Exprimă-ţi opinia liber. Creează sau semnează o petiţie online.
image

Comentarii "Mentineti caracterul laic al Colegiului "Andrei Şaguna" din Brasov", pagina 1

Facebook share
 
Sorin N. (14 Mai 2010, 13:59)
Rusine BOR
Ar trebuie sa va fie rusine.Lasati Liceul ca si pana acum de seminar duce lipsa Bv. Si merita Bor un spatiu gata intretinut ce sa faca sa-l comemoreze pe Saguna tradatorul neroman care a vandut-o pe eroina Ecaterina Varga.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Mihaela Pastae ( mama de Sagunista) (16 Mai 2010, 02:13)
Uniune
Sa strangem cat mai multe semnaturi ! Sa aratam ca nu ne plecam capul ori de cate ori se hotareste peste vointa noastra! Sincer , eu cred ca Biserica ar trebui sa arate ca nu este hrapareata !! ca nu jinduieste dupa bunul altuia !! Oare mai marii BOR nu pot face nimic pentru a lasa lucrurile bune pe care le mai avem, sa ramana asa? Daca citeste cineva din staff-ul Prea Fericitului sa-i aduca la cunostinta vrerea parintilor ! Lasati Colegiul National "A.Saguna" asa cum este acum si nu mai puneti presiune si suparare pe capul nostru! Asa sa va ajute D-zeu !
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Anda, fosta Sagunista (17 Mai 2010, 00:10)
Dezamagire
O sa ajungem si mai rau, daca si BIserica isi urmareste interesele......dezamagitor.....
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ale (17 Mai 2010, 11:11)
Parerea mea
V-ati gandit vreo clipa ca nu vor sa "strice" ce este azi Saguna,ci doar sa imbunatateasca? Cum ar fi sa se pastreze profesorii,nivelul la care se afla acest liceu, absolventii sa fie in continuare oameni de calitate,sa ajunga liderii tarii si sa il aiba pe Dumnezeu cu ei. Din punctul meu de vedere asta ar fi o schimbare semnificativa, in bine. Un om care il are pe Dumnezeu cu el, este un om schimbat total .Nu stiu ce vor sa faca din acest liceu,daca vor sa predea numai teologie atunci nu sunt nici eu de acord.Dar daca vor sa pastreze tot ce este bun (nivelul la care se studiaza aci) si sa aduca si asa atunci este un lucru exceptional .

P.S. sunt si eu absolventa a acestui liceu.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ggelu (18 Mai 2010, 12:57)
Re:parerea mea
Pai hai sa ne arati un exemplu de imbunatatire al vreunei scoli de catre Biserica ortodoxa. Eu retin doar manastirea cladita in Ceahlau in plina rezervatie naturala .
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Buta Sorin (18 Mai 2010, 19:11)
Punct de Vedere
Este incredibil, dar traim in Romania si ..."asta ne ocupa cam tot timpul". Cum le-a trecut prin cap asa ceva nu e foarte greu de imaginat. Terenurile sunt scumpe, iar din pacate Biserica Ortodoxa si in cazul asta si Georgica (primarele nostru care, se zice, nu e chiar strain de anumite interese legate de o parcare visata, sau vizata, sub terenul de sport de la Saguna) destul de nesatui. Ca fost sagunist si de altfel ortodox nu pot avea decat o singura opinie: Lasati Saguna si elevii lui in pace. Isus nu a cerut nicidecum ca Biserica sa aiba terenuri, cladiri si......parcari. JOS MAINILE DOMNILOR PREOTI DE PE UN LICEU DE RENUME! (chiar daca, cica, veti mentine actuala destinatie)
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Ciprian (18 Mai 2010, 23:13)
Radioteleviziunea Nova Brasov alaturi de sagunisti
pe site-ul www.novabrasov.ro, puteti semna pentru petitia online "Mentineti caracterul laic al Colegiului "Andrei Şaguna" din Brasov"
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Parinte de sagunist (19 Mai 2010, 12:46)
Nu va lasati manipulati chiar asa de usor , informati-va corect inainte de a semna
Lipsa de informare sau informatiile trunchiate starnesc dezbinare si permit unora sa isi atinga scopurile mai degraba personale decat legate de interesele liceului.

Insasi continutul Petitiei este alterat si departe de realitate. Nici nu s-a pus problema transformarii in Seminar teologic a acestui liceu, chiar daca cladirea ar fi retrocedata. Pur si simplu unii au presupus ...si s-au trezit vorbind cu voce tare ( mai mult sau mai putin intentionat - constienti fiind ca si-ar putea atinge scopurile mai usor , daca lucrurile ar fi prezentate astfel)

Experiente similare au mai existat in Brasov dintre care cea a Liceului J.Honterus este poate cea mai cunoscuta si iata ca intelegerea cu Biserica Evanghelica functioneaza si nu a fost exclus nimeni din liceu pe motive religioase si nici nu s-a alterat procesul de invatamant - cel putin nu in legatura cu proprietara spatiului

