autovehiculelor noastre. Cancerigen este si tutunul, si fumul gratarului facut in aer liber; cancerigene sunt si nitritii si nitratii din apa de baut si din alimentele pe care le consumam; cancerigene sunt toate E-urile prezente de ani multi in, cred, 99% din alimentele pe care le consumam...

Uleiul si prajelile sunt cancerigene, sarea este daunatoare; radiatiile telefonului mobil sunt cancerigene. Radiografiile dentare sunt cangerigene.

Puternic cancerigen este chiar oxigenul din aerul pe care il respiram, prin radicalii sai liberi...

Dar ce putem sa facem, sa nu mai mancam? Sa nu mai respiram? Sa nu mai traim?Mi-am luat o masina de facut paine si faina de la tarani, mai cumpar oua de pe marginea drumului, primavara salata si urzici.

Dar in rest ce fac? Merg prin Fast-Food-uri, ale caror produse sunt binecunoscute ca fiind perfect cancerigene.Stiu, de la cremwusti si parizer la salatele verzi crescute in bazine chimice, nimic din ceea ce consumam nu mai este natural. Oul "nr 3" cu galbenusul colorat sintetic, ouat de stresata "gaina - sardina de intuneric" este un produs perfect sintetic cum este si hrana ei, dar il mancam de ani buni, desi este impropriu consumului...

Nu pot insa, sa nu ma intreb: la 6-7 miliarde de suflete cati ne numaram astazi, ce ne-am fi facut daca nu ar fi existat aceasta hrana artificiala care - asa cancerigena cum este ea - tot nu ajunge tuturor?Putem semna oricate petitii, ne putem certa intre noi, ne putem imagina noi teorii ale conspiratiei, problema insa nu este nici la conducatorii nostri, nici la cei ai lumii si nici la fungicidul initium. Problema este ca ne-am inmultit mai mult decat orice alta vietate a planetei. Si asta cu pretul exterminarii padurilor, poluarii apelor si aerului, consumarii a peste 85% din pestii fluviilor, marilor si oceanelor planetei; am produs pana si schimbari climaterice prin lacomia activitatilor noastre nechibzuite si iresponsabile.

Asta este adevarata problema a noastra, a omenirii...

Fie ca ne place sau nu sa o recunoastem!Si ma ingrozesc de fiecare data cand, participand la cate o nunta, aud din gura preotului - de altfel bine intentionat, bietul om - "sa va inmultiti ca Rachela"...

Asta facem cu totii, ne inmultim, si din pacate cu precadere o face o anumita categorie de oameni, care mai tarziu se tanguie ca "au cate 10-11 copii si nu au ce sa le dea de mancare"...

Aici se fac vinovate cu adevarat guvernele, fie ele nationale sau globale.

Ce-i de facut? Mai nimic, din pacate. Asa cum se afirma si in textul de mai jos, o mare parte dintre noi vom cadea sub lovitura secerii cancerului, precum toamna graul pe campii. Echilibrul se va restabili de la sine...

Apocalipsa dupa Ioan zice: "18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om.", si tare mai ma tem ca are multa dreptate...Ce ar fi fost de facut?

Poate daca bunicii si parintii nostri, desigur ghidati de o initiativa mondiala sustinuta de toate statele, s-ar fi desteptat din timp astfel incat sa fi facut fiecare cuplu cate un singur copil - dupa modelul Chinei - astfel, de la 3 miliarde nu am fi ajuns 6 miliarde, ci doar 2 miliarde. Stiu, suna ciudat, poate ca eu si familia mea nici nu am mai fi existat astazi, dar cu siguranta ca nici problema ridicata in aceste e-mailuri nu ar mai fi fost cunoscuta...

Imi imaginez ca la o populatie de 2-3 miliarde marile si oceanele ar fi 'colcait' inca de peste, si cu siguranta ca pamantul ar fi fost capabil sa-si hraneasca populatia in mod natural si sanatos.

In mod ciudat, nu vad nici o preocupare in sprijinul rezolvarii cu adevarat a problemei. Nici o petitie in sensul asta...


Dar asta este doar parerea mea despre lumea noastra, atata tot... J

Drept pentru care ma si semnez...

Octav Chivulescu

http://adevarsiconstiinta.wordpress.com/PS. M-as bucura daca ai da mai departe raspunsul acesta. Cine stie, poate ca in viitor va fi util. Poate ca inca nu este prea tarziu. Inca nu am ajus sa fim 28 sau 36 de miliarde de suflete...
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Lau (14 Martie 2010, 18:31)
Initium,dar pentru conducatorii nostri
Daca este adevarat ce vor sa faca prin introducerea acestui produs, ar trebui sa inceapa testele pe cei care sunt de acord cu el. Ilustrii nostri conducatori, de exemplu, poate asa ne scapam si noi de ei, si o sa ne mearga si noua mai bine! Primul poate sa fie Boc, pe urma Basescu, Berceanu, Videanu, Tariceanu...si lista poate continua...
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Adrian Stasek (14 Martie 2010, 20:21)
Petitie impotriva produsului cancerigen Initium!
Toti romanii ar trebui sa ia, de indata o pozitie ferma, impotriva acestui genocid national si sa condamne ferm aceste practici criminale! Iar daca clasa politica ce ne "Conduce mai repede la cimitir", este indiferenta fata de sanatatea natiunii romane, partidele din opozitie trebuie sa amendeze cu tarie, aceste fapte de trista amintire, pana cand se va renunta definitiv la acele stimulente mortale, dispuse din afara, si implementate cu atata indiferentade acest guvern...etern.81fd
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Mirela Heizer (15 Martie 2010, 15:02)
efecte secundare
This database and website are updated and enhanced by Pesticide Action Network North America (PANNA). The project is made possible by our Sponsors and by PANNA general funds. We need your support to maintain and improve this system.
Ametoctradin - Identification, toxicity, use, water pollution potential, ecological toxicity and regulatory information.
Toxicity to humans, including carcinogenicity, reproductive and developmental toxicity, neurotoxicity, and acute toxicity. There are unknown data.
Singurul test care s-a facut vizeaza inhibarea colinesterazei si a iesit negativ. NIMENI de pe aceasta planeta nu a testat pe oameni acest produs. Ceea ce nu inseamna ca nu e toxic.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Roman Neincrezator (16 Martie 2010, 18:16)
SI CINE VA TINE CONT DE SEMNATURILE NOASTRE?
Titlul comentariului este suficient...
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ingrid (18 Martie 2010, 07:41)
Legamantul mmasonic
pentru cei care nu cred ca exista o conspiratie satanica la nivel planetar iata! cititi si treziti-va!” "Iluzia acesta va fi atât de mare, atât de vasta incat va scăpa percepţiei lor. Cei care o vor vedea, vor fi vazuti ca nebuni.
Vom crea fronturi separate, pentru a-i împiedica să vadă legătura dintre noi. Ne vom comporta ca si cum noi nu avem nici o legatura cu păstrarea vie a iluziei.
Scopul nostru va fi realizată picătură cu picătură, astfel încât să nu aducă suspiciuni asupra noastră. Acest lucru ii va împiedica, de asemenea, sa vada schimbările în timp ce acestea apar.
Vom sta mereu deasupra câmpului relativ al experienţei lor pentru ca noi ştim secretele absolutului. Vom lucra împreună întotdeauna şi vom rămâne obligati prin sânge şi prin păstrarea secretului. Moartea va veni la cel care vorbeşte.
Vom păstra durata vieţii lor scurtă şi minţile lor slabe în timp ce pretindem că facem exact opusul. Vom folosi cunoştinţele noastre ştiinţifice şi tehnologice în moduri subtile astfel că ei niciodată nu vor vedea ce se întâmplă."

Vom folosi metale usoare, acceleratoare de imbatranire si sedative în alimente şi apă si, de asemenea, în aer. Acestia vor fi inconjurati de otrăvuri oricum s-ar invarti. Metalele usoare ii vor face să-şi piardă minţile. Vom face promisiunea de a gasi un leac prin fronturile noastre numeroasele, dar ii vom hrani cu si mai multa otravă.
Otrăvurile vor fi absorbite prin pielea şi gura lor, le vor distruge mintea şi sistemele de reproducere. Datorita tuturor acestora, copiii lor vor fi născuti morti, iar noi le vom ascunde aceste informaţii. Otrăvurile vor fi ascunse în tot ceea ce îi înconjoară, în ceea ce beau, mananca, respira şi utilizează.
Noi trebuie să fim geniali în eliberarea otrăvurilor pentru că ei pot vedea de departe. Noi ii vom învăţa ca otrăvurile sunt bune, cu imagini distractive şi tonuri muzicale.( publicitatea- n.m). Ei vor conta pe ajutorul lor. Ii vom înrola pentru a împinge otrăvurile noastre.
Vor vedea produsele noastre fiind folosite în filme şi vor creşte obişnuiţi cu ele şi nu vor şti niciodată efectul lor adevărat. Când vor naste, vom injecta otrăvurile în sângele copiilor lor şi ii vom convinge ca e pentru binele lor. Vom începe de timpuriu, cand minţile lor sunt tinere, vom ţinti copiii cu ceea ce majoritatea copiilor iubesc, dulciurile.
Cand dintii lor se vor caria, le vom umple cavitatile cu metale, care le vor ucide mintea şi fura viitorul. Atunci când capacitatea lor de a învăţa a fost afectată, vom crea medicamente care ii vor face mai bolnavi şi vor cauza alte boli, pentru care vom crea şi mai multe medicamente . Ii vom face docili şi slabi în faţa noastră, prin puterea noastră. Ei vor creşte deprimati, lenti şi obezi, iar atunci când vin la noi pentru a ii ajuta, noi le vom da mai multa otravă.
Le vom concentra atenţia faţă de bani şi bunuri materiale astfel că multi nu se vor conecta cu creatorul lor niciodată. Le vom distrage atentia cu curvie, plăceri externe şi jocuri astfel că niciodată nu vor putea fi una cu creatorul lor. Minţile lor vor face parte din noi şi vor face aşa cum le spunem.
În cazul în care aceştia refuză vom găsi modalităţi de a pune în aplicare tehnologia de alterare a mintii în vieţile lor. Vom folosi frica ca armă a noastra. Le vom stabili guvernele şi le vom stabili si opozantii.
Noi vom coordona ambele părţi.
Vom ascunde întotdeauna obiectivul nostru, dar ne vom indeplini planul. Acestia vor presta munca pentru noi şi noi vom prospera de pe urma trudei lor.
Familiile noastre nu se vor amesteca niciodata cu ale lor. Sângele nostru trebuie să fie pur întotdeauna, pentru că aceasta este datina.
Ii vom face sa se ucida reciproc, atunci când sunt incomozi pentru noi. Ii vom păstra separati de Creator prin dogma şi religie. Noi vom controla toate aspectele vieţii lor şi le vom spune ce să creada şi cum.
Ii vom ghida cu amabilitate şi uşor, permiţându-le să creada că se ghideaza ei înşişi. Vom aţâţa animozitatea între ei prin intermediul facţiunilor noastre. Atunci când o lumina va străluci printre ei, o vom stinge prin ridicol sau deces, ori dintre acestea care se potriveste cel mai bine pentru noi. Ii vom face sa se spintece unul pe altul. Sa-si uite inimile şi sa-si ucida proprii copii. Vom realiza acest lucru utilizand ura ca aliata a nostra si furia ca prietena a noastra. Ura ii va orbi în totalitate şi niciodată nu vor vedea că, prin conflictele lor noi vom aparea ca si conducători ai lor. Acestia vor fi ocupati sa se ucida reciproc. Se vor scălda în propriul sânge şi isi vor ucide vecinii, atât timp cât noi vom crede de cuviinţă.
Vom beneficia foarte mult de pe urma asta, pentru că ei nu ne vor vedea deoarece nu pot să ne vada. Vom continua să prosperam din războaiele şi moartea lor.
Vom repeta aceasta inca si inca, până când obiectivul nostru final este realizat.
Vom continua să-i facem să trăiască în frică şi mânie in ciuda a ce aud şi vad. Vom folosi toate instrumentele pe care le avem pentru a realiza acest lucru. Instrumentele ne vor fi furnizate de către munca lor. Ii vom face sa se urască pe ei înşişi şi pe vecinii lor.
Vom ascunde întotdeauna adevărul divin de ei, cum că toţi suntem una. Acest lucru ei nu trebuie să-l ştie niciodata!
Ei nu trebuie să ştie că culoarea este o iluzie, ei trebuie să gândească întotdeauna ca ele nu sunt egale. Picătură cu picătură, picătură cu picătură, vom avansa obiectivul nostru. Le vom prelua terenurile, resursele şi bogăţiile pentru a exercita un control total asupra lor.
Noi ii vom înşela în a accepta legi care le vor fura si libertatea putina pe care o vor avea. Vom stabili un sistem monetar care-i va îngenunchea pentru totdeauna, menţinându-le şi copiii în datorii.
Atunci când acestia se vor aduna împreună, ii vom acuza de crime şi vom prezenta o poveste diferită pentru lume, pentru ca noi suntem proprietarii intregii mass-media.
Vom folosi mass-media noastră pentru a controla fluxul de informaţii şi sentimentele lor în favoarea noastră. Când acestia se vor ridica împotriva noastra ii vom zdrobi ca pe nişte insecte, pentru că ei sunt mai puţin decât atât. Acestia vor fi neajutorati in a face ceva pentru că ei nu vor avea arme.
Vom angaja cativa din propriile lor randuri pentru a ne indeplini planurile, le vom promite viaţa veşnică, dar ei nu vor avea niciodată viaţa veşnică pentru că ei nu sunt dintre noi. Recrutii se va numi “initiates” şi vor fi îndoctrinaţi să creada in false rituri de trecere la taramurile mai mari. Membrii acestor grupuri vor cred că ei sunt una cu noi neştiind niciodată adevărul.
Ei nu trebuie să înveţe acest adevăr, pentru că ei se vor întoarce împotriva noastră.
Pentru munca lor, aceştia vor fi recompensati cu lucrurile pământeşti şi titluri de marire, dar niciodată nu vor deveni nemuritori şi nu vor merge alături de noi, niciodată nu vor primi lumina si nu vor călători la stele. Ei nu vor atinge niciodată taramurile mai inalte, pentru ca crimele savarsite le vor împiedica trecerea la starea de iluminare.
Acest lucru ei nu-l vor şti niciodată. Adevărul va fi ascuns în faţa ochilor lor, atât de aproape că nu vor putea să se concentreze pe el pana cand, desigur, va fi prea tarziu pentru ei. Oh, da, o aşa MARE iluzie de libertate va fi, că niciodată nu vor şti că sunt sclavii nostri.
Când toate vor fi la locul lor, realitatea pe care le-am creat-o va fi propriul lor stapan. Această realitate va fi închisoarea lor. Ei vor trăi în auto-iluzie. Atunci când scopul nostru va fi realizat o nouă eră a dominaţiei va începe. Minţile lor vor fi subordonate credinţelor lor, credinţe pe care noi le-am stabilit din timpuri străvechi.
Dar, în cazul în care vreodată vor afla ca sunt egalii nostr, noi vom pieri atunci. ACEST LUCRU EI NU TREBUIE SA-L AFLE NICIODATA.
Dacă vreodată vor afla că împreună ne pot învinge, ei vor lua măsuri.
Ei nu trebuie niciodată, niciodată sa afle ce am făcut, pentru că dacă vor afla, nu vom avea un loc unde sa fugim, pentru că le va fi uşor aa vada cine suntem în momentul în care valul a căzut. Acţiunile noastre vor dezvalui cine suntem şi ei ne vor vâna pe rand şi nici o persoană nu ne va da adăpost.
Acesta este legământul secret in care vom trăi tot restul vieţii noastre actuale şi viitoare, pentru ca această realitate va transcende multe generaţii şi durate de viaţă.
Acest legământ este sigilat cu sânge, sângele noastru. Al nostru, al celor care din cer pe pământ am venit.
Acest legământ nu trebuie niciodată, niciodată să fie cunoscut ca exista. El nu trebuie niciodată, niciodată să fie scris sau vorbit pentru ca în acest caz, conştiinţa va face pui si va elibera furia creatorului PRIMORDIAL peste noi şi vom fi aruncati in adâncimile de unde am venit şi vom rămâne acolo până la sfarsitul infinitului în sine.”
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
iNGRID (18 Martie 2010, 13:51)
LEGAMANTUL MASONIC IN ENGLEZA
THE SECRET COVENANT OF FREEMASONS

An illusion it will be, so large, so vast it will escape their
perception.

Those who will see it will be thought of as insane.

We will create separate fronts to prevent them from seeing the
connection between us.

We will behave as if we are not connected to keep the illusion alive.
Our goal will be accomplished one drop at a time so as to never bring
suspicion upon ourselves. This will also prevent them from seeing
the changes as they occur.

We will always stand above the relative field of their experience
for we know the secrets of the absolute.

We will work together always and will remain bound by blood and
secrecy. Death will come to he who speaks.

We will keep their lifespan short and their minds weak while
pretending to do the opposite.

We will use our knowledge of science and technology in subtle
ways so they will never see what is happening.

We will use soft metals, aging accelerators and sedatives in
food and water, also in the air.

They will be blanketed by poisons everywhere they turn.

The soft metals will cause them to lose their minds. We will
promise to find a cure from our many fronts, yet we will
feed them more poison.

The poisons will be absorbed trough their skin and mouths,
they will destroy their minds and reproductive systems.

From all this, their children will be born dead, and we will conceal
this information.

The poisons will be hidden in everything that surrounds them,
in what they drink, eat, breathe and wear.

We must be ingenious in dispensing the poisons for they
can see far.

We will teach them that the poisons are good, with fun images
and musical tones.

Those they look up to will help. We will enlist them to
push our poisons.

They will see our products being used in film and
will grow accustomed to them and will never know
their true effect.

When they give birth we will inject poisons into the blood
of their children and convince them its for their help.

We will start early on, when their minds are young, we will
target their children with what children love most, sweet
things.

When their teeth decay we will fill them with metals
that will kill their mind and steal their future.

When their ability to learn has been affected,
we will create medicine that will make them sicker and cause other
diseases for which we will create yet more medicine.

We will render them docile and weak before us by our power.

They will grow depressed, slow and obese, and when they
come to us for help, we will give them more poison.

We will focus their attention toward money and material goods
so they many never connect with their inner self. We will distract
them with fornication, external pleasures and games so they may
never be one with the oneness of it all.

Their minds will belong to us and they will do as we say.
If they refuse we shall find ways to implement mind-altering technology
into their lives. We will use fear as our weapon.

We will establish their governments and establish opposites within.
We will own both sides.

We will always hide our objective but carry out our plan.

They will perform the labor for us and we shall prosper from their toil.

Our families will never mix with theirs. Our blood must be pure
always, for it is the way.

We will make them kill each other when it suits us.

We will keep them separated from the oneness by dogma and religion.

We will control all aspects of their lives and tell them what to think and how.

We will guide them kindly and gently letting them think they are guiding
themselves.

We will foment animosity between them through our factions.

When a light shall shine among them, we shall extinguish it by ridicule,
or death, whichever suits us best.

We will make them rip each other’s hearts apart and kill their own children.

We will accomplish this by using hate as our ally, anger as our friend.

The hate will blind them totally, and never shall they see that from their
conflicts we emerge as their rulers. They will be busy killing each other.

They will bathe in their own blood and kill their neighbors for as long
as we see fit.

We will benefit greatly from this, for they will not see us, for they
cannot see us.

We will continue to prosper from their wars and their deaths.

We shall repeat this over and over until our ultimate goal is
accomplished.

We will continue to make them live in fear and anger
though images and sounds.

We will use all the tools we have to accomplish this.

The tools will be provided by their labor.

We will make them hate themselves and their neighbors.

We will always hide the divine truth from them, that we are all one.
This they must never know!

They must never know that color is an illusion, they must always
think they are not equal.

Drop by drop, drop by drop we will advance our goal.

We will take over their land, resources and wealth to exercise total
control over them.

We will deceive them into accepting laws that will steal the little
freedom they will have.

We will establish a money system that will imprison them forever,
keeping them and their children in debt.

When they shall ban together, we shall accuse them of crimes and present a
different story to the world for we shall own all the media.

We will use our media to control the flow of information and their sentiment
in our favor.

When they shall rise up against us we will crush them like insects, for
they are less than that.

They will be helpless to do anything for they will have no weapons.

We will recruit some of their own to carry out our plans, we will promise them
eternal life, but eternal life they will never have for they are not of us.

The recruits will be called “initiates” and will be indoctrinated to believe
false rites of passage to higher realms. Members of
these groups will think they are one with us never knowing the truth.
They must never learn this truth for they will turn against us.

For their work they will be rewarded with earthly things and great titles,
but never will they become immortal and join us, never will they receive
the light and travel the stars.

They will never reach the higher realms, for the killing of their own kind
will prevent passage to the realm of enlightenment. This they will never know.

The truth will be hidden in their face, so close they will not be able to focus
on it until its too late.

Oh yes, so grand the illusion of freedom will be, that they will never know they
are our slaves.

When all is in place, the reality we will have created for them will own them.
This reality will be their prison. They will live in self-delusion.

When our goal is accomplished a new era of domination will begin.

Their minds will be bound by their beliefs, the beliefs we have established
from time immemorial.

But if they ever find out they are our equal, we shall perish then. THIS THEY
MUST NEVER KNOW.

If they ever find out that together they can vanquish us, they will take action.

They must never, ever find out what we have done, for if they do, we shall
have no place to run, for it will be easy to see who we are once the veil has
fallen. Our actions will have revealed who we are and they will hunt us down
and no person shall give us shelter.

This is the secret covenant by which we shall live the rest of our present
and future lives, for this reality will transcend many generations and life
spans.

This covenant is sealed by blood, our blood. We, the ones who from
heaven to earth came.

This covenant must NEVER, EVER be known to exist. It must NEVER, EVER
be written or spoken of for if it is, the consciousness it will spawn will release
the fury of the PRIME CREATOR upon us and we shall be cast to the depths
from whence we came and remain there until the end time of infinity itself.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Florin Neamtu (26 Martie 2010, 13:14)
asta-i marea atitudine? [doina]
Foarte bun comentariu. Mi-a placut foarte mult. Si am intreaga mea stima pentru fermierii francezi. Asa trebuie procedat. Se vede ca acolo a existat o revolutie in sens real in trecut nu parodie mimica ca la noi. Maximilien Robespierre toata viata te-am interpretat gresit. Desi nu sunt de acord cu tot ce ai facut incep sa te inteleg tot mai mult.
Solutia finala va fi sa dam foc plantatilor de culturi cu initium. Exista si posibilitatea sa fim ucisi de paznici de culturi dar ce mai conteaza. Daca bunicul a luptat in 2 razboaie pentru a ma apara pe mine unul din urmasi de invadatori o sa fac si eu acelasi lucru pentru copiii mei. Se pare ca asa e sortit sa existam pe acest pamant, patat cu rauri de sange, ca totul sa se faca cu parul nu cu bucurie si simpatie cetateneasca si armonie intre oameni. Bag seama ca cei din departamentul agricultura (cu avizul tacit al guvernului si parlamentului) fac un mare gainat pe noi toti. Suntem doar o mare voma pentru ei.
Solutia am mai spus si prin diverse comentarii este crearea unui sistem legiferat real de protectie a consumatorului si crearea unui sistem de pedepse pentru cei ce iau decizii in locul nostru altfel totul e apa de ploaie. In momentul in care semneaza ceva sa paralizeze de frica ca va fi pedepsit exemplar in caz de decizie gresita. Poate nu era gresit modelul lui Vlad Tepes sa fie trasi in teapa tradatorii. Oricum astept inca sa fie INTERZISA aceasta substanta indiferent ca o va face d-l Iulian Urban or o sa spargem capele unor cultivatori pentru a nu planta aceste deseuri culinare. Cel mai greu insa ne va fi sa aflam cine a cumparat si folosit aceste produse.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Cercel Anastase (26 Martie 2010, 21:46)
ZEITGEIST DOCUMENTARUL OFERA RASPUNSURILE
CAUTATI ACEST DOCUMENTAR SI O SA VA DESCHIDA OCHII ARE DOUA PARTI
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ingrid (27 Martie 2010, 09:43)
@octav chivulescu
sa stii ca gresesti cand spui ca suntem prea multi pe pamant. pur si simplu planeta aceasta poate duce inca mult mai mult. aceasta idee ca pamantul este supra populat este falsa si este implementata de masoni ca sa isi justifice in acest fel actiunile criminale. pentru ca asa cum gandesti tu, un pic cam imoral, mai sutn si altii care nutresc asemenea ganduri in secret. e o falsa problema sa stii. ii face pe cei care nu prea au treaba cu etica si morala sa vrea sa scape mai repede de cei pe care ii considera in plus si uite asa isi gasesc masonii oameni care sa ii serveasca! dar daca te gandesti mai bine, cum poti tu pretinde s amoara semnei de ai tai? cine iti da drept de viata si de moarte asupra lor? marile nu mai colcaie de peste din cauza poluarii nu din cauza ca suntem noi pre amulti. si ia imagineaza-ti cum ar fi sa vina cineva la tine la usa si s aiti spuna ca trebuie redus numarul deoameni de pe planeta si ca trebuie s afii eutanasiat? ti-ar placea? nu cred! asa cum tu tii la viata asa tin si ceilalti la viata lor si a cfamiliei lor. lipsa de compasiune si de fratie este drumul spre iad! stii era si o gluma. un tip moare impreuna cu cainele lui si ajunge intr-un loc ciudat... merge si tot merge si i sa face sete. se hotaraste sa mearga inainte sa vada daca gaseste pe undeva niste apa. si da de o poarta somptuoasa, bogat impodobita si bate. iese cineva si zice ca acoloe raiul. el cere voie sa intre sa bea apa. i se spuen: sigur intrati, uitati apa acolo, dar cainele nu are voie inauntru. omul cand aude pleaca mai departe. cand credea ca o sa se stinga de sete, apare in fata lui o poarta mica modesta, de lemn, si bate in ea. iese cineva si i se da voie s aintre si sa bea apa si el si cainele. el dupa ce bea apa intreasba, ce loc e acolo. si i s ezice e raiul. pai cum raiul ca am fost acolo, dar nu mi s-a dat vie sa intru cu cainele. si i se zice: aici e raiul. acolo era iadul. pai cum si le dati voie sa se foloseasca de numele vostru? pai, asa sunt triati cei care sunt gata sa ii lase in urma pe prietenii lor! asa ca draga, octav, mai umbla un pic pe la morala si etica ta ca sunt cam ruginite!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ionescu victor (4 Aprilie 2010, 01:40)
precizare
Daca intr- adevar initatorul petitiei doreste o opozitie constructiva impotriva folosirii produsului Initium, atunci nu ar trebui sa -i fie frica sa - si ascunda numele. E posibil sa fie doar un concurent pentru cei care promoveaza acest produs, pentru a -si promova propriul produs. Tehnica
"demonizarii "concurentului economic functioneaza din plin la ora actuala. Personal prefer regula dupa care cui ii este frica sa iasa in spatiul public sa spuna adevarul in mod public, deschis, mai bine sa taca.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Catalina Popescu (5 Aprilie 2010, 17:23)
Initium
Am tot semnat la petitii (cele care m-au convins) dar NU am fost anuntata daca s-a rezolvat ceva ! Daca s-a anulat ceea ce cdeream noi in cadrul petitiei ! Nu cumva sunt vorbe in vant ! Se ocupa cineva de promovarea doleantelor noastre ; nu suntem putini cei ce am semnat ! Nu suntem fictivi, existam si putem protesta in cadru organizat , totul este sa fim solicitati din timp ! SE OCUPA CINEVA cu MOBILiZAREA ?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
rebel (12 Aprilie 2010, 12:08)
Dl IOn, tineti capul in tarana mai departe
Dl Ion, mai jos, dvs erati bun de moderator sau de secretar de stat intr-un regim totalitar...vointa de exprimare a noi, astia care-i numiti "minunati" in diminetile noastre, e un lucru normal intr-o societate anormala, unde nu s-a facut un referendum decat ptr base, noul dictator, cand e vorba sa-i intrebe pe "prosti" adica aia care compun tara asta bogata si minunata condusa de imbecili, despre o otrava care li se baga fortat pe gat, "amortita' de o gramada de prostii si subiecte sterile facute sa ne distraga atentia..de l adevaratele puncte grave ale umanitatii..printre care intamplator sau nu e si asta..cine e putin atent, vede ce se urmareste prin diverse metode,adica nu trebuie sa ai 2 facultati sa-ti dai seama ca e un program de epurare subtil dumneata vii si ne propui politica strutului, cu capul in nisip,dai exemplu China si India, pa cu alea au inceput primele logic ptr ca au populatia cea mai numeroasa si le e frica, nu vor sa riste..desi, mai ca ar merge s-o puna de un razboi mondial pe fata ca prea ne-am inmultit nu?Cineva mai sus a citat bine..."cum nu vii tu Tepes doamne".Un nationalist
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
ingrid (15 Aprilie 2010, 09:54)
GHIDUL VITAMINELOR ŞI MINERALELOR
GHIDUL VITAMINELOR ŞI MINERALELOR
CAC / GL 55-2005PREAMBUL

Majoritatea oamenilor care au acces la un regim alimentar echilibrat pot obţine, de obicei, toate elementele nutritive de care au nevoie din dieta lor normală. Deoarece alimentele conţin numeroase substanţe care susţin sănătatea, oamenii prin urmare, ar trebui să fie încurajaţi să aleagă un regim alimentar echilibrat înainte de a se gândi la vreun supliment alimentar bazat pe vitamine şi minerale. În cazurile în care aportul din alimentaţie este insuficient sau în cazul în care consumatorii consideră că dieta lor necesita suplimentare, suplimentele alimentare bazate pe vitamine şi minerale servesc pentru a suplimenta dieta lor zilnică.


1. DOMENIUL
1.1 Acest ghid se aplică suplimentelor alimentare bazate pe vitamine şi minerale destinate utilizării în suplimentarea dietei zilnice cu vitamine şi / sau minerale.

1.2 Suplimentele alimentare care conţin vitamine şi / sau minerale, precum şi alte ingrediente, trebuie să fie, de asemenea, în conformitate cu normele specifice privind vitaminele şi mineralele stabilite în acest Ghid.

1.3 Acest Ghid se aplică numai în acele jurisdicţii în care produsele definite la punctul 2.1 sunt reglementate ca alimente.

1.4 Produsele alimentare de uz dietetic special, aşa cum sunt ele definite în Standardul General pentru Etichetare şi Afirmaţii pentru Produsele Alimentare Preambalate de Uz Dietetic Special (CODEX STAN 146-1985) nu sunt acoperite de acest Ghid.

2. DEFINIŢII

2.1 Suplimentele alimentare bazate pe vitamine şi minerale, pentru susţinerea scopului acestui Ghid, îşi dobândesc relevanţa nutriţională, în principal, prin mineralele şi / sau vitaminele pe care le conţin. Suplimentele alimentare bazate pe vitamine nutrienţi, aflaţi singure sau în combinaţii, comercializaţi sub formă de capsule, comprimate, pulberi, soluţii, concepute să fie luate în mici cantităţi unitare măsurate , dar care nu sunt într-o formă alimentară convenţională şi al căror scop este de a suplimenta aportul de vitamine şi / sau minerale din regimul alimentar normal.


3. COMPOZIŢIA

3.1 ALEGEREA VITAMINELOR ŞI MINERALELOR

3.1.1 Suplimentele alimentare bazate pe vitamine şi minerale trebuie să conţină vitamine / provitamine şi minerale a căror valoare nutritivă pentru fiinţele umane a fost dovedită de date ştiinţifice şi al căror statut ca vitamine şi minerale este recunoscut de către OAA şi OMS .

3.1.2 Sursele de vitamine şi minerale pot fi naturale sau sintetice şi alegerea acestora trebuie să se bazeze pe considerente precum siguranţa şi biodisponibilitatea. În plus, criteriile de puritate trebuie să ţină seama de standardele OAA / OMS, sau dacă standardele OAA / OMS nu sunt disponibile, de Farmacopeea internaţională sau de standardele internaţionale recunoscute. În absenţa unor criterii din aceste surse, poate fi utilizată legislaţia naţională.

3.1.3 Suplimentele alimentare bazate pe vitamine şi minerale pot conţine toate vitaminele şi mineralele care respectă criteriile de la punctul 3.1.1, o singură vitamină şi / sau un singur mineral sau o combinaţie adecvată de vitamine şi / sau minerale.

3.2 Conţinutul de vitamine şi minerale

3.2.1 Nivelul minim al fiecărei vitamine şi / sau mineral conţinute într-un supliment alimentar bazat pe vitamine şi minerale, în doza zilnică de consum, aşa cum este sugerată de către producător trebuie să fie de 15% din doza zilnică recomandată, aşa cum a fost ea determinată de FAO / OMS.

3.2.2 Cantităţile maxime de vitamine şi minerale din suplimentele alimentare bazate pe vitamine si minerale, pe doză zilnică de consum recomandată de producător, se vor stabili, luând în considerare următoarele criterii:

(a) nivelurile superioare sigure de vitamine şi de minerale stabilite prin evaluarea ştiinţifică a riscului bazată pe date ştiinţifice general acceptate, luând în considerare, după caz, variatele grade de sensibilitate ale diferitelor grupuri de consumatori;
(b) aportul zilnic de vitamine şi minerale din alte surse alimentare.

Acolo unde nivelele maxime sunt stabilite, se va putea ţine seama de valorile de referinţă ale aportului de vitamine şi minerale pentru populaţie. Această prevedere nu trebuie să conducă la stabilirea unor niveluri maxime care se bazează doar pe aportul nutritiv recomandat (de exemplu, valorile Aportului de Referinţă pentru Populaţie sau ale Dozei Zilnice Recomandate).

4. AMBALAREA

4.1 Produsul va fi ambalat în recipiente care vor proteja igiena şi alte calităţi ale produselor alimentare.

4.2 Recipientele, inclusiv materialul de ambalare, vor fi fabricate numai din substanţe care sunt sigure şi adecvate utilizării pentru care au fost menite. Acolo unde Comisia Codex Alimentarius a stabilit un standard pentru oricare astfel de substanţe utilizate ca materiale de ambalaj, se va aplica acel standard.

5. ETICHETAREA

5.1 Suplimentele alimentare bazate pe vitamine şi minerale trebuie să fie etichetate în conformitate cu Standardul Codex pentru Etichetarea Produselor Alimentare Preambalate (Codex-Stan 1-1985, Rev. 1-1991), precum şi în conformitate cu Ghidul General Privind Afirmaţiile (CAC / GL 1-1979).

5.2 Denumirea produsului va fi "supliment alimentar" cu indicaţia categoriei (categoriilor) de nutrienţi sau de vitamine(e) şi / sau minerale(e) individuale conţinute în produs, după cum este cazul.
5.3 Cantitatea de vitamine şi minerale prezente în produs trebuie să fie declarată pe Etichetă, sub formă numerică. Unităţile de utilizat trebuie să fie unităţi de greutate în conformitate cu Ghidul Codex pentru Etichetarea Produselor Nutritive (CAC / GL 2-1985 Rev.1-1993).

5.4 Cantităţile de vitamine şi minerale declarate trebuie să fie cele pe doza de produs, aşa cum este recomandat pentru consum zilnic şi, dacă este diferită, cantitatea per unitate de unică folosinţă poate fi, de asemenea, indicată.

5.5 Informaţiile privind vitaminele şi mineralele trebuie, de asemenea, să fie exprimate ca procente din valorile de referinţă ale nutrienţilor menţionate, după caz, în Ghidul Codex privind Etichetarea Produselor Nutritive.

5.6 Eticheta trebuie să indice modul în care produsul trebuie să fie folosit (cantitate, frecvenţă, condiţii speciale).

5.7 Eticheta va conţine recomandări pentru consumator de a nu depăşi cantitatea maximă pentru o zi.

5.8 Eticheta nu trebuie să afirme sau să sugereze faptul că suplimentele pot fi utilizate pentru înlocuirea meselor sau a unui regim alimentar variat.

5.9 Eticheta va conţine o declaraţie că produsul nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor mici.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ingrid (15 Aprilie 2010, 09:56)
Directiva
Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului
din 10 iunie 2002
referitoare la armonizarea legislaţiilor statelor membre privind
suplimentele alimentare


(Text cu relevanţă pentru SEE)

JO L 183, 12.7.2002PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în special articolul 95,

având în vedere propunerea Comisiei [1],

având în vedere avizul Comitetului Economic si Social [2],

hotărând în conformitate cu procedura stabilită la articolul 251 din tratat [3],
întrucât:

(1) Un număr tot mai mare de produse sunt introduse pe piaţă în Comunitate sub formă de alimente care constituie o sursă concentrată de nutrienţi si prezentate în vederea suplimentării aportului acestor nutrienţi din regimul alimentar normal.

(2) Aceste produse sunt reglementate în statele membre de diverse norme interne care le pot împiedica libera circulaţie, pot crea condiţii inegale de concurenţă si astfel pot avea un impact direct asupra funcţionării pieţei interne. Este necesar, în consecinţă, să se adopte norme comunitare pentru aceste produse comercializate ca produse alimentare.

(3) Un regim alimentar adecvat si variat ar putea oferi, în condiţii normale, toţi nutrienţii necesari dezvoltării normale si asigurării unei vieţi sănătoase, în cantităţi care corespund celor stabilite si recomandate de datele ştiinţifice general acceptabile. Cu toate acestea, anchetele arată că această situaţie ideală nu este o realitate pentru toţi nutrienţii si toate grupurile de populaţie din Comunitate.

(4) Din cauza stilurilor de viaţă specifice sau din alte motive, consumatorii pot alege să suplimenteze aportul anumitor nutrienţi prin suplimente alimentare.

(5) Pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor si pentru a le usura alegerea, produsele care sunt introduse pe piaţă trebuie să fie sigure si să poarte o etichetare adecvată si corespunzătoare.

(6) Există o gamă largă de nutrienţi si alte ingrediente care ar putea fi prezente în compoziţia suplimentelor alimentare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi esenţiali, fibre si diverse plante si extracte vegetale.

(7) Într-o primă etapă, prezenta directivă ar trebui să stabilească norme specifice pentru vitaminele si mineralele utilizate ca ingrediente ale suplimentelor alimentare. Suplimentele alimentare conţinând vitamine sau minerale, precum si alte ingrediente, ar trebui să respecte, de asemenea, dispoziţiile speciale privind vitaminele si mineralele stabilite de prezenta directivă.

(8) Reglementările speciale privind nutrienţii, alţii decât vitaminele si mineralele, sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic utilizate ca ingrediente ale suplimentelor alimentare ar trebui stabilite ulterior, cu condiţia ca date stiinţifice adecvate si corespunzătoare cu privire la acestea să devină disponibile. Până la adoptarea unei reglementări comunitare specifice si fără a aduce atingere dispoziţiilor tratatului, pot fi aplicate normele interne privind nutrienţii sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic utilizate ca ingrediente ale suplimentelor alimentare, care nu fac obiectul unei reglementări comunitare speciale.

(9) E necesar să se permită prezenţa în suplimentele alimentare numai a vitaminelor si a mineralelor conţinute în mod normal de regimul alimentar si consumate ca parte a acestuia, desi acest lucru nu înseamnă că prezenţa lor este necesară. Ar trebui evitate controversele care ar putea apărea în privinţa identităţii acestor nutrienţi. În consecinţă, este adecvat să se stabilească o listă pozitivă a acestor vitamine si minerale.

(10) Există o gamă largă de preparate din vitamine si substanţe minerale utilizate la fabricarea suplimentelor alimentare comercializate în prezent în anumite state membre care nu au fost evaluate de Comitetul stiinţific pentru alimentaţie umană si în consecinţă nu sunt incluse în listele pozitive. Acestea ar trebui transmise Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară în vederea unei evaluări urgente, imediat ce sunt prezentate dosare corespunzătoare de către părţile interesate.

(11) Este esenţial ca substanţele chimice utilizate ca surse de vitamine si de minerale la producerea suplimentelor alimentare să fie sigure si, de asemenea, utilizabile de către organism. Din acest motiv, trebuie de asemenea stabilită o listă pozitivă a acestor substanţe. Substanţele aprobate de Comitetul stiinţific pentru alimentaţie umană în temeiul respectivelor criterii pentru a fi utilizate la producerea alimentelor destinate sugarilor si copiilor de vârstă mică si a altor alimente destinate unor utilizări nutriţionale specifice pot fi utilizate, de asemenea, la producerea suplimentelor alimentare.

(12) Pentru a ţine pasul cu evoluţiile stiinţifice si tehnologice, este important ca lista să poată fi revizuită prompt, dacă este necesar. Aceste revizii ar fi măsuri de punere în aplicare de natură tehnică, iar adoptarea lor ar trebui încredinţată Comisiei pentru a simplifica si accelera procedura.

(13) Un aport excesiv de vitamine si minerale poate avea efecte nefaste pentru sănătate si de aceea poate fi necesară stabilirea unor niveluri maxime sigure ale acestora în suplimentele alimentare, după caz. Aceste niveluri trebuie să asigure faptul utilizarea normală a produselor în conformitate cu instrucţiunile de folosire furnizate de producător să fie sigură pentru consumator.

(14) În consecinţă, la stabilirea nivelurilor maxime trebuie să se ţină seama de nivelurile superioare sigure ale vitaminelor si mineralelor, stabilite printr-o evaluare ştiinţifică a riscului bazată pe date ştiinţifice general acceptabile, precum şi de cantitatea acestor nutrienţi din regimul alimentar normal. De asemenea, trebuie să se ţină seama de aporturile de referinţă la stabilirea nivelurilor maxime.

(15) Suplimentele alimentare sunt achiziţionate de consumatori pentru suplimentarea aporturilor din regimul alimentar. Pentru a asigura atingerea acestui obiectiv, dacă vitaminele şi mineralele sunt declarate pe eticheta suplimentelor alimentare, acestea ar trebui să fie prezente în produs într-o cantitate semnificativă.

(16) Adoptarea valorilor specifice corespunzătoare nivelurilor maxime şi minime pentru vitaminele şi mineralele prezente în suplimentele alimentare, în temeiul criteriilor stabilite în prezenta directivă şi al recomandărilor ştiinţifice corespunzătoare, ar reprezenta o măsură de punere în aplicare şi ar trebui încredinţată Comisiei.

(17) Dispoziţiile generale de etichetare şi definiţiile sunt cuprinse în Directiva 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 martie 2000 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la etichetarea şi prezentarea produselor alimentare, precum şi la publicitatea acestora [4] şi nu trebuie repetate. În consecinţă, prezenta directivă ar trebui să se limiteze la dispoziţiile complementare necesare.

(18) Directiva 90/496/CEE a Consiliului din 24 septembrie 1990 privind indicarea valorii nutritive pe etichetele produselor alimentare [5] nu se aplică suplimentelor alimentare. Informaţiile referitoare la conţinutul de nutrienţi al suplimentelor alimentare sunt esenţiale pentru a permite consumatorului care le achiziţionează să facă o alegere în cunoştinţă de cauză şi să le utilizeze în mod corespunzător şi în siguranţă. Având în vedere natura acestor produse, informaţiile respective ar trebui să se limiteze la nutrienţii efectiv prezenţi în compoziţia acestora şi ar trebui să fie obligatorii.

(19) Dată fiind natura specifică a suplimentelor alimentare, ar trebui să fie disponibile mijloace suplimentare faţă de cele aflate de obicei la dispoziţia organismelor de monitorizare, pentru a uşura monitorizarea eficientă a acestor produse.

(20) Măsurile necesare pentru punerea în aplicare a prezentei directive ar trebui adoptate în conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a competenţelor de punere în aplicare conferite Comisiei [6]

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

(1) Prezenta directivă se referă la suplimentele alimentare comercializate ca produse alimentare si prezentate ca atare. Aceste produse se livrează consumatorului final numai în formă preambalată.

(2) Prezenta directivă nu se aplică produselor farmaceutice definite de Directiva 2001/83/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman [7].

Articolul 2

În sensul prezentei directive:

(a) prin "suplimente alimentare" se înţeleg produsele alimentare al căror scop este de a suplimenta regimul alimentar si care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, respectiv în forme de prezentare cum ar fi capsulele, pastilele, comprimatele, pilulele sau alte forme similare, sasete cu pulbere, fiole de lichid, flacoane cu picător si alte forme similare de lichide si prafuri destinate să fie luate în mici cantităţi unitare măsurate;

(b) prin "nutrienţi" se înţeleg următoarele substanţe:

(i) vitamine,
(ii) minerale.

Articolul 3

Statele membre se asigură că suplimentele alimentare pot fi comercializate în cadrul Comunităţii numai dacă sunt conforme normelor prevăzute de prezenta directivă.

Articolul 4

(1) Numai vitaminele si mineralele enumerate în anexa I, în formele enumerate în anexa II, pot fi utilizate la producerea suplimentelor alimentare, sub rezerva alineatului (6).

(2) Criteriile de puritate ale substanţelor enumerate în anexa II se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2), cu excepţia cazului în care acestea se aplică în conformitate cu alineatul (3).

(3) Pentru substanţele enumerate în anexa II, se aplică criteriile de puritate prevăzute de legislaţia comunitară cu privire la utilizarea lor la producerea de alimente în alte scopuri decât cele cuprinse în prezenta directivă.

(4) Pentru substanţele enumerate în anexa II pentru care legislaţia comunitară nu specifică criterii de puritate, până la adoptarea acestor specificaţii, sunt aplicabile criteriile de puritate general acceptabile recomandate de organismele internaţionale, iar normele interne care stabilesc criterii de puritate mai stricte pot fi menţinute.

(5) Modificările listelor prevăzute la alineatul (1) se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).

(6) Prin derogare de la alineatul (1) si până la 31 decembrie 2009, statele membre pot permite pe teritoriul lor utilizarea de vitamine si minerale care nu sunt enumerate în anexa I, sau în forme care nu sunt enumerate în anexa II, în cazul în care:

(a) substanţa în cauză este utilizată într-unul sau mai multe suplimente alimentare comercializate în Comunitate la data intrării în vigoare a prezentei directive,

(b) Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară nu a dat un aviz nefavorabil în privinţa utilizării acestei substanţe sau a utilizării sale în această formă, la producerea suplimentelor alimentare, în temeiul unui dosar care să sprijine utilizarea substanţei în cauză, transmis Comisiei de către un stat membru până la 12 iulie 2005.

(7) Fără a aduce atingere alineatului (6), în conformitate cu normele tratatului, statele membre pot continua să aplice restricţiile sau interdicţiile de drept intern existente cu privire la comerţul cu suplimente alimentare conţinând vitamine si minerale care nu sunt incluse în lista din anexa I sau în formele care nu sunt enumerate în anexa II.

(8) Până la 12 iulie 2007, Comisia prezintă Parlamentului European si Consiliului un raport privind oportunitatea stabilirii unor norme specifice, inclusiv, dacă este cazul, liste pozitive, privind categoriile de nutrienţi sau de substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic, altele decât cele prevăzute la alineatul (1), însoţit de orice propuneri de modificare a prezentei directive pe care Comisia le consideră necesare.

Articolul 5

(1) Cantităţile maxime de vitamine si minerale prezente în suplimentele alimentare, în raţia zilnică de consum recomandată de producător, se stabilesc ţinând seama de următoarele:

(a) nivelurile superioare sigure de vitamine si de minerale stabilite prin evaluarea stiinţifică a riscului pe baza datelor stiinţifice general acceptate, ţinând seama, după caz, de gradele diferite de sensibilitate ale diferitelor grupuri de consumatori;

(b) aportul de vitamine si minerale din alte surse alimentare.

(2) La stabilirea nivelurilor maxime prevăzute la alineatul (1), se ţine seama si de aporturile de referinţă de vitamine si de minerale pentru populaţie.

(3) Pentru a asigura prezenţa unor cantităţi semnificative de vitamine si minerale în suplimentele alimentare, se stabilesc, după caz, cantităţi minime în funcţie de raţia zilnică de consum recomandată de producător.

(4) Cantităţile maxime si minime de vitamine si minerale prevăzute la alineatele (1), (2) si (3) se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).

Articolul 6

(1) În sensul articolului 5 alineatul (1) din Directiva 2000/13/CE, denumirea sub care se vând produsele prevăzute de prezenta directivă este aceea de "supliment alimentar".

(2) Etichetarea, prezentarea şi publicitatea nu trebuie să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de a preveni, trata sau vindeca o boală umană sau să facă trimite la asemenea proprietăţi.

(3) Fără a aduce atingere Directivei 2000/13/CE, etichetarea conţine următoarele indicaţii:

(a) numele categoriilor de nutrienţi sau substanţe care caracterizează produsul sau o indicare a naturii acestor nutrienţi sau substanţe;

(b) raţia de produs recomandată pentru consumul zilnic;

(c) un avertisment împotriva depăşirii dozei zilnice recomandate;

(d) un avertisment privind evitarea utilizării suplimentelor alimentare ca înlocuitor pentru un regim alimentar variat;

(e) un avertisment care să indice că produsele respective nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor mici.

Articolul 7

Etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu includ nici o menţiune care să arate sau să sugereze faptul că un regim alimentar echilibrat şi variat nu poate furniza cantităţi corespunzătoare de nutrienţi în general.

Normele de aplicare a prezentului articol sunt specificate, dacă este necesar, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).

Articolul 8

(1) Cantitatea de nutrienţi sau substanţe cu efect nutritiv sau fiziologic prezentă în produs este declarată pe etichetă sub formă numerică. Unităţile de utilizat pentru vitamine şi minerale sunt cele specificate în anexa I.
Normele de aplicare a prezentului alineat sunt specificate, dacă este necesar, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).

(2) Cantităţile de nutrienţi sau de substanţe declarate se raportează la raţia zilnică de produs recomandată pentru consum zilnic pe etichetă, de către producător.

(3) Informaţiile privind vitaminele şi mineralele se exprimă de asemenea ca procentaj din valorile de referinţă menţionate, după caz, în anexa la Directiva 90/496/CEE.

Articolul 9

(1) Valorile declarate menţionate la articolul 8 alineatele (1) şi (2) sunt valori medii bazate pe analiza produsului efectuată de producător.
Alte norme de punere în aplicare a prezentului alineat, privind în special diferenţele dintre valorile declarate şi cele constatate în cadrul controalelor
oficiale, se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).

(2) Procentele din valorile de referinţă pentru vitaminele si mineralele prevăzute la articolul 8 alineatul (3) pot fi specificate, de asemenea, sub formă grafică.
Normele de punere în aplicare a prezentului alineat se adoptă, dacă este necesar, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2).

Articolul 10

Pentru a usura controlul eficient al suplimentelor alimentare, statele membre pot cere producătorului sau persoanei care introduce produsul pe piaţă pe teritoriul lor să notifice autoritatea competentă cu privire la respectiva introducere pe piaţă prin transmiterea unui model al etichetei utilizate pentru produs.

Articolul 11

(1) Fără a aduce atingere articolului 4 alineatul (7), statele membre, nu pot interzice sau restrânge comerţul cu produsele prevăzute la articolul 1 care sunt conforme cu prezenta directivă din motive legate de compoziţia, caracteristicile de fabricaţie, prezentarea sau etichetarea acestora, si care, după caz, sunt conforme cu actele comunitare adoptate în procesul de punere în aplicare a prezentei directive.

(2) Fără a aduce atingere Tratatului CE, în special articolele 28 si 30, alineatul (1) nu aduce atingere dispoziţiilor de drept intern aplicabile în absenţa actelor comunitare adoptate în conformitate cu prezenta directivă.

Articolul 12

(1) În cazul în care, în urma unor noi informaţii sau a unei reevaluări a informaţiilor existente apărute după adoptarea prezentei directive sau a unuia dintre actele comunitare de punere în aplicare a acesteia, un stat membru are motive detaliate pentru a constata că un produs prevăzut la articolul 1 pune în pericol sănătatea umană, desi respectă directiva menţionată sau actele comunitare menţionate, acest stat membru poate suspenda sau restrânge temporar aplicarea dispoziţiilor în cauză pe teritoriul său. Statul membru informează de îndată celelalte state membre si Comisia cu privire la aceasta si îsi motivează decizia.

(2) Comisia examinează cât mai repede posibil motivele invocate de statul membru în cauză si se consultă cu statele membre din cadrul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar si sănătatea animală, iar apoi emite fără întârziere un aviz si ia măsurile corespunzătoare.

(3) În cazul în care Comisia consideră că sunt necesare modificări la prezenta directivă sau la actele comunitare de punere în aplicare pentru a remedia dificultăţile menţionate la alineatul (1) si pentru a asigura protecţia sănătăţii oamenilor, aceasta iniţiază procedura prevăzută la articolul 13 alineatul (2) în vederea adoptării acestor modificări. Statul membru care adoptă măsuri de salvgardare le poate menţine în acest caz până la adoptarea modificărilor.

Articolul 13

(1) Comisia este sprijinită de Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală, instituit de Regulamentul (CE) nr. 178/2002 [8] (denumit în continuare "Comitetul").

(2) Atunci când se face referire la prezentul paragraf, se aplică articolele 4 şi 7 din Decizia 1999/468/CE, având în vedere dispoziţiile articolului 8 din această decizie.
Perioada prevăzută la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileşte la trei luni.

(3) Comitetul îşi stabileşte regulamentul de procedură.

Articolul 14

Dispoziţiile care pot avea un efect asupra sănătăţii publice se adoptă după consultarea Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară.

Articolul 15

Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege şi actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 31 iulie 2003. Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta.

Aceste acte cu putere de lege şi acte administrative se aplică astfel încât:

(a) să permită comerţul cu produsele conforme cu prezenta directivă, de la 1 august 2003;

(b) să interzică comerţul cu produsele care nu sunt conforme cu directiva, de la 1 august 2005.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, acestea cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoţite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

Articolul 16

Prezenta directivă intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene.

Articolul 17

Prezenta directivă se adresează statelor membre. Adoptată la Luxemburg Luxemburg, 10 iunie 2002. Pentru Parlamentul European Preşedintele P. Cox
Pentru Consiliu Preşedintele
J. Piqué I Camps[1] JO C 311 E, 31.10.2000, p. 207 siJO C 180 E, 26.6.2001, p. 248.

[2] JO C 14, 16.1.2001, p. 42.

[3] Avizul Parlamentului European din 14 februarie 2001 (JO C 276, 1.10.2001, p. 126), Poziţia comună a Consiliului din 3 decembrie 2001 (JO C 90 E, 16.4.2002, p. 1) şi Decizia Parlamentului European din 13 martie 2002. Decizia Consiliului din 30 mai 2002.

[4] JO L 109, 6.5.2000, p. 29.

[5] JO L 276, 6.10.1990, p. 40.

[6] JO L 184, 17.7.1999, p. 23.

[7] JO L 311, 28.11.2001, p. 67.

[8] JO L 31, 1.2.2002, p. 1.

2002.06.10 ANEXA I

Vitamine si minerale care pot fi utilizate la producerea suplimentelor alimentare

1. Vitamine Vitamina A (pg ER) Vitamina D (pg) Vitamina E (mg a-ET) Vitamina K (pg) Vitamina B1 (mg) Vitamina B2 (mg) Niacină (mg EN) Acid pantotenic (mg) Vitamina B6 (mg) Acid folic (pg) Vitamina B12 (pg) Biotină (pg) Vitamina C (mg)
2. Minerale Calciu (mg) Magneziu (mg)
Fier (mg) Cupru (pg) Iod (Mg) Zinc (mg) Mangan (mg) Sodiu (mg) Potasiu (mg) Seleniu (Mg) Crom (Mg) Molibden (Mg) Fluorură (mg) Clorură (mg) Fosfor (mg)
2002.06.10 ANEXA II
Vitamine şi substanţe minerale care pot fi utilizate la producerea suplimentelor alimentare
A. Vitamine
VITAMINA A
(a) retinol
(b) acetat de retinil
(c) palmitat de retinil
(d) beta-caroten

2. VITAMINA D
(a) colecalciferol
(b) ergocalciferol

3. VITAMINA E
(a) D-alfa-tocoferol
(b) DL-alfa-tocoferol
(c) acetat de D-alfa-tocoferil
(d) acetat de DL-alfa-tocoferil
(e) succinat acid de D-alfa-tocoferil

4. VITAMINA K
(a) filochinonă (fitomenadionă)

5. VITAMINA B1
(a) clorhidrat de tiamină
(b) mononitrat de tiamină

6. VITAMINA B2
(a) riboflavină
(b) riboflavină-5'-fosfat de sodiu

7. NIACINĂ
(a) acid nicotinic
(b) nicotinamidă

8. ACID PANTOTENIC
(a) D-pantotenat de calciu
(b) D-pantotenat de sodiu
(c) dexpantenol

9. VITAMINA B6
(a) clorhidrat de piridoxină
(b) piridoxină 5'-fosfat

10. ACID FOLIC
(a) acid pteroilmonoglutamic

11. VITAMINA B12
(a) cianocobalamină
(b) hidroxocobalamină

12. BIOTIN (a) D-biotin

13. VITAMINA C
(a) acid L-ascorbic
(b) L-ascorbat de sodiu
(c) L-ascorbat de calciu
(d) L-ascorbat de potasiu
(e) L-ascorbil 6-palmitat B. Minerale carbonat de calciu
clorură de calciu
săruri de calciu ale acidului citric
gluconat de calciu
glicerofosfat de calciu
lactat de calciu
săruri de calciu ale acidului ortofosforic
hidroxid de calciu
oxid de calciu
acetat de magneziu
carbonat de magneziu
clorură de magneziu
săruri de magneziu ale acidului citric
gluconat de magneziu
glicerofosfat de magneziu
săruri de magneziu ale acidului ortofosforic
lactat de magneziu
hidroxid de magneziu
oxid de magneziu
sulfat de magneziu
carbonat feros
citrat feros
citrat feriamoniacal
gluconat feros
fumarat feros
difosfat feric de sodiu
lactat feros
sulfat feros
difosfat feric (pirofosfat feric) zaharat feric
fier elementar (carbonil + electrolitic + hidrogen redus) carbonat cupric citrat cupric gluconat cupric
sulfat cupric complex cupru-lizină iodură de sodiu iodat de sodiu iodură de potasiu iodat de potasiu acetat de zinc clorură de zinc citrat de zinc gluconat de zinc lactat de zinc oxid de zinc carbonat de zinc sulfat de zinc carbonat de mangan clorură de mangan citrat de mangan gluconat de mangan glicerofosfat de mangan sulfat de mangan bicarbonat de sodiu carbonat de sodiu clorură de sodiu citrat de sodiu gluconat de sodiu lactat de sodiu hidroxid de sodiu
săruri de sodiu ale acidului ortofosforic
bicarbonat de potasiu
carbonat de potasiu
clorură de potasiu
citrat de potasiu
gluconat de potasiu
glicerofosfat de potasiu lactat de potasiu hidroxid de potasiu
săruri de potasiu ale acidului ortofosforic
selenat de sodiu
hidrogenselenit de sodiu
selenit de sodiu
clorură de crom (III)
sulfat de crom (III)
molibdat de amoniu (molibden (VI)]
molibdat de sodiu (molibden (VI)]
fluorură de potasiu
fluorură de sodiu
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ingrid (20 Aprilie 2010, 23:07)
Despre Codex
http://www.youtube.com/watch?v=QGRVcPs05b0
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Cristian Pataki (28 Mai 2010, 15:58)
Petiție sau arma împotriva încrederii noastre față de legiuitori?
De cand exista omul pe Terra a fost si va fi "vânat", de altfel ca toate celelalte fiinte, inclusiv aceasta planeta. Toti mancam ce "vânăm" si "vânăm" a sa mancam ... la propriu si la figurat.
Si cu toate astea ne înmulțim si ne înmulțim si tot înmulțitul asta înmulțiți-l cu "înmulțit".
Am fost vânați de animale, doborâți de boli, exploatați până la epuizare, torturați de religii, uciși în războaie, "curățați" de genocid, "testați" precum cobaii, gazați de invenții pe patru roți, poluați de fabrici si zăcăminte, îmbolnăviți de guverne, "otrăviți" de legi și totusi omul inca exista, rezista si se înmulțește.
De mic copil am teama ca de fapt noi suntem boala planetei precum bacteriile virusii corpului nostru.
... si cat este universul de mare, puternic si necunoscut si totusi existam si ne înmulțim.
Avem corpuri ce se transforma in continu la mediul care ni se ofera, insa de ceea ce ma tem mai mult este veninul ce ne iese pe gura, din gândurile noastre.
Cu astfel de petiții neverificate, afirmații nefondate pierdem increderea celor care trebuie sa ia in considerare doleanțele noastre.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Clara (1 Iunie 2010, 16:27)
Articol aparut in Graiul Salajului 2010.06.01.
Vom avea parte de o paine infestata cu o substanta cancerigena.

Senatorul PSD de Salaj, Gheorghe Pop, acuza Guvernul si presedintia de faptul ca incearca sa instaureze o dictatura, pe care o denumeste a fi un "cancer cu celule defecte portocalii". Potrivit senatorului se pregateste un genocid care incepe prin aprobarea Codex Alimentarius, un conspect de legi alimentare, care impune Romaniei introducerea in faina de paine a compusului cancerigen Initium, o substanta extrem de toxica.

Ca o solutie pentru a scapa de asa numitul "cancer", senatorul considera oportuna initierea procedurii de suspendare parlamen-tara a presedintelui si a guvernului si ca dictatura se pregateste de represiune prin introducerea limitarii drepturilor constitutionale. "Aceasta represiune poate functiona doar daca actualul regim este lasat sa provoace violente pentru a justifica arestari, doar daca nu este debarcat pe cale parlamen-tara sau prin greva nationala, pana la parasirea posturilor pe care s-au dovedit ca le ocupa abuziv" a completat Gheorghe Pop.

"Traiul decent, prognozarea veniturilor, promovarea valorilor autentice si inchegarea unui sistem viabil si trainic, toate la un loc vor schimba mentalitatea romanului! Intotdeauna sunt mai multe solutii si daca exista o cale spre intuneric, obligatoriu exista o cale spre lumina. Calea corecta este permanent cea care iti confera o stare de liniste si nu de neliniste", a conchis senatorul.

Risc crescut de imbolnavire

Codex Alimentarius porneste de la principiul ca Terra nu mai poate hrani pe toata lumea natural, ca atare se va trece la hrana artificiala, din produse chimice si cea modificata genetic. Conform cercetatorilor care combat aceste practici, folosirea produselor cu initium sporeste cu pana la 65 la suta rata riscului de cancer de colon, substanta intra rapid in combinatii chimice, devenind reziduala in organism. De pilda, un miligram de initium intrat in organism o singura data se elimina in aproape un an.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ingrid (18 Iunie 2010, 13:55)
semnati si petitia impotriva codexului...
semnand doar aici eliminati doar efectul, nu si cauza! :(
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ingrid (18 Iunie 2010, 13:57)
Articol despre Codex Alimentarius!
Aspecte privind amoralitatea Codex-ului Alimentarius
de Ingrid Vornicu

http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=6273
http://ww

w.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=6285
http://www.yogaesoteric.net
/
content.aspx?lang=RO&item=6290
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang
=RO
&item=6310

„Lumea nu va fi distrusă de cei care fac rău,
ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervină.”
Albert Einstein


1. Codex Alimentarius ≠ DREPTURILE OMULUI

Partea I


Când administratorii acestui site au avut deosebita amabilitate de a-mi oferi posibilitatea de a publica, aici, articole despre Codex Alimentarius, m-am simţit onorată şi m-am bucurat foarte mult, deoarece ştiu că acest site este unul dintre cele mai bine informate şi citite site-uri de pe Internet şi le mulţumesc încă odată pentru şansa de a informa cât mai mulţi oameni despre grozăviile care ni se pregătesc şi de a răspunde la anumite întrebări care mi s-au pus de-a lungul timpului.

De când am iniţiat petiţia împotriva Codexului (http://www.petitieonline.ro/petitie-p61682048.html), am tot fost întrebată ce formare profesională am, ce interes am şi pe cine reprezint, de ce mă deranjează pe mine Codexul, şi încă atât de tare încât să încep o campanie împotriva lui, de ce cred că acest Codex este periculos şi „nociv pentru sănătate”, ce şanse cred că are o asemenea petiţie şi, mai ales, ce dovezi textuale am în ceea ce priveşte intenţiile Codexului, aşa cum sunt ele atacate de criticii săi, printre care am onoarea să mă număr.

Răspunsurile sunt relativ simple:

1. Formarea mea profesională nu este importantă, pentru că nu trebuie să fii om de ştiinţă şi să fi trecut pe la cinci facultăţi ca să poţi recunoaşte crimele împotriva umanităţii! Nu ne trebuie decât un pic de bun simţ şi un pic de vigilenţă!

2. Reprezint interesul pe care îl am ca să mănânc sănătos şi curat şi să-mi păstrez drepturile şi puterile discreţionare [Puteri discreţionare – 1. care acţionează, se exercită aşa cum consideră cineva, fără a fi prevăzut şi îngăduit de lege; care are prin lege întreaga libertate de acţiune. 2.puteri date unei autorităţi de a lua măsurile pe care le socoteşte necesare în anumite împrejurări şi în afara legii – DEX (Definiţia 1 se referă, în principiu, la drepturile individului, definiţia 2 se referă la Codex (n. a.)] în ceea ce priveşte viaţa, trupul, mintea şi sănătatea mea! Ca nativă în zodiac Taur şi vegetariană cu ştate vechi [îmi displace profund ideea de a consuma cadavre - ştiu că sună nu ştiu cum, dar e perfect adevărat: din momentul întreruperii proceselor vitale – din motive naturale, sau de mâna omului – vaca, porcul, găina etc., devin cadavre (n. a.)], pentru mine hrana este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieţii. La urma urmei, suntem şi devenim ceea ce mâncăm şi, din momentul în care am citit primul articol despre Codex, chiar pe acest site, am simţit clar că trebuie să iau atitudine împotriva acestei noi dictaturi, despre care se afirmă cu impertinenţă că este spre binele consumatorilor!

3. Mă deranjează Codexul, şi încă atât de tare, deoarece ÎNCALCĂ DREPTURILE OMULUI!

În cartea sa Conspirators Hierarchy - The Committee of 300 (Ierarhia conspiratorilor – Comitetul celor 300), Dr. John Coleman, psiholog şi fost ofiţer de informaţii britanic, scrie: „At least 4 billion "useless eaters" shall be eliminated by the year 2050 by means of limited wars, organized epidemics of fatal rapid-acting diseases and starvation. Energy, food and water shall be kept at subsistence levels for the non-elite, […] until the world's population reaches a manageable level of 1 billion...” (Traducere: „Cel puţin 4 miliarde de „mâncători nefolositori” vor fi eliminaţi până în anul 2050, prin intermediul războaielor limitate [războaie de uzură, de slăbire a duşmanului, în care beligeranţii nu angajează toate resursele pe care le au la îndemână şi ale căror obiective nu vizează înfrângerea totală a duşmanului. (n. a.)], epidemiilor organizate, de boli cu acţiune rapidă şi foametei. Energia, hrana şi apa vor fi menţinute la niveluri de subzistenţă pentru non-elită, […] până când populaţia lumii va ajunge la un nivel manevrabil de 1 miliard…”

Nu trebuie să fii un geniu ca, citind informaţiile despre Codex care se găsesc peste tot pe Internet (şi pe care mă voi strădui să le analizez în articolele următoare) şi vizionând diversele conferinţe ale Dr. Rima Laibow, Ian Crane etc., să îţi dai seama că acest Codex este parte a planului straniu descris de Dr. John Coleman, precum şi de mulţi alţii.

http://www.youtube.com/watch?v=QGRVcPs05b0
Acest Codex Alimentarius, progenitură monstruoasă a straniului „cuplu” format de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) [în limba engleză, WHO – World Health Organization (n. a.)] şi OAA a ONU (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Organizaţiei Naţiunilor Unite) [în limba engleză, FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations Organization (UN sau UNO) (n. a.)], cuplu „năşit” de ONU şi Big Pharma [trustul mondial al chimiei farmaceutice, format din marile corporaţii farmaceutice mondiale, care se străduiesc să taie accesul consumatorilor la orice metode naturale de menţinere şi de refacere a stării naturale de sănătate (n. a.)], şi devenit ulterior un oribil ménage à trois, prin implicarea insidioasă a OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului) [în limba engleză, WTO – World Trade Organization (n. a.)], care a adoptat şi foloseşte Codexul ca reguli de referinţă pentru arbitrajul comercial, forţând statele membre să adopte Codexul în detrimentul şi cu încălcarea legislaţiei interne şi a sănătăţii şi drepturilor cetăţenilor acestor state, acest Codex, spuneam, încalcă exact acele drepturi stipulate şi întărite în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată la 10 Decembrie 1948, în cadrul Adunării Generale a aceleiaşi ONU de care vorbeam mai sus (aşa cum se poate vedea chiar pe site-ul Centrului de Informare ONU pentru România:
http://www.onuinfo.ro/documente_fundamentale/declaratia_drepturilor_o

mului/)!

Reproduc mai jos părţi din această declaraţie pentru a putea sublinia mai uşor şi comenta încălcările Drepturilor Omului de către Codex Alimentarius. Comentariile acestea nu au pretenţia de a fi exhaustive sau perfect logice; ele reprezintă raţionamentul meu simplu şi opinia mea sinceră în ceea ce priveşte încălcarea Drepturilor Omului de către Codex.

Preambul

Considerând că recunoaşterea demnităţii inerente tuturor membrilor familiei umane şi a drepturilor lor egale şi inalienabile constituie fundamentul libertăţii, dreptăţii şi păcii în lume,

Considerând că ignorarea şi dispreţuirea drepturilor omului au dus la acte de barbarie care revoltă conştiinţa omenirii şi că făurirea unei lumi în care fiinţele umane se vor bucura de libertatea cuvântului şi a convingerilor şi vor fi eliberate de teamă şi mizerie a fost proclamată drept cea mai înaltă aspiraţie a oamenilor,

Considerând că este esenţial ca drepturile omului să fie ocrotite de autoritatea legii pentru ca omul să nu fie silit să recurgă, ca soluţie extremă, la revolta împotriva tiraniei şi asupririi,

Considerând că este esenţial a se încuraja dezvoltarea relaţiilor prieteneşti între naţiuni,

Considerând că în Cartă popoarele Organizaţiei Naţiunilor Unite au proclamat din nou credinţa lor în drepturile fundamentale ale omului, în demnitatea şi în valoarea persoanei umane, drepturi egale pentru bărbaţi şi femei şi că au hotărât să favorizeze progresul social şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în cadrul unei libertăţi mai mari,

Considerând că statele membre s-au angajat să promoveze în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite respectul universal şi efectiv faţă de drepturile omului şi libertăţile fundamentale, precum şi respectarea lor universală şi efectivă,

Considerând că o concepţie comună despre aceste drepturi şi libertăţi este de cea mai mare importanţă pentru realizarea deplină a acestui angajament,

Adunarea Generală proclamă

Prezenta Declaraţie Universală a Drepturilor Omului, ca ideal comun spre care trebuie să tindă toate popoarele şi toate naţiunile, pentru ca toate persoanele şi toate organele societăţii să se străduiască, având această declaraţie permanent în minte, ca prin învăţătură şi educaţie să dezvolte respectul pentru aceste drepturi şi libertăţi şi să asigure prin măsuri progresive, de ordin naţional şi internaţional, recunoaşterea şi aplicarea lor universală şi efectivă atât în sânul popoarelor statelor membre, cât şi al celor din teritoriile aflate sub jurisdicţia lor.

Articolul 1.
Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii.

Comentariul I.V.:
Dacă eu m-am născut liberă şi egală în drepturi cu ceilalţi oameni, cei care fac Codexul nu consideră că noi avem aceleaşi drepturi cu ei, atunci când adoptă reguli şi iau decizii de parcă populaţia acestei planete s-ar afla sub tutela lor.
Declaraţia Drepturilor Omului îmi recunoaşte înzestrarea nativă cu raţiune şi conştiinţă, deci am, PRIN NAŞTERE, dreptul, cel puţin, la PREZUMŢIA că sunt capabilă, inclusiv din punct de vedere legal, să iau decizii corecte în ceea ce priveşte viaţa şi sănătatea mea. Ceea ce nu este susţinut şi de afirmaţia următoare din Ghidul Vitaminelor şi Mineralelor, aşa cum poate fi găsită aici:
www.codexalimentarius.net/download/.../cxg_055e.pdf
Because foods contain many substances that promote health, people should therefore be encouraged to select a balanced diet from food before considering any vitamin and mineral supplement.

Traducere:
Deoarece alimentele conţin numeroase substanţe care susţin sănătatea, oamenii, prin urmare, trebuie să fie încurajaţi să aleagă un regim alimentar echilibrat înainte de a se gândi la vreun supliment alimentar bazat pe vitamine şi minerale.

Întrebarea care se pune este de ce TREBUIE să fim „încurajaţi”?

Dacă eu prin naştere sunt liberă şi înzestrată cu raţiune şi conştiinţă şi, deci, capabilă să iau decizii corecte, de ce TREBUIE să mă „încurajeze” cineva să iau anumite decizii [care aşa cum voi argumenta mai jos, sunt, practic, imposibil de luat după cum vrea Codexul (n. a.)], înainte de a lua alte decizii? Veţi spune, poate, că există şi oameni care nu sunt capabili să aleagă un mod de viaţă corect şi la aceasta răspund că acei oameni sunt puţini comparativ cu populaţia acestei planete, şi pentru ei există modalităţi legale suficiente pentru a fi ajutaţi (de familie sau de statul în care trăiesc) şi, ca atare, NU SE JUSTIFICĂ luarea de măsuri, LA NIVEL MONDIAL, pentru toate popoarele la un loc, ca pentru protejarea unor persoane lipsite de discernământ. Chiar şi cei care aleg un mod de viaţă diferit, chiar şi ei au dreptul, prin naştere, să aleagă ce mod de viaţă doresc! Avem dreptul, PRIN NAŞTERE, de a lua decizii bune sau greşite! La urma urmei, aşa învăţăm! Cine nu vrea să înveţe, e liber, prin naştere, să nu înveţe dacă nu vrea! De altfel, în calitate de persoană majoră şi vaccinată, consider că este strigător la cer să mi se dicteze natura hranei, porţiile şi dozele. Atunci când eram minoră şi depindeam de deciziile părinţilor în ceea ce privea alimentaţia, trebuia să mănânc cuminte ce şi cât mi se punea în farfurie, dar ca adult găsesc că este, pur şi simplu, strigător la cer să vină cineva şi să îmi dicteze ce tipuri şi cantităţi de hrană sau suplimente alimentare am voie să ingerez sau, şi mai puţin bine, să îmi impună să le respect regulile care, de departe, sunt în defavoarea mea. Comisia Codexului NU îmi este nici mamă şi nici tată, şi la fel OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) sau OAA (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite) şi nu au nici un drept de decizie asupra vieţii şi sănătăţii mele. Dacă ar fi venit la mine, personal, să îmi ceară să le acord aceste puteri discreţionare asupra fiinţei mele şi nu aş fi fost de acord, dar ei nici măcar nu ne cer voie! Gata, o mână de oameni decid şi noi stăm ca nişte oiţe cuminţi şi îi privim cum ne distrug!

„Făcătorii” Codexului nu se comportă fratern atunci când îmi încalcă libertatea de a alege singură în ceea ce priveşte sănătatea şi viaţa mea, atunci când îmi impun să folosesc numai vitaminele şi mineralele alese de ei (prin „listele pozitive” şi „negative”) şi în dozele alese de ei şi când îmi interzic să folosesc modalităţi naturale alternative de a-mi menţine şi reface starea naturală de sănătate, lucruri pe care le voi argumenta detaliat în articolele viitoare.

Articolul 3.
Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale.

Comentariul I.V.:
Acelaşi comentariu de mai sus, cu adăugarea faptului că securitatea persoanei mele este pusă în pericol atunci când sunt ameninţată cu închisoarea dacă folosesc alte vitamine şi minerale decât cele acceptate şi aprobate de Codex Alimentarius, cu atât mai mult cu cât aceste liste pozitive, prin puterile discreţionare acordate Codexului pot exclude oricând, în mod arbitrar şi fără justificări, plante şi chiar legume şi fructe care se folosesc de milenii în alimentaţia şi medicina tradiţională a diverselor state. Cu alte cuvinte, dacă „făcătorilor” Codexului li se năzare că muşeţelul sau usturoiul reprezintă un „pericol” pentru populaţie, le pot declara oricând în afara legii, fără ca noi să avem dreptul să protestăm. Şi în cazul în care încălcăm reglementările lor, mergând să culegem din natură plantele interzise, se poate ajunge la pedepse cu închisoarea sau la amenzi foarte mari. Şi chiar, în cazul în care reprezentanţii Codexului descoperă asemenea plante, ca specii spontane sau de cultură „ilegală”, pot decide distrugerea acelor plante, prin ardere, erbicide, sau orice alte mijloace, oriunde vor fi ele întâlnite, aşa cum se procedează peste tot în cazul culturilor interzise.

Articolul 4.
Nimeni nu va fi ţinut în sclavie, nici în servitute.
Comentariul I.V.:
Acelaşi ca şi la Articolul 1, cu adăugarea faptului că, Codexul ţine în sclavie atât timp cât, prin deciziile pe care le ia, şi care în mod evident sunt în detrimentul sănătăţii şi bunăstării cetăţenilor statelor membre, îşi asumă dreptul de viaţă şi de moarte asupra lor. Este vorba aici, de exercitarea puterilor sale discreţionare, care îi permit să impună statelor membre să aplice standardele Codex (deşi se pretinde că ele sunt voluntare, se prevăd sancţiuni aspre pentru neaplicarea lor!) trecând peste legislaţia internă a statelor respective, după cum se vede aici:
http://www.fao.org/docrep/005/y2200e/y2200e03.htm

(i) Full acceptance
Full acceptance of a general standard means that the country concerned will ensure, within its territorial jurisdiction, that a product to which the general standard applies will comply with all the relevant requirements of the general standard except as otherwise provided in a Codex commodity standard. It also means that the distribution of any sound products conforming with the standard will not be hindered by any legal or administrative provisions in the country concerned, which relate to the health of the consumer or to other food standard matters and which are covered by the requirements of the general standard.

Traducere:
(i) Deplina acceptare
Deplina acceptare a unui standard general înseamnă că ţara în cauză, în cadrul jurisdicţiei sale teritoriale, va avea grijă ca un produs căruia i se aplică standardul general să se conformeze tuturor cerinţelor standardului general, cu excepţia situaţiei în care nu se specifica altfel într-un standard al Codexului privind bunurile de larg consum. Înseamnă, de asemenea, că distribuirea oricărui produs sănătos care se conformează standardului nu va fi împiedicat prin nicio reglementare legală sau administrativă, din ţara în cauză, care priveşte sănătatea consumatorului, sau alte chestiuni legate de standarde alimentare, şi care sunt acoperite de cerinţele standardului general.

Cu alte cuvinte, distribuirea unui produs considerat sănătos de către CODEX, nu trebuie să fie şi nu va fi împiedicată de nicio reglementare legală sau administrativă internă (specifică legislaţiei ţării în cauză) care reglementează standardele alimentare şi pe cele privind sănătatea consumatorului… adică, în situaţia în care Codexul consideră că laptele cancerigen provenit din vacile injectate cu hormonul recombinant de creştere Monsanto sau că alimentele modificate genetic sau alimentele iradiate cu Cobalt 60 sau Cesiu 137 sunt sănătoase (sic!), ţara în cauză va fi obligată să le distribuie în condiţiile indicate de Codex (adică fără etichetare care arată că este un OMG – organism modificat genetic, un aliment iradiat (simbolul pentru iradiere este Radura, imaginea din dreapta şi se poate vedea (http://en.wikipedia.org/wiki/Radura) că este înşelător şi induce în eroare prin formă şi culoare etc.), chiar dacă legile ţării o interzic şi populaţia nu este de acord cu acest lucru!!!

Practic ţările membre, şi implicit cetăţenii statelor membre, devin sclavele şi sclavii Codexului, lucrând pentru Codex, şi îndeplinindu-i ordinele cu exactitate, fără drept de veto! E ca şi când cetăţenii statelor membre Codex s-ar afla sub tutela medicală a Codexului!

TUTÉLĂ s.f. 1. Autoritate dată de lege unei persoane sau acceptată de bunăvoie de aceasta, de a avea grijă, în mod gratuit, de o persoană minoră şi de averea sa sau de o persoană pusă sub interdicţie. 2. Ţinere a unei persoane, a unui stat etc. (în mod abuziv) sub ascultare, sub dependenţă. DEX

SCLAVÍE, Fig. Stare de totală dependenţă politică, socială şi economică în care este ţinută o ţară, o categorie socială, un individ - DEX.

Din câte ştiu, numai prin intermediul instanţei judecătoreşti se stabileşte dacă o persoană, un grup sau o categorie de persoane necesită punerea sub tutelă medicală sau sub interdicţie [interdicţie judiciară: Mijloc de ocrotire judiciară a persoanelor lipsite de discernământ, aflate în imposibilitatea de a se îngriji de interesele lor sau de a-şi exercita drepturile civile (n. a.)], dar pentru ca o asemenea decizie să fie validă, trebuie să fie dovedită, fără niciun dubiu, lipsa de discernământ sau incapacitatea de decizie a persoanei, a categoriei sau a grupului, incapacitate care este de obicei generată de statutul de minor, de consumul de alcool, de medicamente, sau chiar de anumite afecţiuni psihice.
A fost cumva un proces pe planeta aceasta privind tutela medicală sau punerea sub interdicţie a cetăţenilor acestei planete şi nu ştiu eu? Categoric, nu! Dar ei aşa acţionează! De parcă întreaga populaţie a acestei planete ar fi incapabilă din punct de vedere juridic şi necesită punerea sub tutelă medicală sau sub interdicţie.

Articolul 5.
Nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante.

Comentariul I.V.:
Codexul supune la tortură alimentară atunci când impune ca pe piaţa internă să fie vândute numai alimente conforme cu standardele lui, alimente care sunt în marea lor majoritate sintetice, nocive şi pline de aditivi alimentari extrem de toxici (glutamat monosodic – al cărui principal efect este obezitatea, ciclamaţi, care produc cancer la rinichi etc… aşa cum se poate vedea şi în lucrarea Enciclopedia Aditivilor a prof. yoga Gregorian Bivolaru şi în alte lucrări, precum cele ale dr. Mencinicopschi.) Supune la un tratament inuman şi degradant atunci când îi tratează pe cetăţenii statelor membre ca pe nişte persoane lipsite de discernământ, incapabile să aleagă corect în privinţa vieţii şi a sănătăţii lor, aşa cum am precizat şi mai sus.

Articolul 7:

Toţi oamenii sunt egali în fata legii si au, fără nicio deosebire, dreptul la o egală protecţie a legii. Toţi oamenii au dreptul la o protecţie egală împotriva oricărei discriminări care ar viola prezenta declaraţie şi împotriva oricărei provocări la o asemenea discriminare.

Comentariul I.V.:

Codexul este părtinitor şi discriminează atunci când, prin regulile pe care le adoptă, împarte oamenii în două categorii: elita, care va putea să continue să se hrănească sănătos, fără niciun fel de restricţii (şi fără ca noi să ştim; la urma urmei, la cât este Pământul acesta de mare, ce îi opreşte pe bogătaşii acestei planete şi pe „făcătorii” Codexului să găsească locuri secrete în care să cultive pe ascuns hrană sănătoasă, necontaminată chimic sau genetic?), şi oamenii obişnuiţi care vor trebui să mănânce hrana toxică declarată obligatorie de către Codex. Se ştie că plantele sau suplimentele alimentare aflate pe listele negative vor fi declarate interzise, sau vor putea fi obţinute numai cu prescripţie medicală! Deci, dacă mie îmi place să îmi fac seara un ceai calmant sau soporific de muşeţel, tei, sau păducel, sau vreau să îmi tratez anumite deficienţe sau carenţe cu plante (de exemplu, vreau să îmi elimin răceala cu usturoi, cu uleiuri volatile din plante sau cu macerate şi ceaiuri din plante medicinale) şi Codexul declară aceste plante, aşa cum se ştie că intenţionează (mă refer aici la introducerea evaluării de risc pentru suplimentele alimentare, în care categorie intră şi plantele medicinale şi condimentele; această evaluare de risc se face prin studii extrem de costisitoare şi de lungă durată şi sunt posibile cel puţin trei scenarii:

1. pentru anumite categorii de plante medicinale, condimente sau alte suplimente alimentare, deşi se cunoaşte valoarea lor nutritivă şi curativă de milenii, este posibil ca evaluarea de risc să fie considerată prea costisitoare sau să se considere, în mod intenţionat şi arbitrar, dacă plantele respective concurează cine ştie ce medicamente scumpe, că beneficiile sunt mai mici decât riscurile şi să se ceară, pur şi simplu, punerea lor directă, definitivă şi fără drept de apel pe listele negative, ceea ce le face interzise sau de obţinut numai cu reţetă de la medic.

2. în situaţia în care se realizează această evaluare de risc, ea va dura atât de mult, încât plantele sau suplimentele alimentare respective vor fi considerate interzise şi scoase din uz pentru perioade foarte lungi de timp, lipsă care va afecta negativ sănătatea oamenilor care ar fi putut beneficia de efectele lor minunate.

3. este posibil ca, odată scoase de pe listele pozitive, în vederea realizării evaluării de risc, anumite plante sau suplimente alimentare să rămână în aşteptare la infinit şi să nu mai revină niciodată pe listele pozitive, pentru că nici nu li s-a făcut evaluarea de risc şi nici nu li se va face vreodată această evaluare, din motive diverse, care vor ţine, în principiu, de concurenţa pe care plantele sau suplimentele alimentare o fac diverselor medicamente de sinteză (chiar de curând auzeam nişte elucubraţii la televizor în privinţa beneficiilor „îndoielnice” ale mierii de albine – şi pe aceasta vor să ne-o ia! După mintea „făcătorilor” Codexului şi a susţinătorilor lor – printre care, din nefericire, se află şi medici şi oameni de ştiinţă – aspartamul [ Aspartatul din aspartam, ca şi glutamatul monosodic, este o substanţă neurotransmiţătoare (înlesneşte transmiterea de informaţii de la un neuron la altul), care prin influxul excesiv de calciu, provoacă formarea în exces a radicalilor liberi care ucid neuronii. Ele mai sunt numite şi excito-toxine – excită celulele neuronale până le distrug ireversibil. (n. a.) ] (E 951), care provoacă întârzieri mintale (la copii), scleroză multiplă, demenţă, surzenie, Parkinson, Alzheimer, epilepsie, etc. e mai bun pentru sănătate! Nu mai zic de ceilalţi îndulcitori sintetici, cum ar fi acesulfam K (E 950), extrem de toxici şi ei!)),

aşadar, dacă vreau să îmi fac ceai seara, cum spuneam, e normal şi corect să nu am voie să obţin teiul, muşeţelul sau suplimentul alimentar dorit decât cu REŢETĂ DE LA MEDIC şi în cantităţi atât de mici, încât, în loc de efecte minunate şi profund benefice asupra sănătăţii, ajung să obţin rezultate nule? În plus, cu noua măsură de a plăti, pe lângă asigurare, fiecare vizită la medic, devine, pur şi simplu, neproductiv să încerc să îmi fac ceai în fiecare seară!

Articolul 8.

Orice persoana are dreptul la satisfacţia efectivă din partea instanţelor juridice naţionale competente împotriva actelor care violează drepturile fundamentale ce-i sunt recunoscute prin constituţie sau lege.

Comentariul I.V.:

Aici intervine un aspect interesant: sunt puţini cei care ştiu că parlamentele statelor membre sunt neputincioase în ceea ce priveşte Codexul! Nu au niciun drept de veto!!! Numai şi numaiguvernul (adică partidele aflate la guvernare) şi ministerele şi/sau agenţiile abilitate de guvern au dreptul de a lua decizii legate de Codex, ceea ce este, la drept vorbind, o încălcare gravă a transparenţei şi imparţialităţii. Fără controlul, şi aşa precar, din partea parlamentului, Guvernul poate emite, oricând, ce legi are chef, sub formă de ordonanţe de urgenţă, cu intrare imediată în vigoare şi nimeni nu se poate opune! Nici cetăţenii acestei ţări şi nici parlamentul! Din câte ştiu, numai guvernul se poate „răzgândi” în privinţa unei ordonanţe de urgenţă şi o poate abroga!

În timp, acest lucru poate încuraja guvernele să încredinţeze tot mai multă putere Codexului şi Comisiei Europene, trecând peste parlamentele statelor lor, cu atât mai mult cu cât, deja, aşa cum am comentat la articolul 4, Codexul pretinde, la modul insidios, să suprascrie legislaţia internă privind standardele alimentare şi protecţia consumatorului.

La noi, România este reprezentată la întâlnirile Codexului de către Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Alimentară (sic!) şi Ministerul Agriculturii, care primesc ordine de la Guvernul român şi de la Comisia Europeană. Deci, Parlamentul, sau altă entitate juridică internă cu putere decizională, nu are nicio putere, numai Guvernul este cel care dă ordine în această privinţă.

În această situaţie, cum poate cineva, nu spera, ci măcar visa – în cazul în care se îmbolnăveşte în urma adoptării legislaţiei abuzive privind alimentaţia şi îşi caută dreptatea în instanţă – să primească vreodată despăgubiri, etc… sau măcar să ştie că poate, în cazul extrem, să dea în judecată şi să conteste Codexul, personal sau în grup? Aşa ceva, din pricina puterilor discreţionare acordate Codexului de către guvernele statelor membre, este de domeniul fantasticului şi, ca urmare, irealizabil! Deci, Codexul violează drepturile fundamentale recunoscute prin constituţie sau lege!

Articolul 12.

Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viata sa personala, în familia sa, în domiciliul sau în corespondenta sa, nici la atingeri aduse onoarei şi reputaţiei sale. Orice persoană are dreptul la protecţia legii împotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri.

Comentariul I.V.:

Codexul realizează aceste imixtiuni în viaţa personală, aşa cum am precizat în comentariul de la articolul 4 din această Declaraţie. Şi aduce atingeri onoarei şi reputaţiei, conform aceluiaşi comentariu, prin inducerea unei adevărate stări de sclavie! Iar legislaţia internă este neputincioasă în faţa lui! Deci, nu beneficiem de această protecţie a legii, de care se vorbeşte în Declaraţie, împotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri!

Articolul 17.

1. Orice persoană are dreptul la proprietate, atât singură, cât si în asociaţie cu alţii.

2. Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de proprietatea sa.

Comentariul I.V.:

Dacă oricine are dreptul la o proprietate, atunci e bine să precizăm faptul că prima proprietate de care beneficiem este trupul nostru şi întreaga noastră fiinţă! Dreptul la această proprietate este încălcat de Codex, care, în mod arbitrar, va ajunge, dacă se vor aplica toate regulile sale, să lipsească oricând şi pe oricine de această proprietate, ucigând trupul/ fiinţa, adică proprietatea, prin impunerea ingestiei de substanţe toxice (aditivi alimentari, alimente modificate genetic, iradiate, etc.) şi/sau prin lipsirea de remedii necesare menţinerii sau refacerii stării naturale de sănătate.

Articolul 18.

Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de conştiinţă şi religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea, singur sau împreuna cu alţii, atât în mod public, cât şi privat, prin învăţături, practici religioase, cult şi îndeplinirea ritualurilor.

Comentariul I.V.:

Acelaşi ca şi la Articolul 1, cu adăugarea faptului că acest Codex încalcă dreptul la libertatea gândirii, atunci când pretinde că experţii săi sunt singurii în măsură să decidă ce este bun şi ce nu pentru sănătatea populaţiei statelor membre! Dacă este respectată libertatea de a-mi manifesta convingerile, atunci faptul că vreau să mănânc sănătos şi să consum anumite suplimente alimentare sau alimente puse pe listele negative de către Codex, şi faptul că vreau să învăţ, să practic şi să folosesc remedii şi cunoştinţe milenare de vindecare pe căi naturale nu ar trebui să fie o problemă, nu-i aşa? Numai că este o problemă, deoarece Codexul fiind creat, finanţat şi susţinut strict din motive comerciale şi NU în favoarea sănătăţii consumatorului, aşa cum se pretinde, încalcă aceste drepturi, atunci când interzice folosirea acestor cunoştinţe, remedii şi suplimente fără evaluarea de risc stabilită de experţii săi (sic!), evaluare de risc menită, în realitate şi în final, să elimine orice posibilităţi de concurenţă a medicamentelor de sinteză!

Primul rezultat de pe pagină

Notă: Link-ul la care duce rezultatul respectiv este un link de descărcare. Documentul poate fi doar deschis sau salvat în Adobe Reader. Este posibil să nu meargă întotdeauna în Internet Explorer. Este posibil să poată fi vizualizat mai bine în Firefox.

La pagina 48 a documentului, sau pagina 53 a PDF-ului, se poate citi (este un paragraf încă în discuţie, dar care comunică intenţiile pe care le au):

Chapeau 1

Labelling of a food is considered only after the food has undergone appropriate safety assessments to deem it safe for human consumption.

Traducere:

Paragraf introductiv 1

Se are în vedere etichetarea produselor alimentare numai după ce produsele alimentare au trecut prin evaluări de siguranţă adecvate pentru a le considera sigure pentru consumul uman.

Articolul 19.

Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.

Comentariul I.V.:

Aceleaşi ca şi la articolele precedente, cu adăugarea faptului că acest Codex nu permite căutarea, primirea şi răspândirea de informaţii prin orice mijloace atunci când decide că tehnicile naturale de tratare a diferitelor afecţiuni sunt neconforme cu evaluările sale de risc şi cu standardele sale, deoarece folosesc, să zicem, plante sau suplimente alimentare aflate pe listele sale negative, deci, interzise! În plus, producătorii nu au voie să facă anumite afirmaţii privind produsele lor, după cum se poate vedea în Ghidul General al Afirmaţiilor aici primul rezultat de pe pagină.

Notă: Link-ul la care duce rezultatul respectiv este un link de descărcare. Documentul poate fi doar deschis sau salvat în Adobe Reader. Este posibil să nu meargă întotdeauna în Internet Explorer. Este posibil să poată fi vizualizat mai bine în Firefox.3. PROHIBITED CLAIMS

The following claims should be prohibited:

3.1 Claims stating that any given food will provide an adequate source of all essential nutrients, except in the case of well defined products for which a Codex standard regulates such claims as admissible claims or where appropriate authorities have accepted the product to be an adequate source of all essential nutrients.

3.2 Claims implying that a balanced diet or ordinary foods cannot supply adequate amounts of all nutrients.

3.3 Claims which cannot be substantiated.

3.4 Claims as to the suitability of a food for use in the prevention, alleviation, treatment or cure of a disease, disorder, or particular physiological condition unless they are:

(a) in accordance with the provisions of Codex standards or guidelines for foods as developed by the Committee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses and follow the principles set forth in these guidelines.

or,

(b) in the absence of an applicable Codex standard or guideline, permitted under the laws of the country in which the food is distributed.

3.5 Claims which could give rise to doubt about the safety of similar food or which could arouse or exploit fear in the consumer.

4. POTENTIALLY MISLEADING CLAIMS

The following are examples of claims which may be misleading:

4.1 Meaningless claims including incomplete comparatives and superlatives.

4.2 Claims as to good hygienic practice, such as “wholesome”, “healthful”, “sound”.Traducere:

3. AFIRMAŢII INTERZISE

Următoarele afirmaţii trebuie interzise:

3.1 Afirmaţii care susţin că un produs alimentar dat va furniza o sursă adecvată a tuturor nutrienţilor esenţiali, cu excepţia produselor bine definite pentru care un standard Codex reglementează o asemenea afirmaţie, sau acolo unde autorităţile corespunzătoare au acceptat produsul ca fiind o sursă adecvată a tuturor nutrienţilor esenţiali.

3.2 Afirmaţii care sugerează că o dietă echilibrată sau produsele alimentare obişnuite nu pot furniza cantităţi adecvate din toţi nutrienţii.

3.3 Afirmaţii care nu pot fi demonstrate.

3.4 Afirmaţii referitoare la potrivirea unui produs alimentar pentru folosirea prevenirii, alinării, tratării sau vindecării unei boli, disfuncţii, sau unei anumite stări fiziologice, decât dacă ele sunt:

(a) în concordanţă cu prevederile standardelor sau ghidurilor Codex pentru produse alimentare, aşa cum sunt dezvoltate de către Comitetul pentru Nutriţie şi Produse Alimentare cu Uz Dietetic Special şi urmează principiile expuse în aceste linii directoare.

sau,

(b) în absenţa unui standard sau ghid Codex, permise în cadrul legislaţiei ţării în care produsul alimentar este distribuit.

3.5 Afirmaţii care pot genera îndoieli în privinţa siguranţei unui produs alimentar similar sau care pot trezi şi exploata teama consumatorului.

4. AFIRMAŢII POTENŢIAL ÎNŞELĂTOARE

Următoarele sunt exemple de afirmaţii care pot fi înşelătoare:

4.1 Afirmaţii lipsite de înţeles, incluzând comparative şi superlative incomplete.

4.2 Afirmaţii privitoare la o bună practică igienică, precum, „nutritiv”, „sănătos”, „sigur” (de fapt, toate aceste cuvinte au şi sensul de „sănătos” (n. a.))

Deci, nu este permis să afirmi că un produs este sănătos!

Dacă pentru un produs, de exemplu, usturoiul sau coada şoricelului sau orice alt produs în întregime natural şi nealterat (genetic sau altfel) nu există studii clare care să demonstreze faptul că este bun pentru sănătate, afirmaţia aceasta pe o etichetă este interzisă în cazul lui! Ce facem cu plantele, sau legumele şi fructele care sunt o adevărată enciclopedie de nutrienţi, vitamine şi minerale?

În plus, aşa cum spuneam la începutul primei părţi a articolului, anumite decizii, pur şi simplu, nu pot fi luate aşa cum vrea Codexul, şi mă refer, aici, la faptul că punctul 3.2 de mai sus este foarte pervers formulat, ca şi afirmaţia făcută de ei în Ghidul Vitaminelor şi Mineralelor: primul rezultat de pe pagină.

Notă: Link-ul la care duce rezultatul respectiv este un link de descărcare. Documentul poate fi doar deschis sau salvat în Adobe Reader. Este posibil să nu meargă întotdeauna în Internet Explorer. Este posibil să poată fi vizualizat mai bine în Firefox.

Le redau în paralel ca se vadă mai bine la ce mă refer:

3.2 Claims implying that a balanced diet or ordinary foods cannot supply adequate amounts of all nutrients.

Traducere : 3.2 Afirmaţii care sugerează că o dietă echilibrată sau produsele alimentare obişnuite nu pot furniza cantităţi adecvate din toţi nutrienţii.

Most people who have access to a balanced diet can usually obtain all the nutrients they require from their normal diet. (afirmaţie din Ghidul Vitaminelor şi Mineralelor- n.a )Traducere : Majoritatea oamenilor care au acces la un regim alimentar echilibrat pot obţine, de obicei, toate elementele nutritive de care au nevoie din dieta lor normală.„Majoritatea oamenilor care au acces la un regim alimentar echilibrat” înseamnă, de fapt, „DOAR O PARTE din cei care au acces la un regim alimentar echilibrat”, deci nicidecumTOŢI!

Aceste afirmaţii sunt pervers formulate, deoarece Codexul nu specifică nicăieri, în ce constă o dietă echilibrată, după părerea lui!„o dietă echilibrată” – o formulare atât de vagă poate însemna orice! Poate însemna şi o mână de paie, cu garnitură de gândaci, sau o ciorbă lungă, asortată cu rumeguş de lemn… sau, pur şi simplu, mămăligă cu ceapă, după modelul alimentar al iobagilor români! Poate însemna efectiv orice, atât timp cât NU SE PRECIZEAZĂ NICĂIERI în ce constă această pretinsă „dietă echilibrată”.Paracelsus spunea: „Totul este otravă. Ceea ce contează este doza!” şi „Nu există boli, ci bolnavi!”.

În realitate, aşa cum foarte fin subliniază Paracelsus în citatele de mai sus, fiecare om este unic şi are o structură fizică şi subtilă singulară, iar o dietă echilibrată pentru un singur om nu poate fi stabilită decât cu ajutorul unei echipe de medici formate din nutriţionişti şi specialişti în diverse tipuri de medicină naturală tradiţională, necesari pentru stabilirea corectă a alimentelor şi dozelor necesare, doze şi alimente care să fie perfect adecvate structurii fizice şi subtile ale fiinţei respective!

Iată ce înseamnă, în realitate, o dietă echilibrată! Şi vreau să ştiu şi eu, cine, pe lumea şi la ora aceasta, îşi mai poate permite aşa ceva! Aşadar, aceste afirmaţii care ne sunt aruncate în faţă despre pretinsul lor mare interes ca oamenii să respecte „diete echilibrate” nu este decât un mare praf în ochi!

De asemenea, ei nu permit să se afirme că un produs chiar alină anumite afecţiuni, în condiţiile în care există demult tratamente naturale, cu plante şi alte remedii naturale, care vindecă boli grave, precum SIDA, cancer, etc. Ce facem cu ele?

În schimb, producătorii medicamentelor de sinteză au voie să afirme, în ciuda listelor impresionante şi, de multe ori, copleşitoare de efecte adverse, că medicamentele respective sunt indicate în tratarea şi ameliorarea bolilor! Despre aceasta puteţi arunca o privire aici, dar ATENŢIE!!! Link-ul este dat DOAR CU TITLUL DE EXEMPLU. Nu încurajez administrarea acestor medicamente şi nu le susţin în niciun fel!

Articolul 21.

1. Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale ţării sale, fie direct, fie prin reprezentanţi liber aleşi.

2. Voinţa poporului trebuie să constituie baza puterii de stat; această voinţă trebuie să fie exprimată prin alegeri nefalsificate, care să aibă loc periodic prin sufragiu universal, egal şi exprimat prin vot secret sau urmând o procedură echivalentă care să asigure libertatea votului.

Comentariul I.V.:

La întrunirile Codexului este permisă participarea doar a câtorva ONG-uri internaţionale, cărora le este permis doar să asiste la deciziile care se iau, pentru că, de cele mai multe ori, observaţiile şi solicitările pe care ele le fac nu sunt – în mod intenţionat – luate în seamă şi stipulate în rapoartele acestor întruniri. De asemenea, guvernele statelor membre îi numesc cu de la sine putere pe reprezentanţii ţărilor lor la întrunirile Codex, astfel încât cetăţenii statelor membre habar nu au de cine sunt reprezentaţi şi cine ia decizii şi votează „da”, cu imbecilă supunere, sau stranie rea-voinţă, la întrunirile Codex, în numele lor!

Voinţa poporului nu este luată în seamă nici de Codex, nici de guvernele care îl slujesc. Cine îi alege, la urma urmei, chiar şi pe „făcătorii” Codexului? În condiţiile în care deciziile acestei comisii şi ale comitetelor sale subordonate au impact la nivel mondial, ar trebuie să aibă loc nişte alegeri la nivel naţional, în fiecare stat membru. Pentru parlamentul european există „aleşi”, deşi impactul este la urma urmei regional, dar pentru Codex… aţi auzit de alegeri naţionale măcar pentru reprezentanţii ţării la întrunirile Codex? Nu. Cine îi numeşte pe aceşti oameni? Doar guvernul! Fără să fie precizate criteriile pe baza cărora oamenii aceia sunt aleşi, experienţa lor, etc. Nu este aceasta o lipsă alarmantă de transparenţă?

Cât despre alegerile din interiorul Codexului, date despre aceste lucruri se găsesc aici. Nu am avut timp să le traduc, pentru că volumul de informaţii este enorm, dar o voi face într-un articol viitor! Aici chiar nu este vorba doar despre câteva paragrafe!

Articolul 22.

Orice persoană, în calitatea sa de membru al societăţii, are dreptul la securitatea socială; ea este îndreptăţită ca prin efortul naţional şi colaborarea internaţională, ţinându-se seama de organizarea şi resursele fiecărei ţări, să obţină realizarea drepturilor economice, sociale şi culturale indispensabile pentru demnitatea sa şi libera dezvoltare a personalităţii sale.

Comentariul I.V.:

De ce securitate socială şi de care drepturi economice indispensabile poate să beneficieze, să zicem, un producător care vrea să cultive numai produse nemodificate genetic, în condiţiile în care:

1. culturile sunt, mai mult sau mai puţin intenţionat, contaminate genetic – prin fenomene naturale de polenizare sau prin mână criminală

2. mai nou, se pretind patente asupra genelor existente în mod natural

3. produsele modificate genetic sunt foarte ieftine, dar, în mod paradoxal, odată intrat în horă cu Monsanto, de exemplu, producătorul devine în totalitate dependent de concern

(pentru toate acestea a se vedea documentarul de mai jos, Brevet pentru un porc, despre Monsanto şi ingineria genetică )!

http://www.youtube.com/watch?v=Rj_9-wnx5oQ&feature=channel

http://www.y

outube.com/watch?v=vUttVJ9ysR0&annotation_id=annotation_51512&feature=iv

ht
tp
://www.youtube.com/watch?v=GIwuovc6WZs&annotation_id=annotation_359781&featu
re=i
v

http://www.youtube.com/watch?v=XX9TxNZSZyo&annotation_id=annotation_2
89206&
feature=iv


La ora aceasta, singurele eforturi vizibile la nivel internaţional sau naţional sunt cele de implementare a Codexului şi de „armonizare” (în engleză, harmonization, de la harm (a face rău, a răni, a vătăma, a dăuna), joc de cuvinte neîntâmplător, subliniat şi de Dr. Rima Laibow), de suprascriere a legislaţiei statelor membre privind alimentaţia şi protecţia consumatorului.

Ce fel de liberă dezvoltare a personalităţii se poate obţine la un om otrăvit cu produse contaminate chimic şi/sau genetic şi/sau iradiate (iradiere care produce, conform studiilor, distrugeri la nivel cromozomial şi altele – voi aborda acest subiect pe larg, într-un articol viitor)? Cum se poate spune că un om, îmbolnăvit grav în urma folosirii pentru hrana sa a acestor procedee profund distructive, îşi mai poate păstra demnitatea?

Articolul 27.

1. Orice persoana are dreptul de a lua parte în mod liber la viaţa culturală a colectivităţii, de a se bucura de arte şi de a participa la progresul ştiinţific şi la binefacerile lui.

Comentariul I.V.:

Codexul încalcă dreptul real de a participa la progresul ştiinţific, tăind accesul la suplimente alimentare nou descoperite (combinaţii benefice de plante, condimente, vitamine sau minerale, descoperite în urma studiilor), care trebuie obligatoriu să fie evaluate înainte de a fi puse pe piaţă, sau descurajarea studiilor în vederea realizării de noi suplimente alimentare, prin listele sale negative şi pozitive şi prin evaluarea obligatorie de risc. În schimb, oferă tehnologiile de inginerie genetică, sub pretextul progresului!

Aici sunt menţionate mai multe aspecte privind pericolele ingineriei genetice, din care o să reproduc doar un foarte scurt pasaj, deocamdată:

A second possible effect of transgene integration is activation of genes in the vicinity of the transgene by the activity of the introduced promoter elements.

Traducere:

Un posibil efect secundar al integrării transgenei este activarea genelor din vecinătatea transgenei, de către activitatea elementelor promotor introduse.

Cu alte cuvinte, te poţi trezi că te alegi cu ochi albaştri, deşi te născuseşi cu ochi verzi! Lăsând gluma deoparte, activarea genelor din vecinătatea transgenei (gena străină introdusă) poate însemna orice, de la trezirea a cine ştie ce boli genetice, până la stimularea unor procese degenerative în structura (cancer, etc) organismului (animal sau plantă) modificat genetic! Şi aşa cum se vede în filmul de mai sus, prin modificare genetică apar proteine sau combinaţii de proteine cu totul noi, care pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea consumatorilor!

Şi noi trebuie să mâncăm sau să folosim toate aceste organisme modificate genetic!

În ciuda acestor studii (documentul complet poate fi citit aici, aceste lucruri nu sunt luate în considerare, astfel încât la 3 mai 2010, aşa cum se poate vedea aici, începând cu pagina 11 a documentului, sau pagina 16 a PDF-ului (documentul întreg poate fi găsit aici), „făcătorii” Codexului au fost pe cale să decidă ca produsele modificate genetic să nu fie etichetate ca atare. Nu mai traduc pentru că, din fericire, nu s-au înţeles între ei. Unele delegaţii (reprezentanţii unui stat membru – n. a), deşi tot mai puţine, se pare, s-au opus şi au susţinut în continuare etichetarea OMG (organism modificat genetic – n. a.) obligatorie. A rămas ca discuţia eliminării etichetării OMG să fie reluată ulterior. Oricum, ceva tot au făcut, şi asta mai demult: produsele modificate genetic sunt numite acum produse biotehnologice! Cât de mincinos sună acel „bio” din denumire!

Articolul 28.

Orice persoana are dreptul la o orânduire socială şi internaţională în care drepturile şi libertăţile expuse în prezenta declaraţie pot fi pe deplin înfăptuite.

Comentariul I.V.:

Aşa cum am comentat şi se vede la toate articolele de mai sus, orânduirea socială şi internaţională este de aşa natură că drepturile si libertăţile expuse în prezenta declaraţie NU pot fi pe deplin înfăptuite.

Articolul 29.

1. Orice persoană are îndatoriri faţă de colectivitate, deoarece numai în cadrul acesteia este posibilă dezvoltarea liberă şi deplină a personalităţii sale.

2. În exercitarea drepturilor şi libertăţilor sale, fiecare om nu este supus decât numai îngrădirilor stabilite prin lege, exclusiv în scopul de a asigura cuvenita recunoaştere şi respectare a drepturilor şi libertăţilor altora şi ca să fie satisfăcute justele cerinţe ale moralei, ordinii publice şi bunăstării generale într-o societate democratică.

3. Aceste drepturi şi libertăţi nu vor putea fi în niciun caz exercitate contrar scopurilor şi principiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Comentariul I.V.:

Se pare că în imaginaţia „făcătorilor” Codexului îndatoririle noastre faţă de comunitate sunt să ne otrăvim cuminţi cu alimentele toxice promovate de ei, să ne intoxicăm cu medicamentele de sinteză cu înfricoşătoare efecte adverse, despre care se consideră, în mod arbitrar, că beneficiile sunt mai mari decât riscurile, să ne distrugem trupurile şi minţile cu alimentele modificate genetic şi iradiate! Cum rămâne însă cu îndatoririle lor faţă de colectivitate? Cum şi le îndeplinesc ei, dacă şi-au propus, aşa dintr-un foc, să omoare atâţia oameni? (A se vedea conferinţa Dr. Rima Laibow, din prima parte a articolului). Oameni, care vor muri, de boli ce pot fi prevenite, lipsiţi fiind de suplimentele alimentare necesare eliminării carenţelor sau deficienţelor cu care se confruntă! Ca să nu mai vorbim de cei din ţările sărace care sunt deja condamnaţi în estimările OMS.

Dacă legea îngrădeşte exclusiv în scopul de a asigura cuvenita recunoaştere şi respectare a drepturilor şi libertăţilor altora şi ca să fie satisfăcute justele cerinţe ale moralei, ordinii publice şi bunăstării generale într-o societate democraticş, cum se face că „făcătorii” Codexului nu sunt îngrădiţi de nicio lege, atunci când impun respectarea regulilor lor, fiind ei cei care îngrădesc, fără să asigure cuvenita recunoaştere şi respectare a drepturilor şi libertăţilor altora, drepturi şi libertăţi pe care le-am comentat mai sus!

Mda… Ultimul paragraf e cel mai tare: nu vor putea fi în niciun caz exercitate contrar scopurilor şi principiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Care or fi scopurile acelea, mă întreb…Adică, suntem la cheremul Codexului, pentru că vorba ceea, dacă „naşul” face regulile, „finul” are câştig de cauză şi toate comentariile mele sunt, la fel de bine, inutile!

Articolul 30.

Nicio dispoziţie a prezentei Declaraţii nu poate fi interpretată ca implicând pentru vreun stat, grupare sau persoană dreptul de a se deda la vreo activitate sau de a săvârşi vreun act îndreptat spre desfiinţarea unor drepturi sau libertăţi enunţate în prezenta declaraţie.

Comentariul I.V.:

Şi totuşi! … aici mai am o speranţă! Eforturile Codexului de desfiinţare a drepturilor şi libertăţilor noastre de decizie asupra vieţii şi sănătăţii noastre nu se justifică în niciun fel, şi până la urmă, tot ce am afirmat mai sus este corect şi rămâne în picioare! Deci, „făcătorii” Codexului, deşi au şi ei drepturi, nu au voie să se dedea la vreo activitate sau să săvârşească vreun act îndreptat spre desfiinţarea unor drepturi sau libertăţi enunţate în prezenta declaraţie.

Oricum ar fi, concluzia este că măsurile Codexului sunt abuzive pe foarte multe planuri şi, majori şi vaccinaţi fiind, nimeni nu are voie să ne dicteze ce anume să mâncăm şi cu ce anume să ne tratăm!
NUMAI DUMNEZEU ARE DREPT DE VIAŢĂ ŞI DE MOARTE ASUPRA NOASTRĂ!

Codex Alimentarius = Nociv pentru sănătate!

de Ingrid Vornicu

„Suntem într-adevăr mult mai mult decât ceea ce mâncăm,
dar ceea ce mâncăm poate, totuşi, să ne ajute
să fim mult mai mult decât ceea ce suntem.”
Adelle Davis

Citiţi aici partea a doua a acestui articol.

NOTĂ: Înainte de a trece la punctul 4 al acestui articol, aş vrea să precizez un aspect: am observat că din documentarul Brevet pentru un porc de pe You Tube lipseşte pasajul în care Jane Akre, reportera de la Fox News, concediată în urma presiunilor concernului Monsanto asupra postului de televiziune, spune că acel hormon IGF-1 este un hormon de creştere puternic, aflat în laptele mamei, care, în condiţii normale, îl ajută pe pui să crească, dar care, rămânând în laptele vacilor tratate cu BGH (prescurtarea pentru rBGH – Recombinant Bovine Growth Hormone = Hormon Recombinant de Creştere Bovin (n. a.)) în cantităţi mai mari decât cele normale, „ajută” toate celulele să crească, inclusiv celulele cancerigene. Acest pasaj poate fi văzut aici (din nefericire nu am avut cum să îl traduc), de la minutul 32:00, până la minutul 32:10.

4. Consider că acest Codex Alimentarius este periculos şi „nociv pentru sănătate” din foarte multe motive, din care voi reda, aici, doar unul: permite folosirea în industria alimentară sau acceptarea prezenţei în alimente a tot felul de substanţe chimice extrem de periculoase: aditivi alimentari [m-am referit deja la unii dintre ei – n. a.], pesticide [cel mai „faimos”, acum, la noi este INITIUM, despre care puteţi citi şi aici] – n. a.], antibiotice, micotoxine [substanţe chimice produse de anumite specii de mucegaiuri: Aspergillus, Trichothecium, etc. Unele dintre cele mai periculoase micotoxine pentru siguranţa alimentaţiei umane sunt aflatoxina, ochratoxinele şi tricotecenele; la aflatoxină mă voi referi în detaliu mai jos – n. a.], etc. şi chiar plastic [la care mă voi referi detaliat chiar în următorul articol, care se va intitula: Plasticul care ne deformează – n. a.] ale căror doze încurajează şi întăresc cel mult comerţul, şi nicidecum siguranţa alimentară şi sănătatea oamenilor. Voi urmări să analizez, în seria de articole pe care mi-am propus-o, diversele aspecte legate de toate aceste substanţe extrem de toxice pe care Codexul le permite cu nonşalanţă în alimentaţia umană.

Deocamdată, redau mai jos:
Ø un citat dintr-un studiu realizat de Colegiul Medicilor de Familie din Ontario, Canada (care este membră Codex) referitor la dozele permise existente de reziduuri de pesticide şi expunerea la aceste doze (studiu care poate fi citit integral, aici)

„The Committee on Pesticides in the Diet of Infants and Children (CPDIC) concluded that the population is at great risk from the existing allowable levels of pesticide residues and that the data strongly suggest that exposure to these neurotoxic compounds at levels believed to be safe for adults could result in permanent loss of brain function when it occurs during prenatal and early childhood periods of brain development. [20] Toxicologists agree that by extrapolation from hazard assessment studies conducted primarily in rodents, pesticides have the potential to produce toxicity in humans, a potential that includes many different toxic end points. Recent studies have investigated non-occupational human exposure, such as those presented by Leiss et al, who demonstrated an association between yard treatments and soft tissue sarcomas (odds ratio 4.0) and the use of pest strips and leukemias (OR 1.7-3.0) in children [21] . Similar findings have been reported by Gold et al, who report an association between exposure to insecticide extermination and brain tumors (OR 2.3) [22] ; Lowengart et al, who report an association between household pesticides and leukemia (OR 4.0) and garden pesticides and leukemia (OR 5.6) [23] and most recently Davis et al, who found odds ratios up to 6.2 for several pesticide specific exposures among children with brain cancer.”

Traducere:

„Comitetul privind Pesticidele în Dieta Sugarilor şi Copiilor (CPDSC) a concluzionat că populaţia se află într-un mare pericol din pricina nivelelor permise existente de reziduuri de pesticide [sublinierile autoarei] şi că datele sugerează categoric faptul că expunerea la aceşti compuşi neuro-toxici la nivele crezute a fi nepericuloase pentru adulţi pot duce la pierderea permanentă a funcţiilor creierului când [expunerea] are loc în timpul perioadelor de dezvoltare a creierului din stadiile prenatale şi primii ani ai copilăriei [20]. Toxicologii sunt de acord că prin extrapolarea studiilor de evaluare de risc realizate iniţial pe rozătoare, pesticidele au potenţialul de a produce toxicitate în fiinţele umane, un potenţial care include multe puncte finale [rezultate provocate; la modul general vorbind, în categoria „puncte finale” se încadrează: cancerul, moartea, etc. – n. a.] diferite. Studii recente au investigat expunerea non-ocupaţională [adică fără legătură cu locul de muncă; expunere a persoanelor care nu lucrează cu asemenea substanţe şi care, aşadar, nu sunt expuse direct la ele – n. a.], precum cele prezentate de către Leiss et al.[William Leiss şi colegii (informaţii despre William Leiss, aici); et al. (et alia) = şi alţii (în limba latină, în original) – n. a.], care a demonstrat o legătură între folosirea pesticidelor în gospodărie [tratarea cu pesticide a plantelor din curte, a peluzelor, copacilor, etc. din jurul casei] şi sarcoamele de ţesut moale [„Tumoare malignă care apare în celulele ţesuturilor conjunctive la oameni şi la animale” – DEX . „Ţesuturile moi cuprind muşchii, tendoanele, ţesutul adipos, ţesutul fibros, ţesutul sinovial, vasele si nervii. Aproximativ 60% dintre sarcoamele ţesuturilor moi se dezvolta la nivelul extremităţilor, cu implicarea de trei ori mai des a membrelor inferioare decât a celor superioare. Treizeci de procente se dezvolta la nivelul trunchiului, dintre care 40% se afla retroperi-toneal. Restul de 10% se dezvolta la nivelul capului si gatului.” Dicţionar medical – n. a.] (rata de probabilitate 4,0), şi între folosirea insecticidelor şi leucemie (RP 1,7-3,0) la copii [21]. Constatări similare au fost raportate de către Gold et al. [Ellen B Gold şi colegii, un rezumat poate fi găsit aici: http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/short/109/3/309; informaţii despre Ellen B Gold, aici: http://coeh.berkeley.edu/people/faculty/gold.htm?referer=www.clickfind.com.au – n. a.], care a raportat o legătură între expunerea la insecticide şi tumorile cerebrale (RP 2,3) [22] ; Lowengart et al.[informaţii aici: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&cmd=Search&doptcmdl=Citation&

defaultField=Title%20Word&term=Lowengart[author]%20AND%20Childhood%20leukemia%
20
and%20parents%E2%80%99%20occupational%20and%20home%20exposures – n. a.], care raportează o legătură între pesticidele folosite în gospodărie şi leucemie (RP 4,0) şi între pesticidele de grădină şi leucemie (RP 5,6) [23], iar, de curând, de către Davis et al. [un rezumat, aici: http://www.chem-tox.com/cancerchildren/, în josul paginii – n. a.], care a descoperit rate de probabilitate de până la 6,2 pentru mai multe expuneri specifice la pesticide printre copiii cu cancer cerebral.”

Pentru informaţii suplimentare, cunoscătorii limbii engleze pot studia şi:

Cancer in Children and Pesticide Exposure (Cancerul la copii şi expunerea la pesticide), 2002

Brain and Central Nervous System Tumors (Brain and Central Nervous System Tumors (Tumorile cerebrale şi ale sistemului nervos central), 2003

Ø Câteva pasaje ce definesc Aflatoxina, diverse aspecte privindstandardul Codex referitor la prezenţa aflatoxinei în lapte, textul acestui standard, precum şi comentariile mele privind acest standard:

„Aflatoxinele sunt un grup de micotoxine cu proprietăţi mutagene [«Mutagenul reprezintă oricare element capabil sa provoace o mutaţie în cadrul unei specii. Principalele elemente mutagene sunt radiaţiile si produsele chimice. Generate de către substanţele mutagene, mutaţiile pot conduce la boli ereditare sau la cancere», info aici - n. a.], carcinogene [Substanţă care, în contact cu ţesuturile, poate cauza dezvoltarea unui cancer. Carcinogenele cunoscute includ: radiaţiile ionizante şi diferitele substanţe chimice, de exemplu, cele din fumul de ţigară sau poluanţii industriali. Ele produc lezarea ADN-ului celular, leziuni care persista dacă celulele se divid înainte de repararea leziunii. Celulele afectate pot ulterior să degenereze în cancer. Info aici - n. a.] şi imunosupresoare [care atenuează reacţiile imune ale organismului – n. a]. Au fost clasificate de către Agenţia Internaţională de Cercetări asupra Cancerului ca fiind un carcinogen uman de clasa unu”. (Kankaanp. et al., 2000)]

Pentru informaţii suplimentare despre aflatoxine, efectele aflatoxinelor şi aflatoxicoze, cunoscătorii limbii engleze pot studia şi:

Aflatoxicosis and cancer effects of Aflatoxin (Aflatoxicozele şi efectele cancerigene ale aflatoxinei) – Wikipedia
Aflatoxin (Aflatoxina) – Wikipedia

AFLATOXINS : Occurrence and Health Risks (AFLATOXINELE: Apariţie şi riscuri pentru sănătate) – Universitatea Cornell, SUA, 2008 (studiu preluat, printre altele, şi de Serviciul de Cercetare Agricolă a Departamentului de Agricultură al SUA: http://fsrio.nal.usda.gov/research/fsheets/fsheet01.pdf): http://www.ansci.cornell.edu/plants/toxicagents/aflatoxin/aflatoxin.html

Huma
n aflatoxicosis in developing countries: a review of toxicology, exposure, potential health consequences, and interventions (Aflatoxicozele umane în ţările în curs de dezvoltare: privire generală asupra toxicologiei, expunerii, consecinţelor potenţiale asupra sănătăţii şi intervenţiilor) – American Journal of Clinical Nutrition, 2004: http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1106

Aflatoxins (Aflatoxinele) – IARC Monographs, 2002: http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol82/mono82-7A.pdf
Notă: Link-ul de mai sus este un link de descărcare. Documentul poate fi doar deschis în Adobe Reader. Este posibil să nu meargă întotdeauna în Internet Explorer. Este posibil să poată fi vizualizat mai bine în Firefox.

În lucrarea sa MICOTOXINELE - O problemă veche, dar nouă pentru siguranţa alimentară (2004), care poate fi studiată aici: http://www.bercamihai.ro/images/carti/Micotoxine.pdf, Prof. Univ. Dr. Berca Mihai scrie:

„Foarte periculoasă este prezenţa micotoxinelor în hrana copiilor, în special la cei de 2-4 ani unde, în doze şi mai mici, chiar dacă nu duc la cancer, provoacă inhibarea formării ADN-ului şi ARN-ului, blochează meioza în înmulţirea haploidă şi copiii au mari probleme cu dezvoltarea tuturor organelor şi, astfel, întârzie mult în creştere şi dezvoltare.

Nu trebuie să uităm că, din cauza stabilităţii termice, aflatoxina trece în procent de peste 80% în furaje, în laptele şi carnea animalelor.
Nu trebuie să uităm, de asemenea, că alimentele odată produse nu mai pot fi decontaminate, posibilitate parţial existentă la furaje.”

Şi continuă:

„În România, producţia de grâu se situează, în medie, în jur de 2500 kg/ha. Este deci de aşteptat şi este deja confirmat că grânele noastre conţin, în medie, între 100 - 500 μg/kg micotoxine (1,0-5,0 ppm), adică de 10-50 de ori peste limita admisă de normele NOEL şi destul de aproape de declanşarea toxicităţii cronice de 50-78 mg/kg/corp viu. [sublinierile autoarei]
În unii ani, cum au fost şi cel de anul trecut, în care ploile din perioada recoltării au favorizat dezvoltarea ciupercilor parazite în grâu şi în produsele lui (pâine, biscuiţi, paste), au fost găsite doze de peste 1000 ppm [adică, mg/kg, ceea ce este enorm – n. a]] şi uneori chiar peste 10.000 ppm.
În lapte, aflatoxina în forma M1 a fost găsită între 0,5 - 3% iar Deoxynivalenolul a fost găsit în nutreţuri în doze de 150-250 ppm. Tot în România, specialiştii consideră că, în producerea cancerului, micotoxinele ocupă locul doi după tutun, urmate fiind de consumul de alcool, la care suntem de asemenea fruntaşi (locul II în Europa).”

Mai mult, de mulţi ani, mai multe studii au stabilit legătura dintre expunerea la aflatoxină şi kwashiorkor la copiii sudanezi [„Forma de malnutriţie a copilului, rezultând dintr-o alimentaţie săraca in proteine.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Pagina 3/4 1 2 3 4