Reprezentantii liceului , ai bisericii ai parintilor si ai comunitatii ar trebui sa se intalneasca si sa negocieze varianta cea mai buna pentru copii dincole de orgoliile si interesele meschine ale fiecaruia

Nu as vrea sa tensionez inutil o situatie creata si asa artificial si care devine subiect de mass-media inainte de a fi fost discutata la masa tratativelor de institutiile implicate . Cred ca este datoria si dreptul noastru sa ne exprimam optiunea cand simtim ca este afectatata educatia copiilor nostri , dar sa o facem in cunostinta de cauza ( dupa ce am ascultat ambele parti) si nu pe seama unor zvonuri de colt de strada.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Alt parinte sagunist (19 Mai 2010, 13:10)
Falsa problema
Liceul Saguna are un renume care il face aproape intangibil si numeni nu poate schimba asta fara sa-si taie craca de sub picioare.

Problema reala nu este a cui este cladirea . Atata timp cat nu este proprietatea liceului - cineva va avea interese de aparat, altelele decat cele ale scolii ,copiilor, sau profesorilor.

Este vorba de imagine si ....ce sa facem , da bine la imagine...

Prin urmare nu copiii nostri sunt in pericol , ei vor invata sau ...nu , indiferent cine este proprietarul cladirii iar o ora de religie in plus s-ar putea chiar sa-i ajute , sa le un reper, in jungla informatii care ajunge fara nici un fel de descernamiant la ei prin televizor , internet samd .

Cei care se simt amenintati sunt cei care vor sa-si imparta laurii muncii copiilor si profesorilor si se folosesc de noi pentru a-si atinge scopurile. ( Fie ca este vorba de consiliul local ,fie ca este vorba de biserica sau de mandria personala a cuiva bine plasat - problema aceasta nu ajungea o problema de presa daca cei implicati urmareau asa cum spun interesul acestei scoli)

Este o falsa problema si noi niste naivi care credem ca aparam un principiu/ideal in timp ce altii isi fac jocurile
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Metropola-Brasov.ro (20 Mai 2010, 08:44)
Raspuns pentru „falsa problema”
Extrase din scrisoarea in care se vorbeste clar ca Sagunistii nu doresc transformarea liceului in seminar teologic.
„Am fost surprins când am citit adresa cu numărul 303/05.02.2010 emisă de către cabinetul dumneavoastră către conducerea Colegiului Naţional „Andrei Şaguna“, prin care aţi solicitat primirea în cadrul colegiului a Seminarului Teologic din Braşov.”
Seminarul Teologic este o formă de învăţământ vocaţional care presupune o serie de rigori specifice unui seminar teologic. Totodată, în Braşov, Seminarul Teologic ce a funcţionat până în prezent în clădirea fostei şcoli generale nr. 1 are 4 clase subdimensionate, lucru ce dovedeşte interesul scăzut pentru această formă de învăţământ. Colegiul „Andrei Şaguna“ face în prezent eforturi deosebite pentru a asigura spaţiul necesar numărului de elevi şagunişti, astfel încât este imposibilă alocarea unor spaţii Seminarului Teologic. Majoritatea cadrelor didactice au semnalat faptul că o comasare a celor două forme de învăţământ nu este benefică nici uneia din părţi, având în vedere canoanele şi tipicul unui seminar teologic.
Restul scrisorii aici : http://metropola-brasov.ro/?p=428
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Mihaela Pastae (20 Mai 2010, 08:51)
manipulare si falsa problema
Daca sunteti sinceri in ce ati scris aici si cunoasteti mai in detaliu aspectele acestei probleme va intreb de ce nu ati avut curajul sa semnati cu numele intreg !!! Eu mi-am spus sincer parerea dar am avut bunul simt sa o semnez cu numele intreg-adica sa imi asum ceea ce scriu !! Eu sunt convinsa ca cei/cele care au scris sub semnatura "parinte de sagunist" si "alt parinte de sagunist" nu sunt decat niste agitatori si probabil ei sunt manipulati de niste oameni invidiosi pe spiritul sagunist!! Imi e mila de voi !!
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Alex Lupea - absolvent al Col. Nat. Dr. I. Mesota (20 Mai 2010, 11:44)
Ipocrizie
Unora nu le mai ajung elicoptere si Maserati rosii si nici aproape jumatate din cei 2% din impozitul pe venit, donat lor de ipocritii neamului nostru...
Nu au fost in stare sa protejeze si sa conserve doua camarute ale primei scoli romanesti, aflata tot sub obladuirea lor, din lipsa de fonduri (dupa cum declarau reprezentantii bisericii), deci cu siguranta nu vor putea intretine un edificiu precum Colegiul National Andrei Saguna, deoarece kerosenul elicopterelor si masinilor lor este cam scump...
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Marius Criveanu (20 Mai 2010, 15:27)
E vreun fost sagunist in BOR?
Daca vreun fost sagunist a ajuns in BOR, am tot respectul pentru el. Dar tot nu reusesc sa inteleg legatura liceului nostru cu BOR.
Poate ca anii in care mergeam de sf Andrei la biserica a fost interpretat altfel?
Intr-o tara care are atmosfera actuala nu ma mai merita nimic. Dar totusi parca unele au o limita. Si poate ca BOR S.A. ar trebui sa o stie.
SI poate ca ar trebui si conducerea liceului sa ofere un comentariu aici...
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Anton (28 Februarie 2017, 10:03)
Secretarul mitropolitului Plamadeala a fost sagunist
Cu mult timp in urma, secretarul mitropolitului Plamadeala a fost sagunist. Si cu multumiri lui Dumnezeu, toti fostii sagunisti interbelici erau foarte buni crestini. (Si liceul era numai de baieti!)
Nu stiu ce s-a intamplat intre timp din 2010 incoace, si nici nu conteaza, cand liceul produce acum si a produs ateisti de cea mai joasa speta. Nu vreau sa dau exemple, dar unii fac parte ACUM din generatia lui Patapievici, cei care se urineaza pe cultura romana.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
eu, un om normal (20 Mai 2010, 23:25)
rusine pt prea fericitii....
...mai ales cu foloase materiale. Nu numai acest liceu, ci tot invatamantul trebuie sa-si pastreze caracteru LAIC. Dar vor neaparat, domniile lor isi pot infiinta internate, pe langa manastiri sau pe unde doresc. dar invatamantul normal si liceeal ar trbui sa ramana laic. Cat despre religie, ea este la libera alegera a constiintei, nu impusa. Icoana ortodoxa poate deranja pe cei educati in alte culte. Practicam o religie agresiva, dupa ce 50 de ani, preasfintiile lor in majoritate au pupat intai poza conducatorului iubit. Acum doar isi sporesc averile.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Visarion (21 Mai 2010, 08:32)
Vrem seminar teologic la Saguna!!!
Ne trebuie cat mai multe seminarii teologice in Romania ca se vede cat de neumblati pe la biserica sunt romanii din zilele noastre,mai ales tineretul care se indeparteaza de Biserica noastra Ortodoxa.Deci,iata ca avem nevoie de mai multe seminarii decat cluburi si discoteci sunt in tara.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Mihaela Pastae (21 Mai 2010, 08:41)
pentru Visarion
De ce la Saguna? Exista seminar teologic intr-o alta locatie! Acei tineri care sunt chemati sa invete sa devina preoti au unde s-o faca ! Iar azi suntem liberi sa alegem unde vrem sa mergem - la biserica sau la discoteca- NU trebuie sa vina nimeni sa-mi bage pumnul in gura ca sa aleg ceva si mai ales nu-i permit nimanui s-o faca ! Daca s-ar intampla asta , atunci , te intreb Visaroin , pentru ce au murit tinerii in decembrie `89?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Metropola-Brasov.ro (21 Mai 2010, 10:55)
Preotii si primarul vorbesc doar de chirie
In sfarsit George vorbeste despre situatia de la Saguna. Din pacate doar despre chirie. Problema cea mai mare in cazul Saguna o reprezinta comasarea colegiului cu seminarul teologic si nu plata chiriei. Au aparut tot felul de comunicate de la mitropolie dar care vorbesc doar despre faptul ca nu se va plati chirie. Nici George, nici preotii nu spun transant ca nu se va face comasarea.
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
Metropola-Brasov.ro (21 Mai 2010, 10:59)
pentru Visarion
De ce nu te uiti la preotii tai sa vezi cum s-au indepartat de credinta. Strang averi nesimtite, iau bani de la oamenii fara sa taie chitante (evaziune fiscala), iau bani in campanii electorale sa sustina pe unul sau altul dintre candidati (mita).
De cati copii orfani are grija biserica? Cate spitale a infiintat biserica?
In Brasov sint 1.500 de bebelusi nevaccinati de 4 luni. De ce biserica nu cumpara vaccinuri, ca primarul nu vrea? Lasam 1.500 de copii sa moara?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda:
F (21 Mai 2010, 21:39)
O simpla parere
baniesc ca sunteti cu totii constienti ca aceasta petitie nu isi are rostul din urmatorul considerent: atata timp cat BOR are dreptul de a revendica aceasta cladire, nu credeti oare ca isi va exercita acest drept indiferent de parerea elevilor, fostilor elevi, parintilor profesorilor etc? un exemplu ar fi esential spre a va face sa intelegeti mai bine. ganditi-va ca fiecare dintre voi ati avea dreptul de a revendica o cladire ce v-a apartinut. nu ati face oare acest lucru fara a mai sta pe ganduri? si apoi, pe ce se bazeaza afirmatiile conform carora liceul va fi transformat in seminar teologic? intr-adevar, aici ar fi o problema. in cazul in care aceste afirmatii ar avea un temei, protestul dvs. si-ar avea rostul. dar atata timp cat nu exista nicio certitudine cu privire la aceste afirmatii, nu vi se pare ca va agitati degeaba? cu ce va afecteaza faptul ca proprietar al liceului este consiliul local sau BOR, atata timp cat liceul isi va pastra profilul si traditia?
Raspunde    Comentariu nou     Recomanda: